CHP çiftçilerin borçlarına dikkat çekti

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, çiftçinin borçlarının tefeci faizi ile yapılandırıldığı, yapılandırmanın üreticilerin sadece yüzde birini kapsadığını ve çiftçilerin toplam kredi borcunun da binde 5’inin yapılandırıldığını söyledi. 

CHP çiftçilerin borçlarına dikkat çekti
12 Nisan 2021 - 09:04

Söz konusu düzenlemenin kredi borcu ve faizleri altında ezilen ve yok olmaya terkedilen Türk çiftçisinin en fazla yüzde birini kapsadığını söyleyen Sındır, "çiftçilerimizin toplam kredi borcunun da en fazla binde 5’i yapılandırılıyor. Ve söz konusu yapılandırmanın da yüzde 30’u peşin ödenmek şartıyla ve yüzde 6’sını devlet üstlenecek olsa da yüzde 18 gibi çok yüksek bir faizle, neredeyse tefeci faiziyle bu işlem yapılıyor. Tek adam hükümetinin yanlış tarım politikaları nedeniyle bu gidişle yakında borcunu yapılandıracak bir çiftçi bile bulamayacağını söyledi.

“ÜRETİCİMİZİN TOPLAM BORCU 200 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI”

Sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP grup toplantısında enflasyon üzerine yaptığı konuşmayı hatırlatarak başlayan Sındır, “Bir tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz açıklamaları, diğer tarafta neredeyse yüzde 20'lere varan faiz ile yapılandırma. İktidar akıl tutulması yaşıyor. Çiftçimizin 2021 yılı Şubat ayı itibarıyla sadece kamu ve özel bankalara olan borcu toplam 134 milyar 892 milyon. Bunun 96 milyar 657 milyonu kamu, 38 milyar 285 milyonu özel bankalara borç olarak görünüyor. Bugüne kadar verdiğimiz yazılı ve sözlü önergelerimizle bir türlü öğrenemediğimiz Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının ise bugün Komisyona bilgi veren yetkililerinden öğrendiğimiz kadarıyla 9,2 milyar lira. Yani üreticimizin kayıtlara geçmiş toplam kredi borcunun 144 milyar lira olduğu anlaşılıyor. Borcunu takla attırarak hayatını idame ettirmeye çalışan çiftçilerimizin, aracılara, tüccarlara ve hatta tefecilere çok yüksek faizlerle olan kayıt dışı borçlarını da sayarsak bu borcun 200 milyar TL’ye yaklaştığı düşünülebilir. AKP’nin yanlış tarım politikaları yüzünden üreticimiz mutsuz ve borç yükü sarmalı altında yoksulluğa, açlığa ve sefalete terk edilmiş durumda. Sırça köşklerinden çıkmayan iktidar sahipleri, üreticilerimizin toprağını boş bıraktığının farkında bile değil. Torba kanunda üretici borçlarına yapılandırma yüzde 18 faizle, devlet bunun yüzde 6'sını üstleniyor. İktidar böyle devam ederse memlekette çiftçi kalmayacak” dedi.

kos-(3)-010.jpg

“DÜZENLEME; ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 1’İNİ, BORCUN BİNDE 5’İNİ KAPSIYOR”

Söz konusu düzenlemede, çok yüksek faiz uygulamasının yanı sıra, sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar içerisinde takibe alınmış olanların kapsama alındığını belirten Sındır, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin toplam ortak sayısı yaklaşık 806 bin çiftçi ve TKK’ya olan toplam çiftçi borcu ise yaklaşık 9.2 milyar lira civarında. Ancak söz konusu torba kanun ile getirilen düzenlemede sadece ‘tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan borçlular’ kapsam içerisine alınıyor ve bu durumdaki çiftçi sayısı ise sadece 21 bin 186 kişi, yani TKK ortaklarının en fazla yüzde 2.6’sı. Ülkemizdeki ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının toplamda yaklaşık 1.8 milyon olduğunu düşünürsek, düzenleme kapsamına giren çiftçi sayısı ülkedeki tüm çiftçilerimizin en fazla yüzde 1.2’sini teşkil ediyor. Aynı şekilde düzenleme kapsamına giren toplam çiftçi borcu ise sadece 900 milyon lira, yani TKK’ya olan toplam borçların yüzde 10’u dahi değil. Aynı şekilde ülkemizdeki tarımsal üreticilerimizin kamu ve özel bankalara, TKK’ya, tüccarlara, tefecilere ve aracılara olan, kayıtlı veya kayıt dışı, kredi borçlarının, toplamda 200 milyar lira olduğunu düşünürsek sözde yapılandırma düzenlemesi kapsamındaki borç miktarının toplam borcun binde 5’ini dahi bulmadığı görülecektir. Böylesi bir düzenleme olsa olsa kamuoyunda ‘hükümet çiftçisini düşünüyor’ algısı yaratma çabasından ve toplumu kandırmaktan başka bir şey olamaz. Ancak buna artık ne efendimiz çiftçilerimiz ne de halkımız inanır” dedi.

“BORÇ YÜKÜ BİRİKTİKÇE BİRİKİYOR”

Çiftçilerin kredi sarmalında kaybolduğunu ve iflasa sürüklendiklerini belirten Sındır, “Türkiye’de sayenizde bugün bankada üç kuruş ta olsa birikmiş sermayesi olan üretici, çiftçi hiç yok. Çiftçinin parasının olmamasını bırakın, kredi üstüne kredi alıyor; bir bankadan aldığı krediyi başka bankadan aldığı kredi ile takla attırıyor. Bankalardan bulamazsa üretimini sürdürebilmek ve hayatta kalabilmek uğruna aracılara, tüccara ve tefecilere çok yüksek faizlerle ve rehinlerle katlanarak borçlanıyor. Çiftçimiz, kredi borç yükü sarmalı ve girdi maliyelerinin yüksekliği nedeniyle de sürekli daha çok ve yeni ek kredilere ihtiyaç duyuyor. Yani borç yükü katlanarak büyüyor. Getirilen bu düzenleme ile üreticinin biraz rahatlayacağını, nefes alacağını ve üretimine mutlu mesut devam edeceğini düşünmek hayalden de öte büyük bir yalan olur. Bu yapılandırma, çiftçimizin yaralarına pansuman dahi olamaz, aksine yüzde 18 gibi, tefeci faizi denebilecek düzeyde, çok yüksek bir faiz ile üreticinin sırtına daha da büyük bir yük oluyor, çiftçiyi daha da yoksullaştırıyor. Çiftçinin borcunun yapılandırılmasını bırakın, bu düzenleme ile aslında çiftçinin sırtından tefeci faiziyle, zenginleşme derdine düşüldüğü ortada." dedi.

“YÜKSEK FAİZ ORANI İLE DEĞİL, SIFIR FAİZLE YAPILANDIRIN”

Üretimin önünü açacak önlemler alınmasının hayati önemde olduğunu ifade eden Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “gıda arzında sorunlar yaşanmaması için çiftçiyi rahatlatacak, üretimin önünü açacak önlemler alınması gerekirken biz yüksek faiz ile yapılandırmayı konuşuyoruz. Israrla altını çizerek söylüyorum; bir ayrım yapmadan, çiftçinin sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine değil aynı zamanda kamu ve özel bankalara olan kredi borçlarının tamamını kapsayan ve toplam faiz yükünün tamamını sıfırlayan ve sıfır faiz ile ve uzun vadeli geri ödeme ile yapılandırın. Zaten çiftçiye borcunuz var. Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesi uyarınca ödenmesi gereken desteklemenin ödenmemiş olması nedeniyle en az toplam kredi borcu kadar çiftçiye borcunuz var, onu da faizi sıfırlayarak karşılamış olursunuz. Üreticinin de önü açılır, toprağıyla ve hayvanlarıyla barışır, iyi ki devletim var der ve üretimine devam eder.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum