İzmir Valiliği'nden o iddialara yanıt!
İzmir Valiliği, Yeniçağ Gazetesinde yer alan İzmir'deki bazı Hazine arsa ve arazilerinin ihaleye çıkarılmadan satıldığı iddialarına yanıt verdi.
Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada iddialar yalanlanırken şu ifadelere yer verildi;
Yeniçağ Gazetesinde yer alan ve gazeteci olduğu belirtilen Murat AĞIREL isimli şahsın sosyal medya hesabında yaptığı paylaşıma dayandırılan haberde özetle; “Milli Emlak’ın Ege Bölgesinde/İzmir’de bazı arsa ve arazileri ihaleye çıkarmadan sattığı ve bu arsaları alanların ticari sır olarak açıklanmadığı” iddiaları yer almıştır.
Hazine taşınmazları Bakanlığımız (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından yönetilmekte olup bu taşınmazların her türlü satış, kira, irtifak hakkı tesisi işlemleri ilgili kanunlarda hüküm altına alınmış istisnai durumlar dışında, mevzuat gereği yapılan ilan ve duyurulara ilave olarak Bakanlığımız www.milliemlak.gov.tr internet adresinde ve taşınmazın bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri internet sitelerinde de duyurulmak suretiyle ihale yoluyla yürütülmektedir.
Söz konusu haberde yer verilen taşınmazların:
11 adetinin mülkiyetinin Hazineye ait olmayıp Milli Emlak ile ilgisinin bulunmadığı,
29 adetinin halen Hazine mülkiyetinde olup çeşitli bakanlıklara (Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı), Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Üniversite vb. kamu kurum ve kuruluşlarına tahsisli olduğu,
Haberde uydu fotoğrafı bulunan 4553, 4554 ve 4564 ada 1 parsel numaralı taşınmazların halen Hazine mülkiyetinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli olduğu bu bakanlıkça 2014 ve 2016 yıllarında Turizm Teşvik Kanununa göre yapılan alt yapı katılım bedeli ihaleleri sonucunda kesin tahsislerinin yapılarak irtifak hakkı tesis edildiği,
Diğerlerinin ise halen Hazine mülkiyetinde olup fiili ve hukuki durumuna göre idare edilmekte olduğu, Haberde ekran görüntüsü yer alan listenin Bakanlığımıza ait olmadığı, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri sürecinde bu formatta bir belge, liste, tablo bulunmadığı, bu listenin dolandırıcılık, menfaat temini vs. amaçlarla yetkisiz kişilerce düzenlendiği, anlaşılmıştır.
Bu ve benzeri yollarla Hazine taşınmazının ihalesiz ve/veya düşük bedelle edinilebileceği algısı oluşturmak veya Genel Müdürlüğümüze intikal eden, sahte belge düzenlenmesi, SMS ya da elektronik posta gönderilmesi suretiyle menfaat temin etme ya da dolandırıcılık olayları hakkında Bakanlığımızca idari yönden incelemeler yapılmakla birlikte kovuşturma ve soruşturma yapılmak üzere konu Emniyet Müdürlükleri / Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ve Cumhuriyet Savcılıklarına iletilmektedir.
Öte yandan vatandaşlarımızın bu tür uygulamalara itibar etmemesi, bu gibi durumlarda gerekli kovuşturmanın yapılması amacıyla konunun ilgili milli emlak birimlerine intikal ettirilmesi www.milliemlak.gov.tr internet adresinde duyurulmaktadır. Bu itibarla, haberde yer alan iddialar tamamen asılsız ve gerçek dışıdır.
YORUMLAR