Ayvalık'ta "Yerelde İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji" çalıştayı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Belediyesi tarafından “Yerelde İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji” konulu çalıştay düzenlendi.

Ayvalık'ta "Yerelde İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji" çalıştayı
28 Nisan 2022 - 15:59
Ayvalık Belediyesi’ne ait Halil Başyazgan Küçükköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen çalıştayın açılışında; Yüksek Çevre Mühendisi-Koru Çevre Kurucu Ortağı Deniz Tosun, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Doç. Dr. Baybars Fil “Atık Yönetimi ve Sıfır Atık”, Çevre-Şehircilik ve İklim Değişikliği Balıkesir İl Müdürlüğü Personeli Gökhan Öktem “İklim Değişikliği”, İnşaat-Çevre Mühendisi Gamze Gülbay “Enerji” konularında konuşmacı olarak katıldı.
Çalıştay’da; Belediye Başkanı Mesut Ergin, Belediye Başkan Yardımcısı Ersan Bahar, Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, ADD Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, TEMA Vakfı Ayvalık Şube Başkanı Haluk Ays, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, Ayvalık Belediye Meclis Üyesi Onur Satıcı, Ayvalık Belediyesi Küçükköy Sorumlusu Murat Akıner, EMEK Partisi Balıkesir İl Başkanı Cemil Tosunoğlu, Ayvalık Mimarlar Odası Temsilcisi Füsun Atay ve vatandaşlar hazır bulundu. Açılışta konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, sürdürülebilir bir çevre yaklaşımı, toprağın, suyun, iklimin, ormanın ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına bağlıdır. Bu nedenle her birinin doğru yönetilmesinin, hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Başkan Ergin yaptığı konuşmada, “Yaşadığımız dünyanın, içinde bulunduğumuz çağın, yer aldığımız coğrafyanın, devraldığımız doğal, tarihi ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara teslim edilmesinin sorumluluğunu taşıyarak, içinde yaşadığımız doğanın hakları olduğu temelinden hareketle doğa hakları bakış açısını her bir yurttaşımızın içselleştirmesini sağlamayı ve politika önerileri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede, insanı merkeze alan, doğayı insanın mülkü olarak gören, doğal kaynakları sınırsızca ve sorumsuzca tüketen politikaların yerine, doğanın haklarının teslimini ve çevre sorunlarının çözümü için etkin mücadeleyi herkesin görevi olarak kabul etmek istiyoruz. Bu görev yaşam hakkının yanı sıra sosyal adalet ilkemizin de bir gereğidir. Daha adil ve eşit bir toplum inşa etmenin ön koşulu, doğa hakları yönünde davranış ve tutum geliştirmek ve çevre adaletini sağlamakla
mümkündür. Doğanın telafisi mümkün olmayan hasarlara uğratılmasının önüne geçmek için doğa haklarının üstün hak olması, iklim krizinin dünyamızın acil çözüm bekleyen sorunu olduğu bilinciyle iklim adaleti çerçevesinde geciktirmeden çözümü, çölleşmeyi sona erdirecek katılımcı su yönetimi politikası, var olmamızın sebebi toprak ananın bütünselliğinin bozulmaması, enerji ihtiyacı bahane edilmeksizin enerji demokrasisi çerçevesinde enerji adaletinin sağlanması, yaşam alanlarımızı savunma mücadelesinde yurttaş katılımcılığının artırılması ve sivil toplum ile dayanışma anlayışıyla karar alma süreçlerinin işletilmesi temel çıkış noktalarımızdır. Bu bağlamda doğa hakları ve ekoloji alanında doğrudan mücadele veren, doğa hakları için çalışan sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, gönüllü gruplar ve yerel hareketler sürekli temas halinde olup çalışmalarına destek sunmayı da amaçlıyoruz. Çevresel etkileri olan-olacak her türlü eylem ve davranışın tekil olarak değil, bütüncül bir
anlayışla değerlendirilmesini sağlayacak bir anlayışla doğanın korunması ve bir miras olarak gelecek kuşaklara aktarılması için planlamalar yapacağız. Ayvalık Belediyesi’nin doğa algısı; insanı merkeze alan ve doğa hakkını sadece insan odaklı olarak öngören anlayışı reddetmektedir. Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak ve doğa hakkı herkesindir” dedi.
Çalıştayda konuşan Yüksek Çevre Mühendisi-Koru Çevre Kurucu Ortağı Deniz Tosun, hazırladıkları çalıştayla atık yönetimi, sıfır atık, iklim değişikliği, enerji konularını irdelerken bu alanlarda yerelde gerçekleştirebilecek sürdürülebilir çözümlerin üzerinde durmak ve sorunlara kalıcı ve katılımcı çözümler üretmeyi hedeflediklerini vurguladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum