Bodrum Kalesi'nde tarih yok ediliyor...
Yaşar Eyice yazdı...
09 Kasım 2020 - 09:43
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iki yıl önce restorasyon çalışmalarına başlanan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ndeki çalışmalar ve iki dev vinçin tarihi mekana zarar verdiği belirtilerek, vinçlerin acilen kaldırılması istendi.
Yapılan restorasyon çalışmalarında yüzlerce geçmişe sahip kale tarihinin yok edildiği iddia edildi.
*- Biraz geriye gidelim…
Yine anımsatayım:
Bodrum Gümüşlük Çevre Derneği ikinci başkanı ve Bodrum Kent konseyi Fotoğraf Sanatı Gurubu Başkanı İbrahim Hakkı Zırh ‘Restorasyon çalışmalarının büyük bölümü bitti, hatta hatta iki gün sonra sayın bakanımız kalenin son bölümlerini açılışını yapacak, ancak bu vinçlerin iki yıldır verdiği görsel zarar gerçekten çok büyük. Konuyu bakanlık ve CİMER’e yazılı olarak bildirdik. Bodrum halkı ve Bodrum’a tatile gelen milyonlarca insan kalenin doğal görüntüsünü görememektedir.
Yaz dönemleri turizme açılan kalenin bu yılda haziran ayı sonunda geçici açılışı yapılacaktır’ demişti.
Bu arada ünlü kalemizin 3 yıldır fotoğraflarının çekilemediğini de öğrenmiş olduk.
Bu konuda, yani hatalar zinciri ile ilgili çok şey yazdık…
Sıradan vatandaşlar bile etkilendi, tepkilerini dile getirdi ama nedense yetkililer halkın deyişiyle tınmadı bile…
*- Bakın ne diyor?
Sözü büyük değer verdiğim bilim insanı Oğuz Alpözen’den önce Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde 6 yıl öğrenci iken, ardından 9 yılda personel olarak çalıştığını belirten sualtı arkeoloğu 64 yaşındaki Feyyaz Subay’a vereyim:
‘Bodrum Kalesi’ nde tam 15 yıl emeğim var. Oradaki eserlerin büyük bölümünü sırtımda taşıdım. Sergileme alanlarını 5 bin metrekareden 2500 metrekareye indirdiler. Eserleri kutulara koydular. Kime ne faydası var kutulardaki eserlerin. Bu nedenle üç yıldır tur rehberleri arkadaşlarımız kaleye turist getirmek istemiyor çünkü gösterecekleri bir şey kalmadı, umarım bu sesimiz tepkilerimiz duyulur, yanlıştan dönülür!
Ben kendisine şunu söyleyeyim:
‘Daha çok beklersiniz ve bekleriz sayın Feyyaz Subay!’
Belirtildiği gibi, Restorasyon adı altında yüzlerce tarihin ve geçmişin yok edildiğini belirten ve müzede yaklaşık 43 yıl müdür olarak görev yapan ve altı yıl önce emekli olan Türkiye’ nin ilk sualtı arkeoloğu Oğuz Alpözen ise ‘Yaklaşık 40 yılda Avrupa’nın en iyi sekiz müzesi arasına girmeyi başaran Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni restorasyon adı altında yok ettiler. Gidin bakın ne Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’ in açılışını yaptığı Doğu Roma Batığı, ne Karyalı Prenses Salonu, ne İngiliz Kulesi , ne de anforaların sergilemiş kaldı.
Bodrum Kalesi adeta unutuldu unutturuldu.
Bence bilimsel bir heyet kurulmalı kalenin 10 yıl önceki hali ile bugünkü hali fotoğraflarla ortaya konulup karar verilmeli, tüm dünya böyle restorasyon olur mu görmeli.
Bugüne bu kadar bunlara hep itiraz ettiğim doğru söylediğim için hakkımda onlarca dava 150’nin üzerinde soruşturma açtılar, ama susmayacağım tarih, kültür ve ülkemin geleceği adına doğru bildiklerimi söylemeye devam edeceğim’ demişti.
*- Aman Yarabbim!
Şimdi geçen aya gelelim, örneğin 18 Ekim’e; ‘Güzelim basamak taşlarını söküp mıcır dökmüşler!
Taşlar nerede acaba?
Uzmanları ve takipçileri bırakalım, konuyu paylaştığımız sıradan insanlarımız bile şöyle diyor?
‘Dünyanın neresinde, hangi kalesinde bölye bir rezalet gördünüz, bu ne biçim saçmalı?
İçeriyi anladım ama dışarıyı kim ahşapla kaplar?
Diyecek söz bulamıyorum!’
Ben de bulamıyorum…
Oğuz Alpözen hocamıza soruyorum, kısa ve öz söylüyor:
‘Bodrum Kalesi içindeki heykelleri istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Ancak kalenin 500 yıllık orijinal taş tabanları üzerine çakıl mozaik dökemezsiniz, ahşapla kaplayamazsınız!’
İşte konunun özeti bu…
Bir zamanlar Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında ilk üçe giren Bodrum müzesi şimdi sondan üçüncü olmuş mudur?
Ben yaptım oldu, anlayışı ile kalenin çehresini değiştiriyorlar, yazık!
Şunu söyleyeyim:
Devamı gelecek…
Yani bu iş bu kadarla kalmadı…
YORUMLAR