Kompost

Ulvi Taşkın yazdı...

Kompost
10 Şubat 2025 - 11:35
İster ormanda ister şehir merkezinde yürüyüş yaptığınızda, etrafınızdaki arazi çevresel görüş alanınıza girer. Sonbaharda yaprakların nasıl biriktiğini, düşerken etrafınızda nasıl döndüğünü, etrafa dağılmış kırık ağaç dallarının arasında nasıl sıkıştığını görüyorsunuz. Bütün bunlar çürüyecek ve çürüme ve yeniden doğuşun ebedi sisteminin bir parçası haline gelecektir. Ama bu sistem sabırsızlara göre değil. Sadece bir santimetrelik kompost toprağın oluşması için yaklaşık bin yıl gerekiyor.Elbette bin yılımız yok, bu nedenle benzer sonuçlara ulaşmak için bu doğal süreci hızlandıracak birkaç fikir sunacağız.
Kompost nedir?
Kompostlama, organik maddelerin besin açısından zengin bir toprak düzenleyicisine ayrıştırılmasıdır. Bitmiş kompost, toprağın besin maddelerini ve nemi tutmasına yardımcı olarak bitki büyümesini iyileştiren humus bakımından zengin bir toprak malzemesidir.
Ayrışabilen her şey biyolojik olarak parçalanabilir bir malzemedir. Biyobozunur malzemeler arasında odun yongaları, dallar, saman, kağıt, yapraklar, gübre, meyve ve sebzeler yer alır. Daha az yaygın olan diğer malzemeler ise kurutma makinesi tiftiği, yosun, önemsiz postalar ve eski pamuklu giysilerdir. Tüm bu malzemeleri evde kompostlayabilirsiniz.
Neden kompost?
Ortalama bir hanenin atıklarının üçte birini yiyecek artıkları oluşturuyor. Yiyecek artıkları çöp sahalarına gönderildiğinde sınırlı bir alan kaplıyor ve metan üretiminin artmasına ve zehirli çamur oluşumuna neden oluyor. Kompost araştırma ve eğitim merkezi Highfields'a göre, yaşadığım ve kompost yaptığım Vermont'taki tüm yiyecek artıkları çöp sahalarına gönderilmek yerine kompostlansa, yılda on iki milyon galon benzin yakmamakla aynı miktarda karbondioksiti dengeleyebilir! Organik atıkları kompostlaştırarak gıda sistemimizin döngüsünü kapatıyoruz. Yiyecek artıklarındaki değerli besinler, toprağın iyileştirilmesi ve daha fazla gıda yetiştirilmesi için kullanılıyor.

Kompostun birçok faydası var!
Artan nüfus ve tüketim düzeyine bağlı olarak, doğrudan ve dolaylı olarak yüksek karbon emisyonuna, gıda ve su kıtlığına neden olan atık ve kirliliğin artışı her geçen gün daha da belirginleşiyor. 4 kişilik bir ailenin, ayrıştırarak, geri dönüştürerek ve kompost yaparak yıllık atık miktarını 1000 kg'dan 100 kg'ın altına düşürebileceğini biliyor muydunuz?
Küresel ısınmayla mücadele için KOMPOST
Günümüzde sera gazı emisyonlarının yarısı atık bertarafı, tarım ve kömür madenciliği faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Belediye katı atık depolama alanları, içerdikleri yüksek miktardaki organik madde ve anaerobik koşullar nedeniyle metan oluşumu için ideal koşullar yaratır. Bu alanlara gömülen büyük miktardaki atıklar toprağın altında yavaş yavaş parçalandığı için tesis kapatıldıktan sonra bile metan gazı açığa çıkabiliyor.
Organik atıklarda metan gazı bulunmaz. Metan gazı yalnızca organik atıkların anaerobik ortama konulması durumunda açığa çıkar. Belediye kompostlama işlemlerinde, bahçelerden toplanan gıda atıkları ve yeşil atıklar yerinde ayrıştırılarak katı atık depolama alanlarına gönderilmek yerine kompost tesislerine gönderiliyor. Bahçelerden toplanan yemek atıkları, çim kırpıntıları ve bahçe artıkları parçalanıyor. Biyolojik atıklar, içerik, nem ve hava sıcaklığına göre komposta dönüştürülüyor.
Kompostun çevresel faydaları
Kompost, küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olmanın yanı sıra, çöp sahalarına sızmayı da önlüyor. Katı atık depolama amaçlı arazi kullanımını azaltır ve yeşil yakalılara istihdam imkânı sağlar. Kompost, küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olmanın yanı sıra, çöp sahalarına sızmayı da önlüyor. Katı atık depolama amaçlı arazinin kullanılmasını önler. Yeşil yakalı istihdam sağlar. Biyolojik atıkların çöp sahalarına ve depolama alanlarına gitmesi, iklim değişikliğini artıran metan gazının salınmasına neden oluyor; başka tür araziler kullanıyorlar.
Kompostun renkleri
Aktif kompost yığını, "yeşil" adı verilen nemli, yüksek nitrojenli malzemelerle "kahverengi" adı verilen daha kuru, karbon açısından zengin malzemelerin bir karışımıdır.
Yeşilliklere şunlar dahildir: yiyecek atıkları (meyve ve sebze kabukları, kahve telvesi, çay poşetleri ve hazır yemekler gibi), taze kesilmiş çimen, taze yabani otlar ve gübre. “Yeşil” renk anlamına gelmiyor, kompost potansiyeli anlamına geliyor.
Kahverengiler şunları içerir: Kuru otlar, saman, düşen yapraklar, parçalanmış kağıtlar, talaş ve kepek.
Kompost bitkilere nasıl fayda sağlar?
Bakteriler, mantarlar, solucanlar, karıncalar, böcekler ve akarlar gibi ayrıştırıcılar olmasaydı ayrışma dururdu ve yaşamı sürdüren kaynaklar tükenirdi. Ayrışan organizmaların görünüşte sonsuz çeşitliliği, ayrışma sürecinde farklı işlevler üstlenir.
Kompost toprakta parçalandığında, bitkilerin kolayca alabileceği formlarda gübreleme için gerekli besinleri (azot, fosfor ve potasyum) sağlar. Çoğu inorganik gübrenin aksine kompost, yavaş salınımlı bir besin deposu görevi görür; böylece besinler bitkilerin ihtiyaç duyduğu anda kullanılabilir, yoğun bir şekilde bir anda değil. Kompost aynı zamanda ticari gübrelerde bulunmayan çok çeşitli önemli mikro besin maddeleri de sağlar.
Kumlu topraklara eklenen komposttaki organik madde, toprağın su tutma kabiliyetini artırarak, yağmur suyu ve sulama suyunun kök bölgesinde tutulmasını ve bitkiler tarafından kullanılmasını sağlar. Bu, meyve yetiştiriciliğinde ve su kullanımının sınırlı veya aşırı pahalı olduğu diğer uygulamalarda sulama ihtiyacını önemli ölçüde azaltabilir. Kompost, kök bölgesine daha iyi hava ve su sızmasını sağlayarak ağır (kil içeriği yüksek) toprakları hafifletir. Bu, bitki sağlığını iyileştirir ve su basması nedeniyle toprak yüzeyinin kapanmasını önlemeye yardımcı olur. Organik madde bir sünger gibi görev yaparak toprağın kök bölgesinde besin ve nemin tutulmasını sağlar. İnorganik gübrelerden gelen besin maddelerinin yanı sıra komposttan çıkan besinlerin de yeraltı suyuna sızması engelleniyor. Toprak yapısı iyileştirilir, etkili drenaj sağlanır, kök gelişimi yaygınlaşır ve toprak agregaları stabilize edilir, böylece toprak su veya rüzgar erozyonuna karşı daha az duyarlı hale gelir. Solucan faaliyeti teşvik edilir, bu da toprak verimliliğini daha da artırır.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum