CHP'li Kılıç'tan depremzedeler ve apartman görevlileri çıkışı!

CHP'li Sevda Erdan Kılıç, unutulan depremzedelerin, apartman görevlilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP'li Kılıç'tan depremzedeler ve apartman görevlileri çıkışı!
11 Kasım 2020 - 11:47

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.  İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim Cuma günü meydana gelen ve Bayraklı İlçesi’nde yıkıcı etkiye sebep olan depremde 115  kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Av. Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yaptığı son açıklamaya göre; ağır hasarlı ve yıkık bina sayısının 376 olarak belirlendiğini, orta hasarlı bina sayısı 410 olurken, az hasarlı bina sayısının ise 4 bin 132 olarak tespit edildiğini ifade etti.

CHP Milletvekili Av. Kılıç, ağır ve orta hasarlı binalarda yaşayanların çadır alanlarına ya da yakınlarının yanına yerleşmek zorunda kaldığını, çoğu depremzedenin de çadır alanlarından zor koşullarda işlerine gidip gelmek zorunda kaldığını kaydetti. 

“Hayatını kaybedenlerin kimlik tespitleri psikolojilerini bozmaktadır”

Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Depremden etkilenen herkesin yaraları sarılmaya çalışılırken, unutulan depremzedeler de oldu. Kim bunlar? Apartman görevlileri. Apartman görevlileri de en az ev sahibi ya da kiracılar kadar depremden çok büyük zarar gördü. Oturdukları evleri depremde ya yıkıldı veya çok büyük hasar gördüğü için oturulamaz durumda. Durum böyle olunca, ağır hasarlı ve bir bölümü yıkılan binalarda çalışan apartman görevlileri hem evsiz hem de işsiz kalmış oldu. Az hasarlı binalarda çalışanların bir bölümü de apartman sakinlerinin ayrılması nedeniyle işten çıkartıldı. Hatta bazı görevliler ise kimse olmadığı için soğukta binaların başında sabaha kadar nöbet tutmak zorunda bırakılmaktadır.

Yıkılan binalarda oturan sakinlerden enkazın altında kalarak hayatını kaybedenlerin kimlik tespitleri çoğu zaman, onları tanıdıkları gerekçesiyle apartman görevlilerine yaptırılmaktadır. Bu da zaten depremden maddi-manevi çok olumsuz etkilenen görevlilerin psikolojilerini bozmaktadır. Bu nedenle kimlik tespiti yaptırılan apartman görevlilerine psikolojik destek de verilmelidir.”

“Evinden olduğuna mı yansın, işsiz kaldığına mı yansın?”

Mağdur olan bir depremzede apartman görevlisini örnek gösteren CHP’li Av. Kılıç, “Bu apartman görevlisinin oturduğu bina için net bir hasar tespit çalışması yapılmıyor ancak binaya ‘az hasarlı’ denildiği için binada oturan herkes risk almayarak binayı terk ediyor. Bunun üzerine binanın yöneticisi, ‘herkes başının çaresine baksın’ diyerek apartman görevlisinin işine son veriyor. Şimdi 16 yıldır aynı apartmanda çalışan bu görevli evinden olduğuna mı yansın, işsiz kaldığına mı yansın? 16 yıldır aynı apartmanda çalıştığı halde sadece son 5 yıl sigortası yatıyor. Görevlinin kira sözleşmesi bulunmadığı için depremden sonra kira yardımı da alamıyor. Bu nedenle en kısa sürede unutulan depremzedeler, apartman görevlilerinin sorunlarına da el atılmalıdır.” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum