Çöp konteynerleri neden dezenfekte edilmelidir?

Ulvi Taşkın yazdı...

Çöp konteynerleri neden dezenfekte edilmelidir?
07 Kasım 2022 - 11:13

Kabın zamansız temizlenmesi ve yıkanması, içinde gıda atıklarının birikmesine ve daha sonra ayrışmasına ve çürümesine neden olur. Keskin bir koku belirir: patojenik mikroplar ve mantarlar aktif olarak çoğalır; İnsanlar arasında bulaşıcı hastalık salgınlarına katkıda bulunabilecek mikropları taşıyan böcekler ve kemirgenler ortaya çıkar. Çöp kutuları konutlardan, spor alanlarından ve rekreasyon yerlerinden 20-100 m uzaklıkta olmalıdır. Çöpleri toplamak için kuş ve hayvanların çöp kutusuna girmesini engelleyen kapaklı metal toplayıcılar kullanılır. Kurulu konteynerlerin sayısı ve bunların hacmi, mikro bölgedeki sakinlerin sayısına göre belirlenir. Çöp konteynırlarının yıkanması ve dezenfeksiyonu . Çöp kutularına atıklar depolanırken bunların birikmesine ve çürümesine izin verilmemelidir. Buna dayanarak, soğuk mevsimde atıkları üç günden fazla olmamak üzere, ılık mevsimde (+15 ° C ve üzeri bir sıcaklıkta) - bir günden fazla olmamak üzere tanklarda depolamak mümkündür. Bu sıklıkta kapların temizlenmesi gerekir. Sıhhi standartlara göre çöp kutuları düzenli olarak yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Bu nedenle, sıcak mevsimde, gıda atıklarının hızlı çürümesi göz önüne alındığında, çöp kutularının yıkanması ve dezenfeksiyonu her 10 günde bir yapılmalıdır. Soğuk mevsimde, kapların ayda bir kez yıkanmasına izin verilir.
Belediyenizde ve İşletmenizde ne tür çöp konteyneri olursa olsun, sonunda kirlenir ve kokarlar. Çöp kovalarını temizlemek özellikle yaz aylarında önemlidir, ancak her türlü atık zamanla çöp kutularına yapışacak ve çöp kutunuzu kirli tutacaktır. Dış mekânda çöp bidonlarının bulunması bile hoş olmayan kokulara ve haşerelere neden olabilir. Çoğu çöp Konteyneri bakteri veya küf üretmeye başlayacak ve bu da hastalık potansiyeline yol açacaktır. Soğuk algınlığı ve alerjilerden solunum yolu hastalıklarına ve cilt reaksiyonlarına kadar, onları doğru şekilde temizlemezseniz kirli kutuların sizi hasta etmesinin birçok yolu vardır. Çöp kovalarını acık alanda sokakta temizlemeye çalışmak ve bunu uygun olmayan şekilde yapmak hassas çevremize zarar verebilir. Açık ortamda çöp konteyneri temizliğindeki suyu oluklara, kanalizasyona akıtarak doğrudan yüzdüğümüz ve balık tuttuğumuz plajlara, göllere ve nehirlere akar ve suya ciddi zarar verebilir. Tüm bu insanlar ve vahşi yaşam için bir tehdit. Cadde ve evinizin etrafında kirli çöp kutuları varsa, yıkanmadığı zaman kötü koku ve görüntü sağlar. Su kirliliği, uygunsuz atık su bertaraf çevreye ve insana ciddi derecede zarar verir.
 Virüs hastalığı en çok, hastalığa yakalanmış kişilerle öksürdükleri veya hapşırdıkları sırada temasla bulaşır. Ayrıca kişilerin, üzerinde virüs bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunup daha sonra kendi gözlerine temasıyla hastalık bulaşması gerçekleşir. Salgının yayılımını takiben artan maske ve eldiven kullanımı ve hastalığı yayabilecek bütün etkenler kullanıldıktan sonra çöp kovalarına atılmaktadır. Bu sebeple çöp kovaların temizliği ve dezenfeksiyonu bu süreçte azami önem arz etmektedir. Çöp konteynırları etkin bir şekilde temizliği yapılarak, koku oluşumu engellenmeli steril hale getirilmelidir. Sterilizasyon sayesinde diğer bulaşıcı hastalık taşıma riski oluşturan larva ve sinek oluşumu da engellenecektir. Ayrıca Şehrin sokak ve caddelerinde çöp konteynırları temiz ve steril hale getirilirken şehirlerimiz de layık olduğu sağlıklı ve temiz bir çevreye kavuşacaktır. Salgının yavaşlamasının en etkili yollarından biri bu temizliği ve dezenfeksiyonu sağlayabilmekten geçmektedir. Bu araç sayesinde çöp konteynırları yerinde, hızlı, ekonomik ve etkin bir şekilde temizliği yapılarak, virüs için yayılım alanı olabilecek konteynırlar sterilize hale getirilecektir. Ayrıca koku oluşumunu engellenirken, aynı zamanda larva ve sinek oluşumunun da önüne geçilerek, diğer bulaşıcı hastalıkların da önüne geçilecektir. Bu araç sayesinde kapalı su sızdırmaz yıkama odası içerisinde çöp kovası bulunduğu yerde basınçlı su ile içi ve dışı yıkanıp dezenfekte edildikten sonra tekrar yerine bırakılmaktadır.
Çöp konteynırlarının dekontaminasyonu için dezenfektanlar .Çöp kutularını dezenfekte etmek için geniş bir antimikrobiyal etki spektrumuna sahip dezenfektanlar kullanılmalıdır. Bu durumda kullanılan dezenfektanların toksisitesi düşük olmalıdır. Aynı zamanda, çöp konteynırlarını işlemek için büyük hacimlerde dezenfektan gerekebileceğinden, dezenfektanların kullanımı ekonomik olmalıdır.


YORUMLAR

  • 0 Yorum