Anaokulunda Çevre Eğitimi

Ulvi Taşkın yazdı...

Anaokulunda Çevre Eğitimi
25 Ekim 2023 - 09:16
İnsanın doğayla ilişkisi sorunu, boşluk nedeniyle giderek acil hale geliyor ,toplum ve doğa arasında var olan ve her geçen yıl artan bir olgudur. Alınacak önlemler gezegenin her sakinini, yaşam biçimini, tüketimini, çevreye karşı tutumunu etkiliyor. Bu nedenle çocukların küçük yaşlardan itibaren çevre eğitimi. Pedagojik etkileşimin her anında mevcut olmalıdır. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren doğayı takdir etmeye ve onun korunması için çalışmaya motive olmak .
Okul öncesi çocuklarda ekolojik bir kültür oluşturmak, anaokulundaki genel eğitim ve öğretim çalışmalarının bir parçasıdır. Bu çağdaki çocuklarda ekolojik kültür oluşturma çalışmaları, çocuğun doğayla doğrudan iletişim kurmasıyla geliştirilir. Ve bu en keyifli görevdir - çocukları yerel doğayla, bitkilerle, hayvanlarla ve bu şekilde tanıştırmak ilgilerini, meraklarını geliştirmek ve onları doğada doğru davranışlar konusunda eğitmek. Çocuklarda tüm canlılara karşı doğru bir tutum oluşturmak önemlidir, böylece yavaş yavaş onların önüne geçilir. İnsanın doğadaki yerini ortaya koyuyor.
Erken çocukluk, gelecekteki kişiliğin temellerinin
oluşma dönemidir. Bu, doğaya, onun güzelliğine ve benzersizliğine karşı şefkatli bir tutum oluşturmak için sistematik ve amaçlı çalışmanın başlaması gereken en uygun andır. Çocukların doğada uygun davranışlarla yetiştirilmesi, doğaya alışması ve korunması yalnızca belirli bilgi, beceri ve alışkanlıkların kazanılmasından ibaret değildir. Çocukların genel yetiştirilmesinin bir parçasıdır ve onlarda çevre koruma kültürünün oluşmasına yardımcı olur. Çevre eğitimi, iklim koşullarındaki değişikliklere karşılık gelen modern düşünce ve davranış türünün geliştirilmesiyle doğrudan ilgili olan sürekli bir süreçtir.
Bu bizi - üçüncü yaş grubu "Pokemon"un pedagojik ekibi - çalışmayı genişletmeye zorladı .
Bu doğrultuda çocukların ekolojik odaklı faaliyetlere dahil edilmesine, çevreye ilişkin bilgi ve becerilerinin zenginleştirilmesine yönelik girişimleri artırarak. Çocukların doğayla doğrudan teması ilkesinden yola çıkarak, çocukların modern toplumun sorunlarıyla empati kurmalarını ve yaratıcı çalışmalar yapmalarını sağlayacak çeşitli girişimleri çalışmalarımıza dahil ettik. Bunlar arasında yurttaşlık bilinci var.
*Çocuklarda yaşa uygun etkinliklere katılım yoluyla ekolojik kültürün oluşturulması pratik öğrenme ve doğanın korunması.
*Doğaya karşı duyarlı ve sorumlu bir tutum geliştirmek.
Önümüzdeki görev çocuğu doğa dünyasıyla tanıştırmak, ona onu gerçekten sevmeyi öğretmektir. Sonuç olarak çocuğun doğaya karşı olumlu tutum geliştirmesinin amaçlı ve sistematik bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. Ekolojik bilinç çocukluktan yaşamın sonuna kadar inşa edilir. Bu nedenle eğitim yapımızın bir birimi olarak anaokulunda atılan temellerin gelecekte de devam edeceğini, çocuğun artık çocuk değil, onu seven ve koruyan olgun bir insan olarak gelecek nesillere aktaracağını umuyoruz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum