ÇÖPÜNÜZDEN SORUMLU OLUN
Sürdürülebilir tüketim ve üretim, daha fazla verimlilik demektir, doğal kaynakların ve enerjinin etkin kullanımı ve sera gazları ve diğerlerinin emisyonlarının azaltılması çevresel etkiler. Her şey aşağı geliyor ürün ve hizmetlerin üretildiği ve kullanıldığı en çevreci şekilde, amaç olmak gibi mal ve hizmetler için temel ihtiyaçlarımızı karşılar, aynı zamanda yaşam kalitesi de artar ve yeterli kaynağın kalmasını sağlar gelecek nesillere. Sürdürülebilir tüketim, yaşam tarzımız, alışveriş alışkanlıklarımız ve nasıl tüketip bertaraf ettiğimizle ilgilidir. Ürünler ve hizmetleri nasıl kullandığımız. Sürdürülebilir üretim, üretim süreçlerinin çevresel etkilerini azaltmaya odaklanır ve daha iyi ürünler geliştirmek demektir.
“İnsan, Hominini kabilesinin yaşayan tek üyesidir. Akıl ve irade sahibi sosyal bir varlıktır. Son derece gelişmiş iletişim, ifade ve organizasyon yetenekleri var.” Bu, her birimizin bir açıklamasıdır. Toplum olarak geleceğe ve gelecek nesillere bırakacağımız yaşam koşullarına bakalım.
50 yıl sonra yaşayacağımız koşullar bence alışık olduğumuzdan kökten farklı olacak. Gezegeni kurtarmanın tek yolu, geri dönüşümü alışkanlık haline getirmektir. Her insanın seçme hakkı vardır. Bu nedenle, her birimizin ortak gelecek için çalışma ya da pasif kalma arasında seçim yapma hakkı vardır. Küçük adımlar en önemlisidir.
Yeniden kullanılabilir bir fincanda sabah kahvesi, metal pipetler, pazar için tekstil çantalar - hepsi büyük hedefe doğru atılan küçük adımlar. Bu alışkanlıkları oluşturmak zaman alacak ve muhtemelen kendinize şunu soracağınız zamanlar olacak, Bunu neden bir tek ben yapıyorum? - Bu noktada muhtemelen geri dönüşümün ve toplam atık miktarının azaltılmasının ortak sorumluluğumuz olduğunu anlayacaksınız.
Gezegenimizin içinde bulunduğu durum pek güzel değil ama iyimser olmak için size çevreyi olumsuz etkileyen mevcut sorunları değiştirebileceğimizi söyleyeceğim. Şahsen, hangi durumda olduğumuzu anlamanın ve dünyayı daha iyi hale getirmenin yollarını bulmanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Çevreye daha iyi bakmak için attığımız her adımın büyük önem taşıdığını anlamak gerekiyor. Pek çok insan, başkalarının da yapmadığı için çabalarının bir fark yaratmayacağını kendilerine söyler, ancak bu durumdan çok uzaktır. Adil olmak ve evimiz olan gezegenimizle ilgilenmek bizim sorumluluğumuzdur. Başarısız olursak, B seçeneğimiz kalmaz, bu nedenle, değişimi mümkün kılan dünya vatandaşları olarak eylemlerimizde daha bilinçli olalım.
PLASTİK KULLANIMINI AZALTIN
Her yıl yaklaşık 300 milyon ton plastiğin üretildiğini ve her insanın yılda yaklaşık 100 kilogram tükettiğini biliyor muydunuz. Araştırmalar, toplam plastik miktarının yalnızca %9'unun geri dönüştürüldüğünü gösteriyor .Günlük hayatımızda plastik kullanımını azaltmak için alabileceğimiz pek çok seçenek var.
Değiştirin:
Plastik şişeleri paslanmaz çelik ve/veya cam olanlarla değiştirin .
Plastik pipetler → metal, karton ve/veya bambu
Plastik diş fırçaları → bambu diş fırçaları
Plastik torbalar → yeniden kullanılabilir bez/tekstil torbalar
Plastik bardaklar → Evden, ev dışında kullanıma uygun bir bardak
Bu tür küçük değişikliklerle mevcut alışkanlıklarımızı çevreye yardımcı olacak alışkanlıklarla değiştirebiliriz. Tam da onlar sayesinde dünyanın daha sorumlu vatandaşları oluyoruz. Gerçekten bu kadar kolay!
ÇÖPÜNÜZDEN SORUMLU OLUN
Yere herhangi bir küçük çöp atmadan önce daima bir şeyi aklınızda bulundurun. Kendinize sorun, birinin evinize böyle çöp atmasını ister miydiniz? Cevabınız HAYIR ise atık olarak işaretlenen yerleri kullanmanızda bir sakınca yoktur.
İyi organize olmuş bir ülkede sokakta, ormanda veya sahilde yürürken çöplere takılmamalıyız. Bunu önlemek için atıklarımızdan sorumlu olmalıyız.