Çağdaş, modern kimliğiyle Buca
*- Belediye Başkanı Erhan Kılıç:
‘Buca’yı parmakla gösterilecek kent yapacağız’
*- Buca Belediyesi sahibi olduğu 200 dönüm araziyi tarımsal üretime yönlendirme kararı aldı. Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç ‘Artık boş tarlamız kalmayacak. İlk etapta üzüm bağımızdan hasat edeceğimiz 20 ton üzüm ve 16 dönüm tarlamızdan elde edeceğimiz tüm mahsulü ihtiyaç sahiplerine dağıtıp, yaralarına merhem olacağız’ dedi.
*- 2021 ‘ İzmir’in en büyük ilçesi olan ve Türkiye’nin yaklaşık 50 şehrinden daha kalabalık bir yeri yönetip memnuniyet düzeyini arttırmak ve yapılan anketlerde hep ön sıralarda olmak gurur verici bir çalışma ile sonuç aldıklarını anlatan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, ‘Göreve geldiğimiz günden beri bütün enerjimizi kentimizin sorunlarına adadık. En küçük sorundan en büyük soruna kadar tespitlerimizi ve çözüm yöntemlerimizi belirledik. Yaptığımız ve yapacağımız tüm çalışmalarda sadece hemşerilerimizin sesine kulak verdik.’ diyor.
* Çağdaş, modern kimliğiyle Buca
Buca daha düne kadar ‘İzmir’in arka bahçesi’ olarak adlandırılıyordu...
Buca için İzmirlilerin görüşü ‘Çıkmaz Sokak!’ idi...
Ama şimdi öyle mi?
Bir zamanlar Bornova gibi Buca da Levanten ailelerinin huzur bulduğu ilk tercih ettikleri yerleşim alanı idi...
Buca’lılar denizcilerin söyledikleri gibi ‘Levent’ insanlardı ve çok çalışkan idiler...
Dağı taşı işlediler ve bir ‘gizli cennet’ yarattılar...
Ama zamanla yabancılaşınca bu güzellikler de yavaş yavaş kayboldu...
Şimdi işte şimdi, 31 Mart seçimlerinde CHP’den son dakika adayı olarak ortaya çıkan Belediye Başkanı Erhan Kılıç, kılıcını çekti...
Mustafa Kemal Atatürk’ün de açıkça belirttiği bir sözle işe başladı:
‘Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, sadece bir tek şeye ihtiyacımız var çalışmak!’
Evet çalışmakla, sadece gece gündüz çalışıp, eksikleri, yanlışları, hataları yerinde tespit ederek anında müdahale ile sorunların çözüleceğini prensip edindi.
Partisi içinde bile ‘Olur mu?’ diyenleri mahcup etti.
Düşünün, birçok belediye başkanı ilk döneminde daha sağını solunu öğrenmeden Buca Belediye Başkanı Hukukçu Erhan Kılıç, adaleti sağlayarak, hak yemeyerek, kimseyi düşman bellemeden sadece ve sadece hizmeti ele aldı.
Ne demişti Belediye Başkanı Erhan Kılıç Buca halkına;
*- Hep birlikte
‘Değerli Hemşehrilerim,
Buca’mızı eğitimden sanata, kültürden spora hayatın her alanında yapacağımız yatırımlarla çağdaş modern kimliğini yükseltip, İzmir’in parmakla gösterilen kentleri arasında yer alması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Tüm Bucalıların aklındaki, hayalindeki daha çağdaş, daha özgür bir kent yaratmak için hep birlikte yol alacağız.
İlk etapta eğitimden sanata, spordan tarıma uzanan onlarca projemizi hızla hayata geçirip kentin ve kentlinin ihtiyaçları doğrultusunda belirleyeceğimiz yepyeni projelerimizle Buca’mızı eskisi gibi üzüm kokan, nefes alan bir kent haline getireceğiz.
Yapacağımız tüm çalışmalarda önceliğimiz yeşil alan olacak.
Çocuk oyun alanlarıyla, vatandaşımızın rahatlıkla gezebileceği kent parklarımızla hepimizin gıpta ile bakacağı bir Buca yaratmak istiyoruz.
Buca’mızı ortak akılla yönetilen şeffaf, özgür ve çağdaş bir kent yapacağız. İnancımız, kararlılığımız ve projelerimizin yanında tek ve en önemli ihtiyacımız sizlerin yol arkadaşlığı. Gelin el ele, omuz omuza verip Buca’mızı birlikte yüceltelim…’
*- Üzüm kokan bir kent!
Başkan Erhan Kılıç’ın, ‘Bucamızı eskisi gibi üzüm kokan, nefes alan bir kent haline getireceğiz’ sözünden önce bir bilgi paylaşımı yapmak istiyorum, Bu çalışmanın çok daha iyi anlaşılabilmesi için...
Bu yıl ‘sürdürülebilir üretim ve tüketim’ teması koronavirüs ile ortaya çıktı.
Sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için hepimize, daha çok vizyon sahibi kişilere örneğin Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç gibilere düşüyor.
Kuraklık riski altındaki alanlar, aynı zamanda çölleşme riski altındaki topraklarımızı etkiliyor.
‘Peki bunda ne var?’
Ya da ‘Bir şey olmaz!’ Bu da bir şey mi?’ diyenlere küçük bir örnek vereyim:
Artan nüfus artışı ve benzeri görülmemiş tüketimin başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıklar üzerinde baskı yarattığını, 2050 yılında sadece gıda ihtiyacının karşılanması için iki Hindistan büyüklüğünde (yaklaşık 600 milyon hektar) ilave tarım arazisine ihtiyaç duyulacağını biliyor muydunuz?
Ya da,
Gıda güvenliği açısından büyük önemi olan kurak alanlar toprak bozulumu nedeniyle verimliliğini kaybettiğini....
Bu nedenle tarım arazisi bozulumu, çölleşme ve kuraklıkla mücadele çalışmalarında sürdürülebilir tarım arazi kullanımının sağlanması, bozulan tarım arazilerinin restorasyonu kadar bireysel olarak tüketim alışkanlıklarımızın değişmesi doğaya olan yükümüzün azaltılması ve gıda israfının engellenmesi konularında herkesin üzerine düşeni yapmasının büyük önemi bulunuyor...
Bu küçük anlatımımdan herhalde ders çıkaranlar olmuştur...
‘Bu da iş mi?’ diyenlere küçük bir yanıt olarak...
Şimdi yine Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’a dönelim ve yalnız Buca değil, tüm İzmir için önemli olan bir iki çalışmasını, hizmetini ele alalım:
*- Köyler bölgesine ‘can suyu’
Üreticiye verdiği desteklerle tanınan Buca Belediyesi ve Başkanı Erhan Kılıç, kendi fidanlığında yetiştirdiği 1800 zeytin fidanını köyler bölgesine ocak ayının sonlarında ‘Yılbaşı Hediyesi’ olarak dağıttı.
İlk zeytin dağıtımını Kırıklar’da gerçekleştiren Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, hemşehrilerle bir araya geldi.
Tarım alanlarının korunması ve geliştirilmesi için mücadele verdiklerini söyleyen Kılıç, üreticilerin sıkıntılarından faydalanmak isteyen rantçılara karşı uyarıda bulunarak ‘Topraklarınızı toplamaya çalışan yapılara izin vermeyin. Tarlalarınızı satmayın’ dedi.
Kırıklar’ın ardından Belenbaşı, Doğancılar, Karacaağaç, Kaynaklar’daki vatandaşlara da zeytin fidanı hediye edildi.
Başkan Kılıç bu konuda görüşünü dile getirirken, Buca’nın köylülerine de sesleniyor:
‘Dünya coğrafyasına baktığınızda ciddi anlamda iklimsel sıkıntılar yaşanıyor. Anadolu coğrafyası, özellikle bizim bulunduğumuz Gediz ve Menderes bölgesi çok değerli yerler. Bizim köylerimiz çok kıymetli. Ben de bir köy çocuğuyum. Benim de tarlalarım var. Geleceğimiz tarımda. Gelecekte tarım açısından bu bölgeler altın değerinde olacak. Konut bir şekilde halledilir. Ama bir avuç toprak bile değerli olacak. Topraklarınızı toplamaya çalışan yapılara izin vermeyin. Sahip çıkın, tarlalarınızı satmayın” diyor.
*- ‘Üreticinin sıkıntıları düzelecek!’
Üreticilerin yaşadığı sıkıntılara rağmen ayakta kalmaları için desteklere devam edeceklerini ifade eden Kılıç, ‘Şu anda tarımsal faaliyetlerle geçinmek çok zor. Üretici maliyetlerini biliyoruz. Üreticinin ürünlerinin fiyatlandırılmasının da ne kadar düşük ve kötü olduğunu biliyoruz. Ama bu düzelecek. Bunu bir başkan olarak değil, tarımdan anlayan birey olarak söylüyorum. Bizler de Buca Belediyesi olarak sorunlarınızı azaltmak için, insanımıza destek olabilmek için çalışmalarımıza durmadan devam edeceğiz.
Zeytin fidanı çalışmamız bunlardan bir tanesi.
Hep birlikte üreterek kazanacağız’ diyor.
*- Mücadele kaçak yapılaşma ile
Göreve geldiği günden beri yeşil alanların korunması için talimat veren ve takipçisi olan Kılıç, çalışmalar hakkında bilgi vererek, ‘Özellikle kaçak yapılaşmayla mücadelemiz var.
Bu kaçak yapılaşma, konut ve barınma ihtiyacından ziyade parasal ranta yönelik faaliyetlerden oluşuyor.
Bizim amacımız buradaki yapı bozulmasıdır.
Burada oluşmuş bir sistem var, bu bozulsun istemiyoruz.
İlk etapta bu çalışmalar çekici görünebilir ama sonrasında çok sıkıntı yaşarız.
Burası İzmir’in akciğeri; buraya sahip çıkmak bizim asli görevimiz. Köylerimizde betona dönüşmüş bir bölge görmek istemiyorsak bunu yapmak zorundayız.
Her şeyden önce çocuklarımız için yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.
Peki Buca Belediyesi sadece Zeytin fidanı mı dağıtıyor?
*- Buca yeniden üzüm kokacak.
Kentin yüzlerce yıllık sembolü üzümü yeniden canlandırmak için yola çıkan Buca Belediyesi, çalışma rotasını belirledi.
Buca razakısı ve benekli sultani üzümlerinden oluşan 12 dönüm üzerine yayılacak yeni bir bağ oluşturulacağını açıklayan Başkan Erhan Kılıç, üzümlerin coğrafi işaretinin alınmasında da son aşamaya gelindiğini müjdeledi.
Üreticilerin teşvik edilerek ilçedeki bağlarda üzümcülüğün şahlandırılacağını ifade eden Kılıç, ‘Buca’daki toprakları ranta değil, tarıma açacağız’ sözünü sık sık tekrarlıyor.
Buca Belediyesi kentin kaybolan değeri üzümü yeniden şahlandırmak, bağcılık kültürünü yeniden ayağa kaldırmak için harekete geçti.
Bu nedenleBuca Üzüm Çalıştayı da düzenlendi.
Başkanın ifadesine göre: Buca’da bağcılık kültürünü geliştirmek, ilçedeki üreticileri kaliteli üretime teşvik etmek ve Buca razakısını markalaştırmak için başlatılan çalıştay, Buca Belediyesi Bağ Evi’nde gerçekleştirildi. Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, çalışma rotasını açıkladı.
‘13 dönümlük bağımızın ardından şimdi 11 bin 980 metrekarelik yeni bir bağ kuracağız.
Burası tamamen Buca razakısı ve benekli sultaninin yetiştiği Buca’ya özgü üzümlerden oluşan bir bağ olacak.
Tamamen geleneksel tarım yöntemi uygulayacağız.
Buca’da razakının olduğu zamanlardaki geleneksel yöntemlerle bu işi yapmayı düşünüyoruz.
Bu işi bilen Bucalılar...
Buca’nın hafızası da onlar...
Hep birlikte Buca razakısını Buca’da yeniden canlandırırız’ diye düşünüyorum.
Daha sonra da coğrafi işaretini alarak markalaştıracağız.
Bizim burada amacımız kar sağlamak değil, Buca’nın sembolünü yeniden gün yüzüne çıkarmak’ ifadelerini kullandı.
*- Normalleşme sürecinde...
1 Mart dan itibaren iktidarın başının isteği, yani gönlünün razı olmaması ile normale dönüş yolunda hızla ilerliyoruz.
Peki Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç bu konuda Bucalılara ne diyor, nasıl sesleniyor?
İlk cümlesi şu:
‘Aldığımız her nefese dikkat etmek zorundayız!’
Belediye olarak normalleşme sürecinde de alarmda olduklarını ifade eden Başkan Kılıç, rakamlardaki artışa dikkat çekerek, ‘Herkes aşı olana kadar aldığımız her nefese dikkat etmek zorundayız’ diyor.
Normalleşme sürecinin rehavete neden olmaması uyarısında bulunuyor...
Her ne kadar Türkiye genelinde tedbirler büyük ölçüde kaldırılacak olsa da rakamlar maalesef yeniden yükselmeye başladı.
Belediye olarak çalışmalarımıza aynı tempoyla devam ediyoruz.
Şu an tüm kaynaklarımızı, enerjimizi bunun için hazır tutuyoruz.
Çünkü İzmir’in en kalabalık ilçesinde yaşıyoruz.
Şimdiye kadar beklentilerin aksine son derece başarılı bir süreci geride bıraktık.
Bunu hemşehrilerimizle birlikte yaptık.
*- Buca’nın tek çiçeğine bile...
Buca’nın en önemli sorunlarından birini de yine Başkan’dan öğrenelim:
Hatırlarsanız Bodrum Belediye Başkanı söyleşide, ‘Şu anda bile Bodrum’un bir yerlerinde mutlaka kaçak inşaat vardır!’ diyerek özeleştiri yapmıştı.
Çevre suçlarına karşı yaptırımların artırılması gerektiğini ifade eden Başkan Kılıç ise, ‘Buca’nın bir tek çiçeğine zarar verenin karşısında duracağız’ diyor.
Düşünün bir yandan betonlaşmaya karşı yeşil bir kent için çalışan Buca Belediyesi, yaz aylarıyla birlikte artan kaçak moloz dökümlerine karşı da mücadelesini sürdürüyor...
‘Bu utanç maalesef hepimizin’ diyen Belediye Başkanı Erhan Kılıç sözlerini şöyle tamamlıyor:
‘Tüm hemşerilerimizi duyarlı olmaya davet ediyorum. Buca’nın bir tek çiçeğine zarar verenin karşısında duracağız. Kaçak moloz dökümünü gören vatandaşlarımızdan bizlere ulaşmalarını rica ediyorum. Hep birlikte alarmda olacağız.’
Doğaya karşı verilen zararlara karşı yaptırımların arttırılması için de çağrı yapan Kılıç, ‘Hem belediyemiz hem de İzmir Büyükşehir Belediyemiz bu katı atıkların doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesi için tüm kolaylıkları sağlıyoruz.
Buna rağmen üç kuruş daha fazla kâr elde etmek için geleceğimizi yok ediliyor.
Ekiplerimiz gece gündüz bu doğra düşmanlarının peşinde dolaşıyor. Maalesef kestiğimiz cezalar yeterli olmuyor.
Bu konuda çevre suçlarına ilişkin cezaların arttırılması gerektiğini düşünüyorum.’
*- Kapı kapı sıfır atık çağrısı
Sıfır atık hedefiyle çevreci bir kent için çalışan Buca Belediyesi bilinçlendirme kampanyası başlattı.
Evsel atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüme yönlendirilmesi için çalışan Belediye, birbirinden sevimli maskotlarla kent geneline atık poşeti, çevreci bez çanta ve bilgilendirici broşürler dağıttı.
*- Hem yenilendi, hem onarıldı
Çağdaş ve modern bir kent yaratma hedefiyle çalışan Buca Belediyesi, muhtarlıklar ve vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda kent sokaklarını hem yeniledi, hem onardı.
Buca Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, mahallelere kilit parke döşerken, kaldırım ve asfalt yaması yaptı.
Buca’da mali disiplin sağlandı
Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, göreve geldiği günden beri borç ödediğini belirtirken, ‘Biz artık Buca’da mali disiplini sağlamış durumdayız’ dedi.