Başkan Soyer, 11 bin 168 aileye yuva gerekiyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada depremle ilgili son durumu bildirdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada depremle ilgili son durumu aktardı. ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasında 35 milyon 579 bin TL taahhüt edildiğini söyleyen Soyer, 11 bin 168 aileye ulaşacaklarını açıkladı.
İzmir Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından, İzmir yaralarını sarmaya devam ediyor. İzmir’in tüm ilçeleri, Türkiye’nin her yeri ve yurtdışından destekler gelmeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasına da yurttaşlar yardımlarını aktarıyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden şeffaf yönetim anlayışına vurgu yaparak süreçle ilgili açıklama yaptı.
4 bin 239 yıkılmış veya yıkılacak ağır hasarlı bina olduğunu söyleyen Soyer, “6 bin 929 orta hasarlı bağımsız birim var. Toplamda 11 bin 168 aile evlerinden oldu. Şu an yaklaşık 6 bin kişi, 2 bin 600 civarında çadırda yaşıyor. Her geçen gün çadırda yaşayan insan sayısı azalıyor. Önümüzdeki günlerde daha da azalacak. Ama bizim ağır ve orta hasarlı ev sahibi 11 bin 168 aileye kış iyice bastırmadan bir yuva bulmamız gerekiyor. Bir Kira Bir Yuva kampanyasından ağır hasarlı evler için 5 aylık kira desteği olarak 10’ar bin lirayı hesaplarına aktarıyoruz. Şu ana kadar taahhüt edilen rakam 35 milyon 579 bin liraya ulaştı. Bu rakam evi ağır hasarlı 3 bin 559 yurttaşımızın 5 aylık kirasını karşılıyor” dedi.
BÜTÇEDEN 200 MİLYON TL
Uzundere’de 224, Gaziemir’de 58 belediye konutunu, 5 yıldızlı otel binasının 380 odası ve 204 yurttaşın da ‘Bir Kira Bir Yuva’ aracılığıyla evlerini depremzedelere açtığını açıklayan Soyer, “Evi ağır hasarlı ve yıkılmış 4 bin 239 vatandaşımıza çare üretmiş olduk. Evi orta hasarlı 6 bin 929 yurttaşımızın hesabına da 5’er bin lira yatıracağız. Bunun için belediye bütçesinden 30 milyon lira aktarıyoruz. Bu da 5’er bin liradan 6 bin vatandaşımız demek. Böylece yurttaşlarımızın desteği, belediyemizin olanaklarıyla ağır ve orta hasarlı ev sahibi 11 bin 168 aileye ulaşacağımız anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasının devam ettiğini, buradan gelen tüm paranın doğrudan depremzedelere gideceğini hatırlatan Soyer, “Depremzedelerin günlük gıda, giyim, yaşamsal ihtiyaçları da eksiksiz karşılanıyor. 2021 bütçesinde tüm meclis üyelerinin desteğiyle 200 milyon lirayı deprem için ilgili birimlere tahsis edeceğiz. Bu kaynakla hem yapı stokunun envanterini çıkaracağız hem kuracağımız yapı laboratuvarının finansmanını sağlayacağız. Çok acı bir olay yaşadık. Siyasi kutuplaşmaya, gerilime rağmen, güzel yurdumuzda hala vicdanlı insanların çoğunlukta olduğunu da bir kez daha gördük. Bu muazzam dayanışma sayesinde geleceğe umutla bakıyoruz. Güzel günlere birlikte ulaşacağız” diye konuştu.
DEPREMZEDELER UZUNDERE KONUTLARINDA
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Karabağlar Uzundere’de bir yıl boyunca ücretsiz olarak depremzedelerin kullanıma sunduğu konutlarındaki dairelerin ilk anahtarları teslim edildi. Beyaz eşyadan, koltuk takımına kadar her türlü ihtiyacı giderilen dairelere yerleşmeye başlayan depremzedeler, barınma sorunlarının hızlı bir şekilde çözülmesinden dolayı mutlu olduklarını söyledi.
Deprem anında Bayraklı Yağcıoğlu Sitesi’ndeki evinde bulunan Yasemin Yıldırım Keleş ve Halit Sarper Keleş çifti enkaz altında kaldı. 10 dakika sonra kendi çabalarıyla kurtulan Keleş çifti, bir süre hastanede tedavi gördü. Evlerini kaybettikleri için komşularına sığınan çift, daha sonra Uzundere’deki konutlara yerleşmek için başvuruda bulundu.
Halit Sarper Keleş, “Ben ev sahibiydim. Depremin ardından binadan çıktığımda ayağımda terliğim bile yoktu. Her şeyimi kaybettim. Burada depremzedelere tahsis edilen evler, bizim hayatımızı kurtarıyor. Çünkü içerisinde eşyaları var. Elektrik, su gibi masrafları belediyeye ait. Buzdolabına kadar her şey var. Burada hayata sıfırdan başlayacağız” dedi. Evlerin depremzedelere tahsis edilmesinin yerinde, çok güzel ve gerekli bir uygulama olduğunu belirten Keleş, “Evleri çok beğendim. Çadırlarda kalan insanlar da umarım bu tarafa gelebilir. Depremzedelerin buraya gelmesini tavsiye ediyorum” diye konuştu.
“EN AZINDAN KIŞI BURADA GEÇİRECEĞİZ”
Depremzede Burcu Usta ise “Depremde evimizin büyük bölümü hasar gördü. Daha sonra binayı yıktılar. Depremin ardından yakınlarımızın yanına taşındık” dedi. Havaların artık soğuk olduğunu anımsatan Usta, “Kış kapıda. Bizlerin de kalacak yeri olmadığı için en azından kış aylarını geçirmek için geldik. Bu uygulama son derece iyi. Buradan çıkarken eşyaları da alabileceğiz. Bizim hiç bir eşyamız kalmamıştı” ifadelerini kullandı.
“HİÇBİR ŞEY ALMAMIZA GEREK YOK”
Özkanlar Apartmanı’nda evinin olduğunu ifade eden Bülent Muammer Turan (62) da Uzundere’deki konutlara yerleşti. Turan, “Dairem zemin üzerindeydi. Depremden sonra evin her tarafında hasar oluştu. Daha sonra binamız yıkıldı” dedi. Tek başına yaşayan Turan, şunları söyledi: “Ben burada oturacağım. Emekliyim. Benim için sorun yok. Burası da gayet güzel. Eve baktım. Gayet güzel. Hiçbir şey alıp gelmemize gerek yok. Sağ olsun belediye her şeyi düşünmüş. Bardak, çatala kadar her şeyi almışlar. Televizyon bile düğmesine bastığınızda çalışır vaziyette. Gayet güzel, çok memnunum.”
Şu ana kadar beş ailenin yerleştiği dairelere, başvurular devam ediyor. Öte yandan Uzundere konutlarında çevre düzenlemesi kapsamında bloklar arası yeşil alan düzenlemesi yapıldı. Yine toprak zemin de asfaltlandı.
YORUMLAR