DENİZİ KORU

Ulvi Taşkın yazdı...

DENİZİ KORU
24 Mayıs 2021 - 11:39
Gezegenin yaklaşık% 70'i okyanuslarla kaplıdır ve hemen hemen her yerde deniz suyunda atık bulunabilir. Deniz çöpü ve özellikle plastikler, yalnızca deniz ekosistemlerinin sağlığı için değil, aynı zamanda küresel ekonomi ve nüfus için de tehdit oluşturmaktadır. Çoğu deniz çöpü kara temelli faaliyetlerle üretilir. Denizlere atık akışı nasıl durdurulur? Bu sorunu önlemeye başlamak için en iyi yer arazi.

Denizlerimizde taşınan tek insan yapımı atık türü kauçuk ördekler değildir. Deniz çöpü, bir şekilde deniz ortamına karışan üretilmiş veya geri dönüştürülmüş katı malzemelerden (plastik, cam, metal ve ahşap gibi) oluşur. Her yıl dünya denizlerine ve okyanuslarına yaklaşık 10 milyon ton atık düşüyor. Plastikler ve özellikle plastik ambalajlar ve tek kullanımlık torbalar, deniz ortamında bulunan en yaygın kirletici türüdür. Liste devam ediyor: yırtık balık ağları, ipler, hijyenik petler, sigara izmaritleri, tek kullanımlık çakmaklar ve daha fazlası.


Bazı tahminlere göre, deniz ortamında bulunan kirleticilerin yaklaşık% 80'i kara kaynaklı faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. Denizlerdeki atık kaynağı, mutlaka kıyı bölgelerindeki insan faaliyetleri ile sınırlı değildir. Atık karada biriktiğinde bile nehirler, seller ve rüzgar onu denize taşır. Balıkçılık, denizcilik, petrol kuleleri ve kanalizasyon sistemleri gibi kıyı tesisatları gerisini halleder.

Bazı tahminlere göre, deniz ortamında bulunan kirleticilerin yaklaşık% 80'i kara kaynaklı faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. Denizlerdeki atık kaynağı, mutlaka kıyı bölgelerindeki insan faaliyetleri ile sınırlı değildir. Atık karada biriktiğinde bile nehirler, seller ve rüzgar onu denize taşır. Balıkçılık, denizcilik, petrol kuleleri ve kanalizasyon sistemleri gibi kıyı tesisatları gerisini halleder. Buzdağının tepesi. Deniz çöpü küresel bir sorundur ve güvenilir veri toplamak zordur. Akıntılar ve rüzgârlar görünen parçaları uzaklaştırır ve bu da aynı israfın birden fazla sayılmasına neden olabilir. Ayrıca denizlerdeki atığın yalnızca küçük bir kısmının yüzeye çıktığı veya kıyılara ulaştığı kabul edilmektedir. Atığın "görünmez" kısmı deniz ekosisteminin genel sağlığına zarar vermeye devam ediyor.

Deniz çöpü, deniz ekosisteminin sağlığı üzerinde baskı oluşturan faktörlerden yalnızca biri olsa da, büyüyen bir endişe kaynağıdır. Doğadaki plastik birikimi ve dayanıklılığı sorunu daha da karmaşık hale getiriyor. Deniz çöpü sınır ötesi bir sorundur: Bir kez denize girdiğinde sahibi yoktur. Bu, yönetimlerini zorlaştırır ve iyi bir bölgesel ve uluslararası işbirliğine oldukça bağımlı hale getirir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum