DOĞAYI NASIL KORUYACAKSINIZ?

Ulvi Taşkın

Çoğu insan şehirlerde yaşasa da, çeşitli araştırmalar insanın doğaya yakın olması halinde kendini çok daha iyi hissettiğini gösteriyor. Bunu belirleyen birçok faktör var ama bunlar arasında belki de en önemlisi sağlık. Doğaya yakın yaşamak, kesinlikle fiziksel ve zihinsel sağlığı korumak için daha iyi koşullar anlamına gelir, aslında böyle bir yaşam, insan için sandığımızdan çok daha doğal ve faydalıdır.
Doğa, etrafımızdaki tüm fiziksel evrendir veya sözlükte yazılanlara güvenirsek, "insan faaliyetinin sonucu olmayan, etrafımızı saran maddi dünyadır." İnsanların ortaya çıkmasından önce bile var olan, doğal ve tekrarlanamaz olan her şeydir. Doğa, baharın sonlarına doğru yağan karın altından güneşe gülümseyen minik kardelen, aynı zamanda göğe uzanan dev ağaçlarıyla asırlık heybetli ormandır. Hem çiy damlasına hem de uçsuz bucaksız okyanusa sığar. Sıcak yaz göğünde ve donmuş kış akşamında oradadır. Kelebeğin ruhani güzelliğinde ve deniz kabuğunun donmuş güzelliğinde yaşar. Madde ve enerji, renk ve çeşitlilik, umut ve yaşamdır.
Doğanın korunması bize bağlı. İşte dünyayı her gün daha iyi bir yer haline getirmenize yardımcı olacak birkaç kolay adım.Her gün ne kadar çok kaynağı israf ettiğimizin farkında bile değiliz. Ancak enerji ve su tasarrufu o kadar da zor değil. Ev aletlerini ve lambaları ihtiyaç duyulmadığında kapatmak yeterlidir. Şarj cihazlarını takılı bırakmayın - kullanılmadıklarında bile güç tüketirler. Ve ev aletleri satın alırken, enerji tasarruflu modelleri seçin - bunlar A, A +, A ++ ile işaretlenmiştir.
İnsanlar çöple üç şekilde uğraşmaya alışkındır: düzenli depolama, yakma veya geri dönüşüm. İşleme dışındaki tüm yöntemler doğayı yok eder ve insan sağlığı için tehlikelidir. Bu nedenle atıkları ayrı ayrı toplamak çok önemlidir - böylece daha sonra yeni şeylere ve malzemelere dönüştürülebilecek her şey geri dönüştürülür. Örneğin, istenmeyen atık kâğıtlardan yeni defterler ve ofis kâğıtları yapılabilir. Ve eski plastik şişeler rengârenk çocuk oyuncaklarına dönüşecek.
Atıkları ayrı toplamaya çalışın. Bunu yapmak için, geri dönüştürülebilir malzemeler için kaplar kullanabilirsiniz. Ya da sadece iki kutu kullanın: biri geri dönüştürülebilir ve diğeri çöpün geri kalanı için. Atıkları atmadan önce plastik, cam ve kağıdı ayırabilirsiniz. Ev tipi piller diğer atıklarla birlikte atılmamalıdır. Sadece bir pil bir metrekare toprağı ağır metallerle kirletebilir. Ve bunların çoğu çöplüklerde son buluyor. 
Belediye katı atıklarının küçük bir yüzdesi geri dönüştürülür. Ülkemizdeki çöplerin neredeyse tamamı düzenli depolama alanlarına gidiyor. Çevreciler, geri dönüşümün uygulanmaması durumunda 10 yıl içinde kirlilik nedeniyle yaşam kalitesinin büyük ölçüde düşeceğine inanıyor. Ayrıca, düzenli depolama alanlarına gömülen atıkların %70'inden fazlası geri dönüştürülebilir. Bu nedenle, atıkları geri dönüşüm için teslim etmeye başlarsanız, doğayı kurtarmak için şimdiden büyük bir adım olacaktır.
Atıkları azaltmak, geri dönüştürmek kadar önemlidir. Kısa ömürlü şeyleri kullanmamaya çalışın. Ayrıca, günümüzde tek kullanımlık olan hemen hemen her şeyin yeniden kullanılabilir bir alternatifi vardır. Çevre dostu malzemelerden yapılmış ambalajlı ürünleri seçin: kağıt, cam, kumaş.
Bir plastik poşet ortalama 12 dakika kadar kullanılır ve bu tür ambalajlar bozulmaz ve ekosisteme zarar verir. Biyolojik olarak parçalanabilen kağıt torbalara gelince, üretimleri sırasında atmosfere daha fazla zararlı madde salınır: Bir kağıt torbanın karbon ayak izi, bir plastik torbanınkinden 3 kat daha fazladır.