Diz Protezi Ameliyatlarında Robotik Cerrahi Dönemi 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Şükrü Mehmet Turan, diz protezi ameliyatlarında kullanılmaya başlanılan Yeni Nesil Robotik Cerrahi Sistemi hakkında bilgi verdi. 

Diz Protezi Ameliyatlarında Robotik Cerrahi Dönemi 
16 Ocak 2021 - 15:10

Dr. Turan, milimetrik bir hataya dahi izin vermeyen sistem sayesinde hastaların daha konforlu bir ameliyat geçirdiklerini böylelikle de daha hızlı ve ağrısız bir iyileşme süreci geçirdiklerini söyledi.

Yeni Nesil Robotik Cerrahi Sistemi , Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları tarafından gerçekleştirilen kısmi ve total diz protezi ameliyatlarında hasta ve cerrah açısından önemli avantajlar sağladığını belirten Dr. Turan, “Sistem ameliyatta milimetrik bir hataya dahi izin vermeyerek daha güvenli bir ameliyat imkanı sunarken, dizdeki tüm bağları koruması ve doku travmasını en aza indirmesi özellikleri sayesinde daha hızlı ve ağrısız bir iyileşme sağlar. Robotik cerrahi ile diz protezi  ; ileri tıbbi teknoloji ve ileri mühendislik biliminin birleşmesi neticesinde ortaya çıkan, ortopedi ve travmatoloji uzmanına hastanın anatomisini tespit edip, implantların en uygun ve dengeli şekilde uygulama olanağı sağlayan ileri düzey bir teknolojidir” dedi. 

3D Diz Modeli ile Hastanın Anatomik Verilerine Uygun Planlama 

Robotik sistemin ameliyat gerçekleştiren ortopedi cerrahisi uzmanına  fiziksel, görsel ve işitsel açıdan adeta kılavuzluk ettiğini ifade eden Dr. Turan, “Bu sistemde operasyon esnasında implantın konulacağı yerler ile implant hareketleri bir bilgisayara aktarılır. Sistem dizin anatomik verileri ile 3D diz modeli oluşturur. Model ortopedi cerrahisi uzmanına ameliyatı planlama ve uygulama olanağı sağlar. Cerrah bu veriler ışığında en uygun ölçüde ve açıda diz implantını yerleştirir. Böylelikle ameliyat öncesi tomografi çekimine gerek kalmadığından hasta gereksiz yere radyasyona da maruz kalmamış olur” diye konuştu. 

Hastanın İyileşme ve Günlük Hayata Dönme Süresi Kısalır

Operasyon sırasında robotik sistem sayesinde dizin tüm kıvrılma açılarında implantın uyumunun test edilip değerlendirildiğini kaydeden Dr. Turan, “Böylelikle ameliyatın hastanın anatomik yapısına özel olarak hassas ve yüksek doğrulukta tamamlanması sağlanır. Bu sayede gelecekte mekanik açıdan komplikasyon gelişme riski de en aza iner. Cerrahın yönetimindeki robotik cerrahi sistemi ile hata şansı kalkarken, operasyon sonrası hastanın iyileşme ve günlük hayata dönme süresi de kısalır. Öte yandan iyileşme süreci sistemini artıları sayesinde daha ağrısız ve daha kolay olur” şeklinde konuştu. 

Dr. Turan, Türkiye’de birkaç merkezde uygulanan sistemin hasta ve cerrah açısından sağladığı avantajlar hakkında bilgi verdi. 

  • BT Çekimine Gerek Kalmadan Ameliyatta Eklemin 3D Modelini Oluşturur

  • Protez ameliyatı olacak hastanın anatomisini tespit edip implantların en uygun ve dengeli şekilde  yerleştirilmesi için cerraha yardımcı olur.

  • Milimetrik bir hataya dahi izin vermeyerek  güvenli bir ameliyat imkanı sunar.

  • Dizdeki bağlar korunur, doku travması minimuma düşer

  • Daha hızlı ve ağrısız İyileşme sağlanarak günlük hayata daha kısa sürede dönebilme

  • İmplantların yüksek doğrulukta konulması sayesinde ile protezin ömrünün uzun olması

YORUMLAR

  • 0 Yorum