İESOB Başkanı Mutlu: 'Tam normalleşme için tedbirlerde gevşemeyelim'

1 Haziran’dan itibaren uygulanacak kademeli normalleşme sürecini değerlendiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Açıklanan kararlar bir ölçüde esnaf sanatkarlara nefes aldıracaktır. Üyelerimiz bugüne kadar işlerini kaybetme pahasına tedbirlere uymaya özen gösterdi. Bundan sonra da aynı hassasiyetimiz sürecek. Esnaf kesimi hem toplum sağlığını hem de işini düşünüyor. Daha sağlıklı günler, tam normalleşme için toplumun her kesimi sorumluluk içinde kurallara uymalı’ dedi.

İESOB Başkanı Mutlu: 'Tam normalleşme için tedbirlerde gevşemeyelim'
02 Haziran 2021 - 11:10
Yeniden vakaların artmaması için çok dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Mutlu,  ‘Kepenkleri kapalı olan ve yeni kararları heyecanla bekleyen esnaf sanatkarlarımız bir nebze rahatladı. Bazı sınırlandırmalara rağmen işletmelerin faaliyete geçmesi ile çarklar yavaş yavaş dönmeye başlayacak. Yeni süreç hayırlı olsun’ dedi.

Rahatlayamayan iş kolları var

Bazı iş kollarının beklentilerinin karşılanamadığını da hatırlatan Mutlu, ‘İçkili mekanlarda, kahvehanelerde ve bazı meslek kollarında sıkıntı sürüyor. Akşam yediden sonra müşteri almaya başlayan restoranlar, sürecin başından itibaren kapalı olan birahaneler, gazinolar, hamam-sauna, nargile kafeleri, okul kantinleri ve servisleri gibi iş kolları büyük sıkıntı yaşıyor. Kahvehanelerde oyunun yasaklanması da işletmenin müşteri potansiyelini neredeyse sıfırlıyor. 

Netice itibarı ile bu herkesin özveride bulunması gereken bir süreç. Toplumsal duyarlılığımız ile salgınla mücadelede iyi sonuçlar alacağımıza ve hep birlikte zor günleri aşacağımıza inanıyorum’ diye konuştu.

Esnafın beklentileri

Eski hataların tekrarlanmaması gerektiğini de söyleyen Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Vatandaşlarımızın maske mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmesi, denetimlerin etkinleştirilmesi salgın ile mücadelede önemli mesafe kat etmemizi sağlayacaktır.

İşletmelerimiz bugüne kadar özveri ile genelgelere ve alınan tedbirlere uydu. Bundan sonra da kurallar doğrultusunda işlerinin başında olacaklardır.

Ama büyük fedakarlıklarda bulunan ve işlerini kaybetme noktasına gelen üyelerimiz için bazı tedbirlerin alınması da zaruri hale gelmiştir. Bu çerçevede, bir kereliğine verilen 3-5 bin lira hibelerin, işyerlerini Haziran ayında da açamayan üyelerimiz için sürdürülmesini talep ediyoruz. Ayrıca üyelerimize yönelik bir kaç yıl geri ödemesiz, uzun vadeli, düşük faizli Toparlanma Kredileri’nin planlanması yararlı olacaktır. Aynı şekilde çalışamayan esnafın devlete ve bankalara olan borçları faizsiz bir yıl ötelenmelidir. 

Stopaj ve katı atık bedeli konusunda esnaf kesiminin maruz kaldığı haksız uygulamalara da bir çözüm getirilmeli, işletmeleri uzun süredir kapalı olan esnafın mülk sahipleri ile yaşadığı sorunları gidermek için hazırlanan yasal düzenlemeye hız verilmedir.

Umuyorum ki kurallara riayet ederek,  içimizde yaşattığımız sorumluluk ve dayanışma duyguları ile bu zor günleri aşacağız.  Herkese sağlıklı günler ve hayırlı kazançlar diliyorum’
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum