Buca'da değişimin "Görkem"li yüzü
Görev süresinin ilk yılında sosyal belediyecilik uygulamaları ile dikkat çeken Buca Belediye Başkanı Mimar Görkem Duman, “Güzel ilçemiz Buca’nın tarihi ve kültürel birikimlerinden ilham alarak çıktığımız bu yolda, sosyal belediyecilik ruhu ve katılımcı yönetim anlayışı ile hizmet üreterek geleceği inşa etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Mazbatasını 8 Nisan 2024 tarihinde alarak göreve başlayan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, ilk hizmet yılında ilçede sosyal belediyecilik anlayışıyla gerçekleştirdiği çalışmalarla öne çıktı. İki ayrı yerde hizmete açılan ve üçüncüsü için açılışa gün sayılan Kent Lokantası, askıda yemek uygulaması, Diyabet Sensörü Destek Programı, Tarım Okulu, öğrenci yurtları, Edip Akbayram Etüt Eğitim Merkezi gibi projeler, Bucalılardan tam not aldı. Her mahalleye eşit hizmet götürme şiarıyla çalışan Belediye Başkanı Görkem Duman, mesaisinin büyük çoğunu sokaklarda doldurarak Buca’da katılımcı bir yönetim anlayışını da hayata geçirdi.
Doğup büyüdüğü kente hizmet etmenin kendisine büyük bir gurur yaşattığını ifade eden Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, “Tam bir yıl önce parti büyüklerimiz ve Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel’in inisiyatifi ve değerli Bucalıların teveccühü ile bu önemli göreve geldim. Mazbatamı aldığım ilk gün yaşadığım heyecan nasılsa bugün de aynı heyecanı yaşıyorum. İzmir’in en kalabalık ilçesi Buca’yı bölgenin gözde ilçesi yapmak için mesai arkadaşlarım ile birlikte hiç durmadan çalışıyoruz” diye konuştu.
“ÖNCELİĞİMİZ SOSYAL BELEDİYECİLİK”
Türkiye’de derin bir yoksulluk ve ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını bu nedenle belediyelerin temel hizmetlerinin yanı sıra sosyal belediyecilik alanında çalışmalar gerçekleştirmesi gerektiğine dikkat çeken Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, şunları söyledi:
"Kent Lokantaları, askıda yemek uygulaması gibi hizmetlerimiz ile bir yıldır vatandaşlarımızın yanında olduk; olmaya da devam edeceğiz. Diyabet hastası çocuk ve gençlerimize ücretsiz sensör dağıtımı, gençlik merkezleri, okul öncesi eğitim merkezlerimiz, öğrenci yurtlarımız ile ilçemizde yaşayan binlerce vatandaşımızın kalbine dokunduk. Bunun yanında temel hizmetlerimizde de değerli çalışmalara imza attık. İlçe genelinde görev sürem boyunca 25 bin 900 ton asfalt serimi gerçekleştirdik; 5 bin metrekare kilit parke taşı döşedik. Yeşil alanlara bin 226 adet çalı grubu bitki, 350 adet çalı ve ağaç, 4 bin 500 mevsimlik çiçek dikimi gerçekleştirdik. 220 adet parkın tesisat tamirini yaptık; tesisatı bulunmayan alanlarda ise arazözlerle 30 bin ton sulama işlemi yapıldı.”
KENT LOKANTALARINDAN 161 BİN KİŞİ FAYDALANDI
Buca Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde hayata geçirdiği Kent Lokantası, ekonomik krizin yaşandığı şu günlerde vatandaşın kötü gün dostu oldu. Özellikle öğrenciler ve emeklilerin tercih ettiği lokantalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken Uğur Mumcu Caddesi’nde hizmet veren Buca Belediyesi Kent Lokantası’ndan geçen yıl nisan ayından bugüne tam 125 bin kişi faydalandı. Gediz Ek Hizmet Binası’nda bulunan Kent Lokantası’ndan ise 36 bin 750 kişi faydalanırken Tınaztepe Tarık Akan Gençlik Merkezi içerisinde yer alan üçüncü Kent Lokantası’nın hazırlıklarında son aşamaya gelindi.
ASFALT PLENT TESİSİ İLE HIZLI MÜDAHALE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Buca’da 2024 yılında ilçe genelinde 21 bin 500 ton asfalt çalışması yapılırken 2025 yılının ilk gününden bu yana ise bin 200 ton asfalt yama, 3 bin 200 ton asfalt serme çalışması gerçekleştirildi. Buca Belediyesi, Yıldız, Buca Koop, Çamlıpınar, Adatepe ve Mustafa Kemal mahallerinde çalışmalarını sonlandırdı. Buca Belediyesi’nin yakın zamanda hizmete açacağı Asfalt Plent Tesisi ile saatte 160 ton asfalt üretilerek ilçedeki yol sorununa çok daha kısa sürede müdahale edilebilecek.
KIZ VE ERKEK ÖĞRENCİ YURDU AÇILIYOR
Buca Belediyesi, eğitim kenti Buca’da öğrencilerin yaşadığı barınma sorununa çare olmak amacı ile kız ve erkek öğrenci yurtlarını hizmete açmaya hazırlanıyor. Erkek öğrenci yurdu, İnönü Mahallesi’nde, kız öğrenci yurdu ise Yıldız Mahallesi’ne hizmet verecek. Buca Belediyesi, toplamda bu yurtlarda 450 öğrenciye ev sahipliği yapmayı planlıyor.
TARIM OKULU VE ATALIK TOHUM MERKEZİ
Metropol ilçeler arasında en büyük tarım arazilerine sahip olan Buca’da, ilçenin tarım hafızasını canlandırmak adına Tarım Okulu ve Atalık Tohum Merkezi hizmete açıldı. Tarım Okulu’nda, üretim yapan çiftçilere güncel tarım bilgileri gibi konularda ziraat mühendisleri ve akademisyenler tarafından eğitimler verilmeye başlandı.
SERADA ÜRETİME BAŞLANDI
Kaynaklar’daki 2 bin metrekarelik serada dikey tarım yapılarak topraksız tarım uygulamaları başlatıldı. Minimum su tüketimini sağlayarak maksimum ürün elde etmesi planlanan çalışmaların sonunda elde edilecek ürünlerin bir kısmı Kent Lokantaları aracılığı ile vatandaşlara sunulacak, bir kısmı ise ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılacak.
DİYABET SENSÖRÜ DESTEK PROGRAMI ÖDÜL ALDI
Buca’da yaşayan 0-18 yaş arası çocuklar ve Buca’da ikamet eden veya öğrenim gören Tip-1 diyabet hastası üniversiteliler için diyabet sensörü uygulaması başlatıldı. Uygulama ile 83 kişiye ölçüm sensörleri ücretsiz olarak dağıtılarak çocuklar, gençler ve ailelerine destek sağlandı. Çalışma, İzmir Awards 2024 Yılın Enleri Ödül Töreni’nde, “Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi” ödülünü aldı.
LEVANTEN ROTASI KENTSEL AİDİYETİ GÜÇLENDİRİYOR
Kent kimliğini güçlendirmeyi amaçlayan Levanten Rotası çalışması başlatıldı. Kentsel Tasarım Müdürlüğü rehberliği veya dijital rehber eşliğinde gezilebilen rota, 18 duraktan oluşan 2 saatlik bir yaya güzergâhını kapsıyor. Rotada köşkler, kiliseler ve eski Rum sokakları bulunuyor.
EDİP AKBAYRAM ETÜT MERKEZİ AÇILIYOR
Buca Belediyesi’nin Göksu Mahallesi’nde hizmete açacağı Edip Akbayram Etüt Eğitim Merkezi, günde bin öğrenciye hizmet verebilecek kapasiteye sahip. Eğitimde fırsat eşitliği yaratmak adına hayata geçirilen çalışma ile çocuklara ücretsiz olarak derslere destek eğitimleri verilecek.
BUCA BELEDİYESİ CAN DOSTLARINA UMUT OLDU
Tam donanımlı bakım üniteleri, kedi kısırlaştırma ünitesi, hayvan ambulansı, acil müdahale ve röntgen odalarıyla hizmet veren Buca Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'nde son bir yıllık süreçte 7 bin 312 can dostunun bakım ve tedavisi yapıldı. 3 bin 917 can dostu kısırlaştırılırken vatandaşlardan gelen 15 bin 705 talep çözüme kavuşturuldu.
YORUMLAR