Merkez bankaları savunmada
Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle dolarda başlayan ralli, Brezilya’dan Endonezya’ya kadar merkez bankalarını para birimleri için savunmaya geçirdi. Türk Lirası, TCMB’nin döviz kurlarındaki kontrolüne rağmen kaybedenler liginde 4. sırada.
Aralarında TL’nin de bulunduğu gelişen ülke para birimleri 2024 yılını dolara karşı mücadele ile kapatıyor. Güney Kore Wonu, Endonezya Rupisi, Şili Pezosu, Türk Lirası ve Güney Afrika Randı aralık ayında gelişen para birimleri arasında en kötü performansı sergiledi. Dolardaki hareketi, benzer para birimlerine kıyasla daha sınırlı yansıtan TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz kurlarındaki kontrolüne rağmen kaybedenler liginden çıkamadı. Dolarda yeni rekor 35.2620 oldu. Aralık başından bu yana TL’nin dolar karşısındaki kaybı yeni zirveye göre yüzde 1.3’ü aştı.
KUR PANİĞİ YAYILDI
ABD’de yeniden başkan seçilen Donald Trump’la birlikte yükselişe geçen dolar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın ‘şahin’ gömleğini giymesi ile daha da güçlendi. Brezilya’dan Endonezya’ya kadar merkez bankaları da zor durumda olan para birimlerini savunmak için çabalıyor.Doların diğer büyük para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi (DXY) aralıkta yüzde 2.5, Trump’ın kazandığı 6 Kasım’dan bu yana ise yüzde 5 yükseldi. Dolar endeksi dün 108.53’e çıkarak bir dizi para birimi karşısında iki yıllık zirveye ulaştı.
ABD seçimlerinin uzun soluklu bir dolar rallisinin başlangıcı olabileceği öngörülüyor. Güney Kore, Filipinler ve Hindistan merkez bankaları doğrudan döviz satışı yapıyor. Brezilya, hem faiz artışı hem de doğrudan satışlarla kuru dizginlemeye çalışıyor. ABD’li haber ajansı Bloomberg bütçe kaynaklı kur paniği yaşayan Brezilya Merkez Bankası’nın sadece dün piyasaya 8 milyar sattığını, 1 haftada 14 milyar doarlık satış yaptığını aktardı. Merkez bankası müdahaleleriyle dün para birimleri bir nebze nefes aldı.
2024’ü uğurlarken kayıplar arttı
Güney Kore Wonu don 20 günde dolar karşısında yüzde 3.11 değer kaybı ile 23 gelişmekte olan ülke para birimi arasında birinci sıraya yerleşti. Perşembe gününe kadar en kötü performans yüzde 3.51 ile Brezilya Reali’nde idi. Merkez bankasının dünkü müdahaleleri ile kayıplarının bir kısmını geri alan Brezilya Reali’nin aralık ayı kaybı yüzde 1.18 oldu. Aralık ayında kaybedenler liginin ikinci sırasında yüzde 1.82 ile Endonezya Rupisi yer aldı. Bu para birimlerini yüzde 1.48 kayıpla Şili Pezosu, yüzde 1.33 kayıpla Türk Lirası, yüzde 1.31 ile Güney Afrika Randı takip etti.
YORUMLAR