Döngüsel Ekonomi

Ulvi Taşkın yazdı...

Döngüsel Ekonomi
20 Aralık 2022 - 09:19
Az atıkla yaşadığımız sürece, azaltmak, yeniden kullanmak ve geri dönüştürmek harikadır ama yine de döngüsel değildir. Sıfır atık hedefi, çöpün olmadığı döngüsel bir ekonomiye geçmektir! Doğada çöp olmadığı için döngüsel ekonomi doğayı taklit eder. Döngüsel bir ekonomi olmadan, kaynakları düzenli olarak dünyadan alır ve sonra çöpe atarız.
Doğal kaynaklar o kadar değerli ki, tükenmeyi göze alamayız! Dolayısıyla, bu kaynakları atmak yerine, döngüsel bir ekonomi oluşturmak, öğeleri doğada tamamen restore edilecek şekilde yeniden kullanmak veya geri dönüşüme göndermek anlamına gelir.
Sıfır atık, atığın hacmini ve toksisitesini azaltmak için ürün ve süreçlerin tasarlanması ve yönetilmesi anlamına gelir. Tüm kaynakları yakmak veya gömmek değil, korumak ve geri yüklemek anlamına gelir. Sıfır atık uygulaması, gezegenin, insanların, hayvanların veya bitkilerin sağlığı için tehdit oluşturabilecek karaya, suya veya havaya atılan atık miktarının azaltılmasına yardımcı olacaktır. Sıfır atık, atılan tüm malzemelerin başkalarının kullanması için kaynak olduğu sürdürülebilir doğal döngüleri taklit edecektir.
Olaylara daha geniş ölçekte bakıldığında, atık önleme bugünlerde çok daha yaygın. Birçok üretici firma, uzun ömürlü, bakımı ve onarımı kolay ürünler aramaktadır, bu nedenle ambalaj ihtiyacını azaltmaktadır. Birçok üretici, güvenli bir şekilde yeniden kullanılamayan, geri dönüştürülemeyen ve kompostlaştırılamayan ürünleri yeniden tasarlıyor.
Atılan ürünlerin parçaları ve malzemeleri yeniden kullanılarak, malzemelerin faydası en üst düzeye çıkarılır. Bu zaten döngüsel ekonomi ile uyumludur.
Bir depolama sahası veya depolama sahası, atık malzemelerin bertaraf edildiği bir yerdir. Atıklar yere dökülüyor veya yerdeki büyük delikleri doldurmak için kullanılıyor. Çürüyen çöp, atıktaki sıvılarla birleşerek zehirli olabilen sızıntı suyu ve çöp gazı gazı oluşturan zayıf asidik kimyasallar üretir.
Hayvanlar, bitkiler ve gelecek nesiller, çöplüklerin varlığının üzücü sonuçlarıyla karşı karşıya. Düzenli depolama alanlarındaki gıda atıkları, artıklarla ziyafet çeken kuşları, memelileri ve kemirgenleri kendine çeker, ancak bu genellikle hayvanlar için iyi değildir ve gıda zehirlenmelerine neden olabilir.
Çöplüklerin hayvanlar üzerinde yalnızca doğrudan değil, aynı zamanda dolaylı bir etkisi de vardır. Düzenli depolama alanına gönderilen atıklar, genellikle toprağa sızmaları halinde yakın bölgelerdeki bitki büyümesini bozabilecek kimyasallarla aşırı yüklenir. Kimyasallar bitkileri ve suyu kirletiyor ve kulağa ne kadar korkutucu gelse de, hayvan hiyerarşisinin en tabanında yer alan bu kirlilik, besin zincirindeki tüm türlerin etkilenebileceği anlamına geliyor.
İster biyolojik olarak parçalanabilir, ister plastik veya arada bir şey olsun, depolama atıkları, iklim değişikliğine doğrudan katkıda bulunan sera gazlarını serbest bırakacaktır.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum