Efes Selçuk Tarımına "Dayanıklı Kent" Vizyonu

Efes Selçuk Dayanıklı Kent Konferansı’nda oluşturulan çalışma masalarının raporlarına ilişkin toplantılar düzenlendi.

Efes Selçuk Tarımına "Dayanıklı Kent" Vizyonu
04 Ekim 2023 - 10:56

Efes Selçuk Dayanıklı Kent Konferansı’nda oluşturulan çalışma masalarının raporlarına ilişkin düzenlenen toplantılar “Tarım” başlığı altında devam etti. Kentin tarım sektöründen paydaşların katılımı ile gerçekleşen toplantıda 17 Ağustos’ta düzenlenen Efes Selçuk Dayanıklı Kent Konferansı’nda oluşturulan “Tarımsal Dayanıklılık ve Kalkınma” masasında ortaya çıkan konu başlıkları ve çözüm önerileri ele alındı.


HEPİMİZİN BİRBİRİMİZE İHTİYACI VAR
Toplantının açılış konuşmasını yapan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel;  “Efes Selçuk Dayanıklı Kent Konferansı’nın tüm çıktılarını, Tarım Buluşması’nda üreticiyle, tarım işçisiyle, tüccarlarla, zirai ilaç satanların, kooperatifçilerin olduğu bir kitleyle paylaşalım istedik. İlk toplantımız sosyal refah toplantısıydı. Biz bu toplantının sonunda daha fazla öğrenciye ulaşabildik. Bu toplantıların amacı sadece yaptıklarımızı anlatmak değil aynı zamanda birbirimizi dinlemektir. Çünkü hepimizin birbirimize ihtiyacı var” dedi.
TARIMSAL KALKINMA KILAVUZU OLUŞTURACAĞIZ
Efes Selçuk’un dayanıklı bir kent olmasının afetlere hazırlıklı bir kent olmanın ötesinde bir anlam taşıdığını belirten Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Biz 17 Ağustos’ta düzenlediğimiz Efes Selçuk Dayanıklı Kent Konferansı’nda bu kentin dayanıklı olmasına ilişkin birçok esastan bahsettik. Efes Selçuk’un dayanıklı olması afetlere karşı dayanıklılık, sosyal refah ve insan odaklı bir dayanıklılık, tarım ve turizm noktasındaki dayanıklılıktı.  Bir kentin dayanıklılığı eksiklerin bulunarak, nasıl tamamlanabileceğini düşünmekten geçiyor.  Bizim amacımız Efes Selçuk’un kendi kendine yetebilen bir kent olması. Yaptıklarımız, bize düşenler, diğer kurumlara düşenler, katılımcılardan gelen öneriler noktasında bir tarımsal kalkınma kılavuzu oluşturacağız” dedi.

GENÇ NÜFUSU TOPRAKLA BULUŞTURMALIYIZ
 Başkan Ceritoğlu Sengel 17 Ağustos’ta düzenlenen Efes Selçuk Dayanıklı Kent Konferansı’nda tarımsal üretimle ilgili sorunları “Tarımsal eğitim, doğru tarımsal üretim, tarımda markalaşma, iklim krizi, çevre kirliliği, pazarlama, lojistik sorunlar, üreticilerin kârlarının düşüklüğü, tarım işçilerinin sosyal güvencesinin olmaması başlıkları altında özetledi.
Masa çıktıları arasında yer alan tarımsal eğitim sorununa Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün kuruluş felsefesi üzerinden örnek veren Başkan Ceritoğlu Sengel; “Gittikçe tarımla ilgilenebilecek nüfusun azalması ve genç nüfusun tarımdan uzaklaşması gibi bir sorunumuz var. Efes Tarlası Yaşam Köyü Toprak Okulu’nun mantığı genç nüfusu tarıma döndürmek, aile tarımını yaşatmak, tarımda nitelikli istihdamı oluşturmak üzerine kurulu. Efes Selçuk dayanıklı bir kent olacaksa biz genç nüfusun toprakla tekrar buluşması için çaba sarf etmeliyiz. Ama biz hep birlikte ortaklaşarak doğru insanları, doğru şekilde alması gereken tarımsal eğitimlere yönlendirebilirsek yetiştirebileceğimiz kitlelerle bu sorunlara karşı çözüm geliştirebiliriz” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum