Gürültü kirliliği
Gürültü kirliliği hem insan sağlığı hem de çevre için ciddi bir sorundur.Gürültü kirliliği veya diğer adıyla ses kirliliği, insan veya hayvan yaşamını olumsuz etkileyen, dengesini bozan her türlü insan, hayvan ya da makine kaynaklı ses oluşumudur.
Çevresel gürültü, insan faaliyetlerinden kaynaklanan istenmeyen veya zararlı dış sestir. karayolu, demiryolu, su ve hava taşımacılığından, sanayi tesislerinden ve tesislerinden ve ayrıca yerel gürültü kaynaklarından ulaşım yoluyla yayılan gürültü.
Gürültüye uzun süre maruz kalındığında insan vücudunun hemen hemen tüm organlarını ve sistemlerini etkilediği ve zararlı etkilerini aşağıdakilere neden olarak gösterdiği tespit edilmiştir:
*merkezi sinir sistemi - sinirsel aşırı çalışma, hafızadaki zihinsel rahatsızlıklar, sinirlilik;
*otonom sinir sistemi - bir dizi kardiyak, dolaşım ve diğer belirtilere yol açabilen artan ton;
*kardiyovasküler sistem - kalp ritmindeki değişiklikler (taşikardi) ve arter basıncında artışa yol açan
değişiklikler;
*solunum sistemi - solunum ritminde değişiklik;
*endokrin sistemin - kan şekeri miktarındaki değişiklikler, temel metabolizmada artış, vücutta su tutma.
Gürültü kirliliğinden kaçınmanın neredeyse imkansız olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Kentleşme bunu zorluyor ve insanlar bu sorunla başa çıkma zorluğuyla karşı karşıya. Çevresel gürültünün ve özellikle karayolu taşımacılığı gürültüsünün Dünya'daki milyonlarca insanın sağlığını ve refahını etkileyen önemli bir çevre sorunu olmaya devam etmektedir.
Spesifik sağlık etkileri nelerdir? Örneğin, hava kirliliğine kıyasla gürültü kirliliği ne kadar büyük bir sorundur? Gürültüye uzun süre maruz kalmak, tahriş, uyku bozuklukları, kardiyovasküler sistem ve metabolizma üzerinde olumsuz etkiler ve çocuklarda bilişsel bozulma gibi çeşitli sağlık etkilerine neden olabilir.
AB bu sorunu daha fazla çözmek için ne yapıyor?
Devletler, bölgeler ve şehirler gürültü sorunlarını çözmek için çeşitli önlemler almaktadır. Örneğin, yollara düşük gürültülü asfalt döşemek, toplu taşıma araçlarında sessiz lastik kullanmak, şehirlerde elektrikli arabalar için daha fazla altyapı sağlamak, yürüyüş veya bisiklet gibi aktif seyahatleri teşvik etmek, yaya bölgeleri oluşturmak vb. Önemli sayıda şehir ve bölge de sözde insanların şehir gürültüsünden kaçabilecekleri "sessiz bölgeler". Bunlar çoğunlukla parklar veya doğa koruma alanları gibi yeşil alanlardır.