Bayındır artık meyveleri toplayacak!
Bugün ‘Çiçeğin kenti Bayındır’ dan ve Belediye Başkanı Uğur Demirezen’in sözünü ettiği ‘gönül’ belediyeciliğinden söz edeceğim...
Ama önce Bayındır’da bir gezinti yapalım, bakalım AKP’li Belediye Başkanı Uğur Demirezen için Bayındırlılar ne diyor, ne düşünüyor?
Örneğin Mahire Top son zamanlardaki açılışlar ve yapılanlarla ilgili olarak, ‘Hayırlı uğurlu olsun! Allah tamamlamayı nasip etsin Bayındır’ımıza hayırlı olsun’ diyor...
Sıkı Hayran ile Inan Burgucu ‘Uğur Demirezen Başkanım; Sen yorulmuyor musun? İlçemiz için, durmak yok, yola devam..’ diyerek, övüyor...
Ekrem Tekin de’Helal olsun başkanım sana!’ diyerek teşçi ediyor...
Bu anket;
Bayındır’ı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli ile birlikte Başkan Süs Bitkileri Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin alanını yerinde incelemeden sonra yapıldı...
Ayrıca Bakan’dan, Ergenli Barajının tamamlanması, Pınarlı Bölgesinde sulanamayan bölgenin Aktaş Barajından yeni bir hat ile sulanması, hayvan barınağı, hayvan pazarı, Ergenli Deresinin ıslahı ve yeni mesire alanlarının sözü de alındı.
AKP’li Belediye Başkanı Uğur Demirezen de sevenlerine şöyle yanıt veriyor:
‘Her daim Bayındırımızın kalkınması için desteklerini esirgemeyen STK'larımıza ve Muhtarlarımıza, üreticilerimize ve hemşehrilerimize çok teşekkür ederiz...’
*- Halka ve esnafa dokunuluyor
‘Gönül Belediyeciliği’ nasıl oluyor?
Bir iki örnek ile anlatayım:
Belediyesi’nden yapılan bir açıklama:
‘Belediye Başkanımız Uğur Demirezen ve Başkan Yardımcımız Osman Kadan ilçemize kazandırılan iki yeni iş yerimizin açılışına katıldı.
Kadın girişimcimiz Müjde Karayiğit hanımefendi ve Canoğlu Baklava ve Dondurma işletmecileri Tufan ve İlhan Bey'e bol kazançlar dileriz. Hayırlı uğurlu olsun....’
Böyle açıklama ve bildirimler çok fazla...
Bir başka örnek:
Başkan Uğur Demirezen, ‘Yaptıkları her işe sevgisini,gönlünü katan hemşehrilerimiz var bizim. Biliyoruz ki yaptıkları her işde öyle olacaktır.
Esnafımıza hayırlı işler bol kazançlar dileriz.
Yeni açılan iş yerlerimize iş yeri ruhsatlarını takdim ettik.Hayırlı uğurlu olsun.’
Bizim bildiğimiz Bayındır gibi ilçelerde yönetici ya da belediye başkanları mutlaka bireylerin cenazeleri ile düğünlerini katılırlar.
Yani hem acılı günlerinde, hem de mutluluklarında yanlarında olurlar...
Ama Başkan Uğur Demirezen sürekli esnaf ziyaretlerini sürdürüyor.
‘Gönül Belediyeciliği bu’ diyor..
Ve espri de yapıyor:
‘Çaylar esnaftan olunca muhabbet koyu oluyor.
Tüm esnafımıza hayırlı işler bol kazançlar dileriz.’
Ve bu da halkın gözünde büyümesini sağlıyor...
Mahir Bey’in bu konuda söylediği şu:
‘Sayın başkan afiyet olsun. Örnek belediyeciliğiniz herkese örnek olsun inşallah. Rabbim yar ve yardımcınız olsun.’
Bir başkası Sezer İçen uyarı yapmayı unutmuyor:
‘Başkan maskeni tak veya yanındaki sevenlerini sosyal mesafeyi koru! Çünkü iyi bir başkansın!’
Cemile Solmaz ise kritik yapıyor:
‘Bu görüntüden sonra vatandaş kurallara uyar mı, uymasını istemek doğru bir davranış olur mu?
Mehmet Emin Katrancı da, ‘Maske ve mesafe kuralı unutulmasın.’ Diyerek, Bayındır halkının ne kadar dikkatli ve hassas olduklarını gösteriyor.
*- Şartlar iyileştirildi
Geçenlerde Bayındır’da bir bayram havası vardı.
Belediye Başkanı Demirezen olayı şöyle özetliyor:
‘Önce insan, önce emek’ dedik. Hakiş Konfederasyonu ile Toplu İş Sözleşmemizi tüm çalışanlarımızla birlikte imzaladık.
Ve bütün sosyal hakları içinde bulunduğumuz sıkıntılı sürece rağmen iyileştirdik.’
Böylece; BYNDR A.Ş.'de en düşük işçi maaşı 3 bin 250 TL oldu... Daha önce 2 bin 250 TL. idi...’
Sendikacı Hüseyin Öz, ‘Korona virüsün ülkemizde görülmeye başlandığı günden itibaren HAK-İŞ/HİZMET-İŞ olarak, gelişmeleri an be an yakından izledik.
Tedbir ve taleplerimizi süratle hayata geçirdik.
Ürettiğimiz çözümlerle, üyelerimize rehberlik eden yönlendirmelerle, önde olduk, öncü olduk.
İşten çıkarmaların yasaklanması için, ücretli izin uygulamasına gidilmesi için, idari izinlerin ayrım yapılmaksızın kullandırılması için verdiğimiz mücadele, emekçiler lehine önemli bir kazanıma dönüştü.
Üyelerimizi yalnız bırakmadık, sorumlu davrandık.
Bayındır ilçemizin de kıymeti harbiyesi ise bizim için her daim yüksek olmuştur.
Belediye Başkanımız Uğur Demirezen'i, korona virüs sürecinde yürüttüğü çalışmalardan ötürü hepinizin önünde bir kez daha gönülden kutluyorum.
İmzaladığımız toplu iş sözleşmesiyle ulaşılan rakamlar, sözleşmenin başarısının önemli göstergelerinden olmakla birlikte, adil bir sözleşme olmuştur.
Sözleşmeyle arkadaşlarımızın ücret ve sosyal haklarında ortalama yüzde 18,35 oranında artış sağlanmıştır.
Enflasyon oranının üstünde gerçekleştirilen artışın emekçilerimiz için bereketli olmasını diliyorum.’ dedi.
*- Kısa ve öz...
Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen uzun uzun konuşmayı sevmiyor.
‘Neyse o’ diyor ve özetin özetini anlatıyor.
Örneğin on dakikalık konuşmayı Başkanın ağzından dinleyelim:
‘Fen İşleri Müdürlüğümüz tarafından Balcılar, Kızılcaova ve Kızıloba Mahallelerimizde üretim yolu ıslah çalışması gerçekleştirildi.’
Bayındır için çok önemli bir konuyu da Uğur Başkanın ağzından dinleyelim:
‘Kiraz, zeytinle beraber Bayındır dağ köylerinin ana gelir kaynağıdır. Çınardibi, Dernekli, Osmanlar, Balcılar, Çamlıbel, Söğütören, Alankıyı, Kızılcaağaç, Hisarlık, Kızıloba, Sarıyurt, Alanköy, Lütuflar Kızılkeçili, Dereköy Mahallelerimizde yoğun olarak üretim yapılmakla birlikte çok yoğun olmasa da ova köylerimizde de kirazlıklarımız bulunmaktadır. Bayındır genelinde 9.000 dekar alanda kiraz üretimi yapılır.
Burlette, Napeleon, Bing, Lambert, Starks Gold gibi farklı kiraz türlerinin üretimi yapılmakla birlikte ihracat ürününü ve ana çeşit Ziraat-900 (Salihli)’dir.
Resmi verilere göre Bayındır'da 2019 yılında, ortalama kiraz verimi dekara 1.300 kg olarak gerçekleşmiştir.
Bütün bu veriler ışığında 2019 yılı içerisinde Bayındır genelinde 9.000 da x 1.300 kg = 11.700 Ton ürün rekoltesi elde edildi.’
*- Teması kesmiyor
Yazımın başında Çiçeğin Başkenti Bayındır’da ‘gönül belediyeciliğini’ anlatmaya çalıştım ya, şimdi diğer önemli konuya geleyim:
İktidarın nimetlerinden yararlanma fırsatları..
Futbol değimiyle, ‘toplu hücum, toplu müdafa’ sistemini uygulayan Belediye Başkanı Uğur Demirezen’in Başkent, yani Ankara çıkarmalarını anlatayım, ne demek istediğim daha iyi anlaşılır:
Birinci açıklama şöyle:
‘Belediye Başkanımız Uğur Demirezen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Kınık ve Bergama Belediye Başkanlarımız Sadık Doğruer ve Hakan Koştu ile İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'yu makamında ziyaret ettiler.’
Bir başkası:
‘Ankara mesaimize devam ediyoruz. Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ, İl Başkanımız Kerem Ali Sürekli, Kınık ve Bergama Belediye Başkanlarımız Sadık Doğruer ve Hakan Koştu ile birlikte Gençlik Ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Kasapoğlu Bakanımızı ziyaret etti.’
Bu kadar mı?
Aynı ekip
Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nu da makamında ziyaret ettiler.
Bu ne demek?
‘Çapraz sorgulama ne demek? Biliyor musunuz?
Böyle birlikte bakana gidip tüm sorunları anlatmak ve söz almak...
Bunu Bergama’da gördük, şimdi Bayındır’da da görüyoruz...
Bu arada, ‘Denildi mi bir yerin adına Türk beldesi... Gözüm Albayrak arar, kulağım ezan sesi.’ diyen Necip Fazıl Kısakürek gibi şair ve yazarların da hayranı olan Başkan Uğur Demirezen özel günlerin haricinde de, zaman yaratarak şehitlerin ailelerini ziyaret ediyor, fakir fukaranın ihtiyaçlarını gideriyor.
Belediye Ekipleri, geçen ayın sonlarında yapılan LGS öncesinde sınav yapılacak okullarda olumsuzlukların yaşanmaması ve öğrencilerin sınavlarına sağlıklı ortamlarda girebilmeleri için dezenfekte çalışması gerçekleştirdi.
Tabii ki ibadete tekrar açılan tüm camilerin de...
*- Zoru kolaylaştırdı
Ankara’ya yapılan toplu ziyaretlerden söz ettim ya, devam edeyim:
‘Bayındır, süs bitkileri yetiştiriciliğinin kalbi ve ihracat üssü olacak, bu sayede 1500 vatandaşımıza da yeni istihdam sağlanacak. Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas OSB çalışmalarımız devam ediyor.’
Belediye Başkanı Uğur Demirezen AKPGenel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'yi ziyaret ettiğinde, yapılan görüşmede ilçeiçin gerçekleşecek olan projeler konuşuldu.
Ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan güzel ilçeyi ziyareti sırasında müjdelediği Süs Bitkileri Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Sektör Paydaşları;Tarım ve Orman bakanlığı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç,Tarım ve Orman bakanlığı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Daire Başkanlığı Şube Müdürleri Aylin İnan ve Cahit Karakaş,İzmir Ticaret Odası Yönetim kurulu sayman üyesi Ali Osman Ogmen,İl Tarım Müdürümüz Mustafa Özen,Ege Yaş Meyve ve Sebze İhraçatları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Üretici kooperatiflerimiz ve Bayındır Sivil Toplum Kuruluşlarımızın katılımı ilk sektörel paydaş toplantı da gerçekleştirildi.
Toplam 1.470.000.00 m2 proje alanına sahip arazimizi yerinde inceleme yapıldı.
Tabii ki bu Konuda en büyük destek de ziyaret ettikleriTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geliyor.
*- Çırpı bir başka alem
Bu büyük işler ve dev projelerin yanı sıra kentin ve kentlinin sorunları da yarım bırakılmıyor.
Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından çöp konteynerleri dezenfekte çalışmaları aralıksız devam ediyor.
‘Bayındır bizim evimiz evimizi temiz tutalım’ diyen Başkan Demirezen, aynı duyarlılıkla Çırpı mahallesini, Davulcu Konağı ve Balcılar Kiraz alım yerlerini temizleyerek üreticilere destek oluyor.
Bu arada küçük bir ekleme yapayım:
Çırpı’da bir zamanlar bir futbol takımı vardı ki, sadece ‘Fırtına gibi esiyorlardı’ diyerek anlatmaya çalışayım...
Ve Çırpı’da yaz aylarında onlarca sayıda traktörle karpuz pazarı kuruluyordu aynen Selçuk gibi...
Şimdi Selçuk’ta büyük kabak çekirdekli bal karpuzların tekrar yaşama geçirilmesi için çalışmalar yapılıyor.
Sanıyorum ‘Çiçek kenti’ Bayındır’da da, yakında bu konuda yerel tohumcularla ve üreticilerle ortak çalışma başlatılacak.
*- Ticaret yapıyordu
Bu kadar sözünü ettik, ‘Kim bu Belediye Başkanı Uğur Demirezen?
03 Aralık1974 tarihinde Bayındır’da doğan Uğur Demirezen İlk,orta ve lise eğitimini Bayındırda tamamladı.
Ticaret ile uğraşan Demirezen 2011 ve 2013 yılları arasında Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıp birçok sivil toplum kuruluşunda görev aldı.
2011 Yılında AKP Yürütme Kurulunda görev aldı. 2013 Kasım ayında Bayındır İlçe Başkanı oldu.
30 Kasım 2018 Tarihinde İlçe Başkanlığı görevinden istifa edip Belediye Başkan adayı oldu.
Demirezen, evli ve 2 çocuk babası...
*- İlk mazbatayı alan kişi
Şimdi bir yıl geriye, yani 2019’a gidelim...
İzmir'de 31 Mart seçimlerinin ardından, seçilen belediye başkanlarını görev heyecanı sardı.
Yeni seçilen Bayındır Belediye Başkanı AK Partili Uğur Demirezen, İzmir'de mazbatasını alan ilk isim oldu.
İzmir'de CHP'nin kaybettiği ilçelerden biri olan Bayındır'da, seçimi kazanan AK Partili Uğur Demirezen, mazbatasını aldı.
Mazbatasını alan Demirezen, CHP'li Ufuk Sesli'den görevi devraldı.
Ve bu seçimle birlikte AKP’de Bayram havası eserken CHP’de ise tartışma başladı...
Bu arada şunu da söyleyeyim:
Bayındır’da AKP ile CHP arasındaki oy farkını şöyle anlatabilirim:
Kim seçimi kazanırsa ‘Boy farkı’ ile oluyor...
Yani üç beş oy farkı ile...
Son hamleyi yapan kazanıyor, kaç yıldır...
Bir o, bir o...
Ama yazımın içinde de söyledim:
Gönül almasını bilen Başkan Uğur Demirezen oldu...
Roman mahallesi bile ‘Bizim başkan’ dedi...
Ne demek istediğimi siyasiler anlamışlardır...
*- Neler olmuştu?
31 Mart 2019 seçimlerinin sonucundan sonrasını da hatırlatayım:
Bayındır Belediyesi, CHP'den AKPi'ye geçerken, İlçe eski Başkanı Hüseyin Behzat Aydilek, sonuç üzerinden İl Başkanı Deniz Yücel'i eleştirdi.
Aydilek, ‘Bu hezimetin sorumlusu, Deniz Yücel'dir. Ufuk Sesli, Yücel'in arkadaşıymış. Aday gösterdi, sonuç da böyle oldu’ dedi.
Bayındır'da, 2014 yerel seçiminde yüzde 35,7 oranında oy alan CHP'li Ufuk Sesli, 31 Mart Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, oyunu 4 puan artırmasına rağmen kazanamadı.
AKP’li Uğur Demirezen, yüzde 57,01 oranında oy alarak, ilçede seçimi kazandı.
Bayındır Belediyesi'nin kaybedilmesine partililer, tepki gösterdi. CHP Bayındır İlçe eski Başkanı Hüseyin Behzat Aydilek, sonuç üzerinden İl Başkanı Deniz Yücel'i eleştirerek, şunları kaydetti:
‘Seçimi kaybeden başkan Ufuk Sesli, 5 yıl boyunca hiçbir hizmet üretmedi.
Herhangi bir hizmet üretmek gibi girişimde de bulunmadı.
Halka da kötü davrandı.
Biz bunu il başkanına da söyledik.
Genel başkan yardımcılarına da söyledik ancak dinletemedik.
Böyle olacağı belliydi.
Daha önceki beyanatlarımda da bizi hüsranın beklediğini söylemiştim. Maalesef dinletemedik.
Bu kaçınılmazdı.
Biz bunu görüyorduk.
Bu hezimetin sorumlusu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'dir. Ufuk Sesli, Yücel'in arkadaşıymış. Aday gösterdi, sonuç da böyle oldu.’
*- Bayındır demek?
Bugün yine değişik bir konuya gireceğim;
Bayındır ne demek?
İlk okulda bu sözcüğü çok duymuştuk..
Tabii ki bunun bizim öğrendiğimizle Bayındır ilçesi ile alakası yok..
Neyse devam edeyim:
Bayındır kelimesi daha çok bakanlık bünyesinde devlet üzerinden bilinen bir sözcüktür.
Kalıp olarak bakanlık için çok kullanıldığından dolayı gerçek anlamı pek bilinmez.
Birçok kişi bu kelimenin gerçek anlamını öğrenmek istemektedir.
Peki, bayındır ne demek?
Bayındır nedir?
Bayındır TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler.
Bayındır kelimesi gündelik yaşamda çok fazla kullanılmasa bile; kurumsal alanlar söz konusu olduğunda karşılaşma durumu ortaya çıkar. Özellikle resmi kayıtlar ve belgeler için bayındır sıkça kullanılır. Diğer taraftan edebi metinlerde yer alan sözcükler arasındadır.
Bayındır bakımlı, imar edilmiş ve gelişip güzelleştirmiş yer olarak geçmektedir.
Üzerinde dikkatli şekilde çalışılmış ve bakımlı hale getirilmiş alandır.
İşte bizim İzmirimizin ilçesi ‘Çiçek Memleketi’ Bayındır da aynen böyle...
Bayındır kelimesi Türk Dil Kurumu açısından ‘bakımlı’, ‘imar edilmiş’ ve ‘gelişip özelleştirilmiş yer’ olarak tanımlanmaktadır.
Aynı zamanda imar edilmiş, üzerinde çalışılmış ve kullanılabilir noktaya ulaşmış alan olarak da tabir edebilmektedir.
Cümle yapısı içerisinde hem gündelik yaşamda hem de farklı amaçlar doğrultusunda bayındır kelimesi anlamı üzerinden değerlendirilebilir.
*- Bayındırlı gençlerin kitapları adreslerine gidiyor
Bayındır Belediyesi, Bayındır Gençlik Merkezi ve Bayındır Kent Konseyi işbirliğiyle hazırlanan proje ile pandemi sürecinde, geçirdiğimiz bu zor günlerde evde kalan gençlerin zamanlarını daha kaliteli geçirmelerine destek olunmak amaçlandı.
Sosyal medya üzerinden seçime sunulan kitaplar dezenfekte edilerek gençlerin adreslerine ulaştırıldı.
Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen ilk gün talep edilen kitapları sosyal mesafe kuralına dikkat ederek kitapsever gençlere kendisi takdim etti.
Demirezen o zaman, yani üç ay önce yaptığı açıklamada; ‘Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden’’ demiş Ahmet Haşim Merdiven şiirinde… Bizler de inşallah bu zorlu süreci hep birlikte sağlığımıza dikkat ederek, daha güçlü ve çok hızlı bir şekilde atlatacağız.
Çocuklarımıza evde kaldıkları bu süreci dolu dolu geçirebilmeleri için kitaplarını ulaştırmak için kolları sıvadık’ demişti.
Şimdi anılarda kalan bir başka güzel örnek:
*- Bitmeyen coşku
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu sene koronavirüs tedbirleri nedeniyle statlarda kutlayamayacak olsa da heyecanı ve coşkusu hiç azalmıyor.
Bayındır Belediyesi de özellikle çocuklarımızın hayatında büyük yer tutan ve önemli olan bu özel bayramı onlara doyasıya yaşatmak için 23 Nisan günü bazı etkinlikler düzenledi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 100.yıl onuruna tüm Bayındırlıları balkonlardan 23 Nisan Akşamı saat:21.00'de İstiklal Marşımızı hep bir yürekten okumaya davet eden Bayındır Belediyesi bunu ‘Bayındırlı küçük yüreklerin’ davetleri ile hazırlanmış bir ile video duyurdu.
Videoda heyecanları gözlerinden ve seslerinden anlaşılan minik yürekler İstiklal Marşı’nı okuyup Bayındırlılara çağrıda bulundular.
Bayındır Belediyesi’nin bu videosu sosyal medyada büyük beğeni topladı.
Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen de videoyu sosyal medya hesaplarından paylaşarak hemşehrilerine şöyle seslendi:
‘Değerli Hemşehrilerimiz, sizlere küçük yüreklerin büyük bir mesajı var. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 100.yıl onuruna ithafen siz değerli hemşehrilerimizi 23 Nisan akşamı saat 21.00'de balkonlarımızdan, hep bir yürekten İstiklal Marşı'mızı okumaya davet ediyoruz’
Ve bu güzel anı herhalde yıllarca belleklerde kalacak...
*- Seneye çok daha görkemli olacak
Yine bir yıl önceye gidelim:
Yani Uğur Demirezen’in seçimi kazanıp başkan olduğu 2019 yılının Mayıs ayına...
Bayındır’da her yıl mayıs ayının ilk haftası düzenlenen Uluslararası Çiçek Festivali, kapılarını 3 Mayıs'ta düzenlenecek kortejle açtı.
Böylece ‘Mis kokulu festival ‘ başlamış oldu.
Yani; Bayındır Belediyesi tarafından düzenlenen 22. Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali, 3-5 Mayıs arasında gerçekleştirildi.
Belediye Başkanı Uğur Demirezen, ‘İlçemiz için ülkemiz için çok önemli bir festival. Sektörün öncü olan şirin ilçemizde misafirlerimizle birlikte festivalimizi güzel bir şekilde geçirdik’ diyor...
*- Bayındır, projeyle Türkiye’de örnek
Ege Üniversitesi ile Bayındır Belediyesi arasında Bayındır’da “Çim Uygulama Merkezi” kurulması için protokol imzalandı.
Kovid-19 tedbirleri nedeniyle online düzenlenen imza törenine, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen makamlarından bağlandı.
Demirezen, tören sonrası yaptığı açıklamada, protokolün ilçe açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtti.
Demirezen, ‘Bayındır bu alanda Türkiye’de tek olacak’ ifadesini kullandı.
Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu bünyesinde ‘Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Programı’nın açılmasının ardından bu alanda daha fazla çalışma yapılabilmesi için ‘Çim Uygulama ve Araştırma Merkezi’ kurulması planlanmıştı.
Bu arada iftiharla belirteyim, bu yüksek okulu, Namık Kemal Lisesi’nden sınıf arkadaşım Prof. Dr. Ramazan Erkek kurmuş ve uzun yıllar yöneticiliğini yapmıştı.
Tire’de kurulacak uygulama merkezinin projesi daha sonra iptal edilmiş, projenin Bayındır’da gerçekleştirilmesi için Bayındır Belediye Meclisi, geçen yıl Aralık ayında Buruncuk Mahallesi’nde 34 bin metrekarelik arazi tahsis etmişti.
*- Ekimi başarıyla yaptık sıra meyve toplamada
‘Çiçeğin başkenti’ Bayındır’ın Belediye Başkanı Uğur Demirezen, geçen bir yıllık çalışmalarını değerlendirirken, ‘Un, şeker var! Biz bunları karmaya talip olduk’ diyor.
Demirezen, borçlu belediye devraldığını ancak bunu hiçbir zaman gündeme getirmediğini söyledi, ‘Birçok belediye başkanı borçları pankart asıp duyurdu. Biz böyle bir şey yapmadık. Göreve gelmeden borcumuzu 47 milyon lira olarak biliyorduk. Ama göreve gelince, ‘Bir analiz yapın’ dedik. 48 milyon 965 bin lira borç çıktı.
Bunun için ‘hem kısa hem orta hem de uzun vadede neler yapabiliriz?’ diye baktık.
41 bin nüfuslu ilçe, bize adım attırmayacak haldeydi.
4 milyon lira civarında esnafa borcumuz vardı.
Esnaf, 4-5 aydır ödeme alamadığını söylüyordu.
Bunu hallettik.
Geçen 12 aylık süreçte zorlandık. Ama planlarımız hazırdı. Yoluna girmeye başladı. Borcumuz azaldı. İlk 6 ay bu konuyla uğraştık’ dedi.
*- Günde 550 ton süt
Bayındır’ın küçük bir ilçe olduğunu ancak Küçük Menderes Havzası’nda önemli bir yeri bulunduğunu vurgulayan Başkan Demirezen, ‘Bayındır’da 4.5 milyon zeytin ağacı bulunuyor. 110 bin büyükbaş hayvanımız var. Günlük süt kapasitemiz de 550 ton. Bunun yanında çiçekçilik zaten ayrı bir yerde. Un ve şeker var! Biz bunu karmaya talip olduk’ diye konuştu.
Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi projesiyle Bayındır’ın önemli bir kazanım elde edeceğini belirten Demirezen, sözlerine şöyle devam etti:
‘İlçemiz için tüm planlarımızı hazırladık.
Organize sanayi bölgesiyle ilgili tüm bürokratik engeller yıl sonunda bitecek.
Bin 200 dönüm araziye kurulacak.
Bu alanın da büyümesi gündemde!
Bizim bir iddiamız var.
Çiçekçilik konusunda Hollanda önemli bir ülke.
Biz Türkiye’nin Hollanda’sı olacağız.
Organize sanayi bölgesi projesi hayata geçtiğinde, binlerce kişi iş sahibi olacak.
Bölgemizde istihdam büyük problem.
Bayındır’ın iklimi tarıma çok elverişli.
Bereketli topraklarımız var.
Yine ilçe sınırlarımızda kaplıcamız var.
Çok bakir bir alan.
300 metreden 56.5 derece sıcak suyumuz çıkıyor.
Organize çiçek sanayimizi bunun altına kuruyoruz.
Bir sondaj kuyusu olacak.
Yılda 10 ay güneş var.
Sıcak su seralarda kullanılacak.
Turizm Bakanımızla görüştük. Termal turizmi bu bölgeye kazandıracağız. Dereköy-Ergenli-Ilıca bölgesi termal turizmle çağ atlayacak.’
*- Hak ediyor
Demirezen, ilçeye bir ziraat fakültesi kazandırmak için Ege, Dokuz Eylül ve Demokrasi Üniversitesi ile görüştüklerini ifade etti,
‘Bu konuda ısrarcıyız. Görüşmelerimiz sürüyor. Bölgenin tek büyük yurdu Bayındır’da. İlçemiz, ziraat fakültesini fazlasıyla hak ediyor’ diyor...
*- ‘3 milyon lira kasada’
Hazineden güneş enerjisi santrali kurmak için olur aldıklarını belirten Başkan Demirezen, “’ED raporları hazır. İhale aşamasındayız. Dünya Bankası kredisiyle bu projemizi hayata geçireceğiz. 5 yıl ödemesiz 20 yıl geri ödemeyle gerçekleştireceğiz.
Toplam 10 milyon liralık bir proje.
Aylık 250 bin lira elektrik masrafımız var.
Tarımsal sulamalarla birlikte yıllık 3 milyon lira cebimizde kalacak. Biz geleceğe umutla bakan, nüfusu artmış, iş sıkıntısının olmadığı, ülkeye katma değer kazandıran, 30 ilçenin arasında 4 yılın sonunda pik yapmış bir Bayındır hayal ediyorum’ diye konuştu.
*- Yüzde 27’si Bayındır’dan
Ülke üretiminin çiçekçilikte yüzde 27’sini karşılayan Bayındır, yılda 46 milyon adet mevsimlik çiçek üretiyor. İlçe ve çevresi, 40 milyon adet çalı grubu bitkisi, 20 milyon adet ağaç grubu bitkisi, 8 milyon adet de yer örtücü bitkisi üretiyor.
*- TOKİ, 236 konutluk inşaata başlayacak
Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, ilçenin geleceği ile ilgili tüm etüt ve projeleri ilk yılda hazırladıklarını kaydetti,
‘Hayvan barınağı projemiz var. Tahsisini aldık. TOKİ ile görüşüyoruz. Yer sorunu vardı. 236 konutluk inşaat başlayacak. 59 mahallemizde tarımsal, altyapıyla ilgili çalışmalarımız oldu.
Organize sanayi bölgesi için milletvekillerimiz ve bakanlarımız arasında mekik dokuduk.
Sonunda da istediğimizi aldık.
ilçemizin geleceği ile ilgili tüm etüt ve projelere çalıştık ve hazırladık. Bundan sonra meyveleri toplayacağız’ şeklinde konuştu.
*- ‘Millet bahçemize hayran kalacaklar’
Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, sözlerine şöyle devam etti: ‘Bayındır’ı izlemeye devam edin diyorum. Bir millet bahçesi projemiz var. 200 bin metrekare alanda olacak. Adına yakışır bir bahçe. Farklı ilçelerden, Türkiye’nin farklı illerinden vatandaşlarımız Bayındır’a gelecek. Özel bitkileri, şelalesi ve farklı özellikleri ile bir mekan olacak. Bu proje beni çok heyecanlandırıyor. İnşallah bu dönem bunu ilçemize kazandıracağız.’
Bu arada ekleyeyim:
*- Önlemler artırıldı
Bayındır Belediyesi, pazaryerlerinde girişlerde el dezenfektanı hizmetinin yanı sıra, giriş ve çıkışların belirli noktalardan sağlanması ile alışverişleri daha güvenli hale getirdi.
Alışveriş için gelenlerle satış yapan esnafa maske dağıtımı da yapılıyor. Başkanı Uğur Demirezen, ‘Bu çalışmaların tamamı halkımızın sağlığını koruyup, koronavirüsün yayılmasına engel olmak için yapıyoruz. Hiç bir virüs bizim tedbirlerimizden güçlü değil’ diyor..