Kadın eli değince yıldızı parladı: Karaburun 

Karaburun Belediyesi’nin 118 yıllık geçmişinde göreve gelen ilk kadın Belediye Başkanı olan İlkay Girgin Erdoğan, ilçenin çehresini değiştiren çalışmalara ve projelere imza atıyor.  

Kadın eli değince yıldızı parladı: Karaburun 
11 Mayıs 2020 - 14:48

10 bin 700 yerleşik nüfusu ile İzmir’in en küçük ilçesi olan Karaburun, 415 kilometrekarelik yüzölçümü ile kentin en büyük ilçeleri arasında yer alıyor. Başkan Erdoğan, ilçe nüfusunun yaz aylarında kimi zaman 50 binin üzerine çıktığını hatırlatarak, “Sorumluluk sahamızda 3 merkez mahalle ve 13 köy bulunuyor. Bu kadar büyük bir alanda kısıtlı bir kadro ile yurttaşlarımıza hizmet ulaştırmamız kolay değil. Ben ve tüm ekip arkadaşlarım gecemizi gündüzümüze katarak, ilçe merkezimiz, Mordoğan mahallemiz ve köylerimizde en iyi hizmeti sunabilmek için çalışıyoruz.” dedi. 

İlçenin her kesimine projeler ve çözümler üreten Başkan Erdoğan, bir yıllık görev süresi içinde ilçeden önemli değişimlere imza attı. Ekonomik, sosyal, kültürel, sanatsal projelerin yanında çevreci girişimleri ve çalışmaları ile göz dolduran İlkay Girgin Erdoğan’ın farkı ilçe sınırlarına adım atıldığı andan itibaren farkını gözler önüne seriyor.

EKONOMİK KALKINMANIN TEMELİ TARIM VE TURİZM 

  • Tarım önceliklerimizden

Göreve gelir gelmez Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kuran Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçede yetişen nergis ve hurma zeytinin markalaşması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışmalar yürütülüyor. Bu ürünlerin coğrafi işaretini almak için müracaatlar yapıldı. Nergis tarımını arttırmak amacıyla belediye arazilerinde nergis dikimi gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ile İstiridye Mantar Yetiştiriciliği kursu gerçekleştirilerek, 74 Karaburunlu sertifika almaya hak kazandı. Karaburunlu kadınların tarımsal üretime dahil edilebilmesi için kadın kooperatiflerini ve Batı Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni destekleyen Karaburun Belediyesi, kooperatifleri tek çatı altında birleştirmeyi hedefliyor. Mahallelerde üretici pazarı kuran Başkan Erdoğan, bölgede üretilen ürünlerin satış yerlerini İzmir merkeze de taşımayı hedefliyor.

Kurulan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile iyi tarım uygulamalarının yanı sıra tohum bankası kurmayı hedeflediklerini, Sera alanı oluşturarak iyi tarım uygulamalarına başlayacaklarını müjdeleyen Erdoğan, “Doğal ürün yetiştirmek ve satışını yapmanın yanında, yerli fide üretimi ve tohum bankası oluşturmayı da hedefliyoruz. Çiftçilerimizden yerli tohum topladık. Ayrıca serada üretilecek yerli fideleri çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtacağız. Böylelikle çiftçilerimizin kaliteli ürün üretmesi için alt yapının oluşmasına da katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

  • Üretici dostu festivaller

Karaburun Belediyesi, yerel üreticinin desteklenmesi ve bölgeye turizm girdisinin olması amacıyla bir yıl boyunca çok sayıda festivale ev sahipliği yaptı. Ağustos ayında Kösedere Üzüm Festivali, Kasım ayında Karaburun Batı Köyleri Mandalina Şenliği, Ocak ayında Karaburun Nergis Festivali ve Mordoğan Gece Levrek Avı Şenliği ile ilçeye yüz binlerce ziyaretçi geldi. 

Başkan Erdoğan, Karaburun’un bir festival kenti olacağını vurgulayarak, sağlıklı günlerde gerçekleştirecekleri Karaburun Yemek Festivali, Eğlenhoca Hurma Zeytin Festivali, Yayla Köyü Kırkım Şenliği, Mordoğan Deniz İle Buluşma Şenlikleri ve Gençlik Festivali ile hem bölgenin tanıtımına hem de bölgeye özgü tarım ve hayvancılık ürünlerinin tüketici ile buluşmasına olanak sağlayacaklarını söyledi.

  • Keçi Peyniri ile hem gelir hem sağlık 

Karaburun Belediyesi, ilçedeki kıl keçisi yetiştiriciliğinin artırılması ve bölgeye daha fazla katma değer yaratması amacıyla kurduğu Keçi Peyniri Mandırası’nın üretim kapasitesini artırdı. Başkan Erdoğan, göreve geldiği andan itibaren mandırada üretilen yarımadaya özgü taze ve salamura sepet keçi peynirinin, kopanisti peynirinin, beyaz peynirin ve lor peynirinin marka hâline getirilmesi için de çalışmalar hızlandırıldı.

Keçi peyniri çeşitlerinin Karaburun Merkez, Mordoğan ve Eğlenhoca satış yerleri ile daha fazla vatandaşa ulaşmasını sağlayan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan,  üreticilerin sütlerini, piyasa fiyatının üzerinde satın alarak hem üreticiye para kazandırıyor hem de tüketicinin sağlık besin almasını sağlıyor. Yarımadadaki diğer üreticiler için de bir tür piyasa yapıcısı işlevi gören Karaburun Keçi Peyniri Mandırası, ilçeye özgü olan ve kaybolmaya yüz tutan keçi peyniri çeşitlerinin hijyenik koşullarda üretimi, paketlenmesi ve pazarlanmasını sağlıyor.

  • Ege’nin “Kayaköy”ü Sazak olacak 

Karaburun Belediyesi “Kentsel SİT Alanı” ilan edilen Sazak’ın, koruma planı ve restorasyon çalışmalarından sonra turizme kazandırılması için kolları sıvadı. Sazak ile aynı kaderi paylaşan Fethiye’ye bağlı Kayaköy’ün, her yıl on binlerce turiste ev sahipliği yaptığını hatırlatan İlkay Girgin Erdoğan, Sazak’tan Sakız Adası’na ve Yunanistan’ın farklı kentlerine göç edenlerin torunlarının yaz aylarında köyü ziyaret ettiklerini dile getirdi.  Karaburun Belediyesi olarak Sazak’ın kültürel mirasının ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması için tüm imkânlarını seferber eden ve kamu otoritelerine bu konuda lobi faaliyetleri yürüten Başkan Erdoğan, görev süresince bu konudaki duyarlılığını basın ve kamuoyu defalarca paylaştı. Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’yı ziyaret ederek Sazak ile Yunanistan-Yunan adaları turlarının başlaması için projelerini anlattı.

  • Özgün Turizm Projesi: Karaburun-Midilli dostluk köprüsü

Karaburun’un turizmde gelişmesi için projeler üreten ve uygulayan Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Midilli ile Karaburun arasından vapur seferlerinin başlaması için çalışmalara başladı. Midilli’nin güney kıyıları ile Karaburun’un sadece 20 deniz mili mesafede olduğunu kaydeden Erdoğan, katamaran tipi gemilerle yaklaşık yetmiş dakikalık yolculukla Midilli’nin güneyindeki Plomari kentine ulaşılabildiğini iletti. Konu ile ilgili diplomatik çalışmalara başlayan Erdoğan, Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’yı ziyaret ederek, Karaburun ile Midilli arasında gerçekleşmesi düşünülen gemi seferlerini içeren projesinin ayrıntılarını paylaştı.  İzmir’den Midilli’ye seyahat etmek isteyenlerin Ayvalık’a gitmelerine ve geceleme yapmalarına gerek kalmadan, şehir merkezine bir saat mesafedeki Karaburun’u kullanmaları için özgün projesini hayata geçirmek için harekete geçen Başkan Erdoğan, Plomari’ye giden yurttaşlar için Midilli’yi tanıtan turlar düzenleyecek. Aynı şekilde Karaburun’a gelen Yunanlı dostlar için de Sazak’ı, Mordoğan’ı ve dağ köylerini, hatta Çeşme’yi tanıtacakları gezi rotaları planlanıyor.

KARABURUN’UN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ

Seçim döneminde “Karaburun benimle üretecek, gelişecek, kazanacak” diyen İlkay Girgin Erdoğan, verdiği sözleri birer birer yerine getiriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karaburun’a önemli destek verdiğini belirten Başkan Erdoğan, önce ilçede meydan, kavşak, yol düzenlemeleri gerçekleştirdi. 

İlçenin ana arterleri olan Karaburun Merkez ve Mordoğan girişini tamamlayarak, peyzaj düzenlemelerini gerçekleştirerek, Mordoğan ve Karaburun Merkez meydan yapıldı. Eğlenhoca Köyü Meydan düzenlemesi ise, AKP Karaburun İlçe Başkanı Adem Avcı’nın şikayetleri sonrasında geçici olarak durduruldu. 

Mordoğan Mahallesi ve Karaburun Bodrum Mevkii’de yaz döneminde gece pazarları kuruldu.

Karaburun’un onlarca yıldır beklediği su, kanalizasyon ve altyapı çalışmaları, 2019 yılı Kasım ayında Mordoğan’dan başladı. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) ile birlikte projelendirilen altyapı çalışmasının sonunda Mordoğan’a 110 kilometrelik kanalizasyon ile 8 kilometrelik yağmur suyu şebeke hattı kazandırılacak. Ayrıca bölgede 8 adet terfi merkezi kuruldu. En fazla 2 yılda kurulacak bu alt yapı sistemi ile Mordoğan mahallesinin tamamına hizmet verilecek.

Sadece büyük mahallelerde ve merkezde değil köylerde de hizmete aksatmadan devam eden Karaburun Belediyesi, tüm mahallelerde köy yolu çalışmaları, dere ıslahları ve peyzaj düzenlemelerine aralıksız devam ediyor.

BU İLÇEDE KADINLAR BAŞ TACI 

Karaburun’un topuklu efesi ilçenin çehresini değiştiren çalışmalara ve projelere atarken, kadınların sosyal yaşamda daha aktif yer alması için özgün projeler üretiyor.

Her yaş grubuna yönelik çalışmalar yürüten Karaburun Belediyesi’nin hizmet odağında her zaman kadınlar geliyor. Üretici pazarından antika ve ikinci el pazarına, belediye bünyesine alınan Nergis Kafe’den eğitim seminerlerine kadar pek çok hizmeti kadınların ayağına götüren İlkay Başkan, İzmir’in bu en uzak ilçesinde sınırlı olanaklarını en yüksek verimlilikte kullanmayı ilke ediniyor. 

Kadın üretici pazarları

Karaburun’a ait köylerde, kadınların ürettikleri ürünleri satabilecekleri pazarlar açılıyor. Özellikle hafta sonları Karaburunlu kadınlar belirlenen alanlarda satışlarını yaparken, aile bütçelerine ek gelir sağlıyor. 

Kadınlara ücretsiz satış tezgâhları 

Karaburun Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Kösedere Üzüm Şenliği, Karaburun Nergis Festivali, Yemek Şenliği, Mordoğan Levrek ve Deniz Şenlikleri gibi festival ve etkinliklerde kadın üreticilerin el emeği ile yaptıkları ürünleri satmaları için ücretsiz satış tezgâhları tahsis ediliyor. Bu etkinliklerde yüzlerce Karaburunlu kadın, ürünlerini tüketicilerle buluşturuyor.

Antika ve İkinci El Pazarı

Kadınların ikinci el ürünlerini ve antikalarını satabileceği İkinci El Pazarı, her Çarşamba günü ilçe merkezinde kuruluyor. Bu etkinlik aynı zamanda yüzlerce yıllık antika eşyaların korunabilmesine ve meraklıları ile buluşmasına olanak sağlıyor.

Dünya Kadınlar Günü 

Karaburunlu kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bölgedeki diğer üretici kadınlar ile ‘‘Kadın Emeğini Değerlendirme Fuarı’’na katılıyor.  Kadınlar el emekleri ile yaptıkları ürünleri bu fuarda satma olanağı buluyorlar.

Mavibahçe’de Karaburun esintisi 

Karaburun Belediyesi organizasyonluğunda bu yıl ilk kez Karaburunlu kadın üreticiler, Mavibahçe Alışveriş Merkezi ziyaretçileri ile buluştu. Karaburun’a özgü yöresel ürünler, İzmirliler tarafından yoğun ilgi gördü. 

Toplu taşımaya da kadın eli

Karaburun Belediyesi, toplu taşıma araçları için kadın şoför Elvan Başkaya’yı istihdam ederek, bu alanda da kadın istihdamını arttırdı. İlerleyen yıllarda Elvan Başkaya’yı diğer hemcinsleri de takip edecek. 

Mandırada kadın istihdamı

İlçedeki kıl keçisi yetiştiriciliğinin artırılması ve ilçeye daha fazla katma değer yaratması amacıyla Keçi Peyniri Mandırası’nı kuran Karaburun Belediyesi, bu işletmede kadınları istihdam ediyor. Bir mühendis, iki teknisyen ve üç satış temsilcisi kadınımızdan oluşan ekibimiz, ilçeye özgü keçi peynirinin lezzetini tüm Türkiye’ye tanıtıyor. 

Nergis Kafe’de kadınlar çalışıyor 

Adı adeta Karaburun ile özdeşleşen Nergis Kafe, bu yıl başında tamamen yenilenerek ilçeye özgü lezzetlerin yeni durağı oldu.  Tüm çalışanları kadınlardan oluşan Nergis Kafe, üretici kadınlar tarafından sunulduğu yeni yüzüyle misafirlerini ağırlamaya başladı. Yöredeki kadın üreticilerin ürettiği ürünlerin de satıldığı kafe, kadınlara ek gelir kaynağı oluşturmaya başladı. Yaşlılara aşevi hizmeti de verecek olan Nergis Kafe, Karaburun’un büyük mahallelerinde de açılmaya devam edecek.

Yeni annelere geleneksel bohça

İlçenin kültüründe köklü bir yeri olan Bebek Bohçası geleneğini sahiplenen Başkan İlkay Girgin Erdoğan, bebek ağlaması duyulan evleri ziyaret ederek, bohçaları elleriyle teslim ediyor. Bebek Bohçası içinde battaniye, bebek bezi, bebek kıyafetleri, termoslu bebek çantası, biberon, ateş ölçer bulunuyor. 

MORDOĞAN’DA “MASAL”LAR GERÇEK 

Seçim döneminde verdiği sözleri tek tek yerine getiren; özellikle kadın, çocuk ve gençlere yönelik projelere öncelik veren Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilk Masal Evi’ni Mordoğan’da hizmete açtı. 

Karaburun Belediyesi bünyesindeki ilk Masal Evi’nde çocuklar eğitim alırken, annelerin de mesleki kurslarla ekonomik hayata katılmasını sağlanacak. 3-6 yaş arasındaki çocuklara yönelik kavram çalışmaları, beden koordinasyon etkinlikleri, dil gelişimi etkinlikleri, resim, el sanatları, müzik, mutfak ve doğa atölyeleri gerçekleştirilecek. Annelere yönelik mesleki beceri kazandırma amacıyla ilk aşamada Pastacılık, Aşçılık ve Seramik eğitimleri verilecek.

2020 yılı içerisinde Mordoğan’dan sonra Karaburun Merkez’de Masal Evi açılması için çalışmalara başlanacak.
YAŞLILAR UNUTULMADI

Belediye bünyesinde kurulan ve önümüzdeki aylarda hizmet vermeye başlayacak sağlık ekibi ile kişisel bakım hizmetleri ile öz bakımını gerçekleştiremeyen yaşlılara hizmet verilerek daha sağlıklı yaşamaları sağlanacak. Bu proje; Karaburun ilçesinde ikamet eden, 65 yaş üstü, yalnız yaşayan veya yaşlı bakımı ile ilgilenen hane halkının destek unsurlarına rağmen yetersiz kaldığı durumlarda, evinden çıkabilecek gücü olmayan yatalak, bakıma muhtaç, süreğen hastalığı olan, engelli, nekahet dönemindeki yaşlı bireylerin yaşam alanlarını iyileştirmek ve biyo-psiko sosyal bakıma ihtiyacı olan yaşlı ve yaşlı yakınlarına günlük yaşam faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla hayata geçirilmekte. Proje kapsamında yaşlılara yemek, ev temizliği ve kişisel bakım hizmeti verilecek. 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum