CHP'den iş kazaları açıklaması!

DİSK Eski Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Ekim ayında 207 işçinin iş kazalarında ölmesine tepki gösterdi

CHP'den iş kazaları açıklaması!
11 Kasım 2020 - 12:03

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Meclisi’nin açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre Ekim ayında en az 207 işçi hayatını kaybetti. Raporda ayrıca 11 Mart’tan bu yana ise en az 325 işçinin pandemi nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı. 

1734 İŞÇİMİZ 10 AYDA İŞ CİNAYETLERİNE ÖLDÜ!

Bu önemli konuya dikkat çekilmesi gerektiğini vurgulayan DİSK Eski Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İş cinayetlerine, salgına, işsizliğe, açlığa ve güvencesiz çalışmaya karşı; direniş ve dayanışma ile hayatta kalınabileceğini belirtti. AKP iktidarının her fırsatta işçilerin haklarını yok etmeye çalışmasına tepki gösteren Beko, 2020 yılının ilk 10 ayında bin 734 işçinin hayatını kaybettiğini, Ekim ayında ise en az 207 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, bunların sekizinin çocuk, 14’ünün kadın, 12’sinin göçmen ve 10’unun ise sendikalı olduğu bilgisini paylaştı. 

BİR TARAFTA KORONA DİĞER TARAFTA İŞ CİNAYETLERİ

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana iş cinayetlerinde hayatını kaybeden emekçilerin sayısının 24 bini geçtiğini kaydeden Beko, “Avrupa Birliği verilerine göre Türkiye ölümle sonuçlanan kazalar bakımından Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Her yıl, evine ekmek götürebilmek için emek harcayan 2 bine yakın işçinin işyerinde hayatını kaybediyor olması, ülkemizdeki işyerlerinin güvensizliğinin ve bunu düzenleyen mevzuatın yetersizliğinin göstergesidir. İşçiler korona ve her gün çalışma yaşamı depreminde ölüyor” sözleriyle tepki gösterdi. 

Kovid-19'un sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanımlanması gerektiğinin altını çizen Beko, “ İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır. Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçiler kamu ya da özel fark etmeksizin, bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır. İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir. Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır. İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir. Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır” ifadelerini kullanarak işçlerini taleplerini de dile getirdi. 

İŞ KAZALARINDA NE YAZIK Kİ AVRUPA’NIN BİRİNCİSİYİZ!

AKP iktidarında, işçi olmanın çok zor, göçmen işçi olmanın ise daha da zor olduğunu söyleyen Beko, iş cinayetleri sürekli gündeme getirilmesi gereken çok önemli bir konu olduğunu ve her gün onlarca iş kazası yüzünden işçilerin öldüğünü ve sakat kaldığını AKP’nin iktidara geldiği ilk yıllarda gündeme getirdiği Kamu Yönetimi Temel Kanunu’nun ve yarattığı iklimin, yaşanan süreçte iş cinayetleri ve ihmaller için bir kırılma noktası olduğunu hatırlattı. Beko, “Bugün gelinen noktada artık devlette ve aynı şekilde özel sektörde liyakat sonlandırılmış; denetim sistemi işlemez hale getirilmiştir. Özellikle madenlerde taşeronluk, rodövans ve dayıbaşılık etkinleştirilmiştir. Bu durumun sonucu olarak da 25 bine yakın arkadaşımız iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiş, Türkiye iş cinayetlerinde bir utanç tablosuyla yüz yüze kalmış ve dünya üçüncüsü, Avrupa birincisi yapılmıştır” diye konuştu. 

Beko, iş kazalarını tetikleyen en önemli faktörlerden biri olan sigortasız ve sendikasız çalıştırmanın önlenmesi, kayıt dışı çalışmanın yasaklanması gerektiğini vurgulamış ve ayrıca sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasıyla ölümlerin önüne geçilebileceğini de sözlerine eklemiştir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum