Dönüşüm Dünyası!
Bu günlerde insanlar her zamankinden daha fazla atık üretiyor ve gezegenimiz acı çekiyor. Herkes çöplerinin gezegen için ne kadar kötü olduğunun farkında olsa, bunu değiştirmek için harekete geçeceğine gerçekten inanıyorum. Umarım bu konuyu yayarak çöplerin verdiği zararı önleyebiliriz ve dünyamızı hepimizin keyif alabileceği daha güzel ve temiz bir yer haline getirebiliriz. İyi haber şu ki, çöp sorunlarımızın çoğuna basit çözümler var ve olumlu bir değişim yaratma gücü bizim elimizde.
"Çöp nereye gidiyor?" Gerçekler şunu söylüyor:
*her yıl çöpe attığımız atık, dünyanın çevresini yaklaşık 24 kez dolduran bir kamyon hattını doldurabilir.
* Pasifik Okyanusunda yüzen üç Fransa büyüklüğünde bir çöplük;
* Üretilen ilk plastik diş fırçası hala mevcuttur ve çürümemiştir.
Çöplerin nereye gittiğini hiç merak ettiniz mi? Şeker ambalajları, eski defter ve keçeli kalemler, süt ve meyve suyu poşetleri, kırılan şeyler çöpe atılır. İnsan bir şeye ihtiyaç duydukça kullanılır, kullanılmaz hale gelince de atılır. Çöp böyle oluşur. Bir kişi günde bir kilogramdan fazla çöp üretiyor.
Tüketici yaşamımızın kalıntıları neye dönüşüyor - birikmeye başlayan ve yaşadığımız alanda giderek daha fazla yer kaplamaya başlayan çöp.
İlkbaharda karlar erimeye başlar başlamaz yollarda, hendeklerde, evlerin yanında, dükkanların yakınında çöp dağları görebilirsiniz. İnsanlığın eski çağlardan beri sürdürdüğü çöple mücadele henüz bitmedi.
İnsanlar şehre taşındıkça çöp atma sorunu ortaya çıktı. Antik kentlerde çöpler doğrudan sokağa atılırdı. Bu nedenle şehirler kirliydi ve çeşitli salgınlar patlak verdi. Sokaklardaki çamur, vatandaşları tahta tabanlı ayakkabı giymeye zorladı. Bazen ayaklıklar üzerinde karşıdan karşıya geçmek zorunda bile kalıyorum. MÖ 500 civarında, Atina sokaklara çöp atılmasına karşı ilk yasayı çıkardı. Ancak şehirler büyüdü ve hoş olmayan kokular ve çok sayıda fare dayanılmaz hale geldi. Çöp istilasını ilk hissedenler büyük şehirlerdi. Çok geçmeden onları taşra kasabaları, köyler izledi ve en küçük ücra köyler bile medeniyetle tanışmanın üzücü kaderinden kaçamadı. Ormanların ve nehirlerin bu istilasına maruz kaldı.
Çöp söz konusu olduğunda, insanlar genellikle ellerini sallar: "İşte bu ,kirli bir iş ama birinin yapması gerekiyor!” Bugün çöp "kokmaya" devam ediyor ve çok fazla her birimiz için Biz çöpe attıktan sonra atıklarımızla farklı kişiler ilgileniyor. Bunlardan belki de en bilineni ilgili belediyelerin istihdam ettiği çöpçülerdir atıklarımızı çıkaran özel veya belediye şirketi.
Geri dönüşümle ikinci bir hayata sahip olabilir atıklar !!!
Birçok kişi ayrı toplamanın bir anlamı olmadığına inanıyor.
Ben olduğuna inanıyorum. Cam, kağıt ve plastik ayırma tesislerini şahsen ziyaret ettim ve bu paketlerin gerçekten geri dönüştürüldüğünü biliyorum. Ve kaynakları korurlar.
Ayrı ayrı elden çıkarmanın ne kadar kolay ve daha da önemlisi ne kadar önemli olduğunu ayrıntılı olarak gördüm
Birlikte yapabiliriz!