Mikrolastik & Sağlık riski!!!

Ulvi Taşkın yazdı...

Mikrolastik & Sağlık riski!!!
13 Mart 2023 - 11:09
Açıklamaya göre şişelenmiş suya düşen partiküllerin boyutu 150 mikrometreyi geçmiyor. Bilim adamları, plastik miktarının herhangi bir sağlık sorunu olmaksızın vücuttan geçebilecek kadar küçük olduğu görüşünde. Ancak uzmanlar, dünya çapında su kalitesine daha ciddi bir yaklaşım çağrısında bulunuyor. Şu anda dünyada dışkıyla kirlenmiş su tüketen milyarlarca insan var. Rakamlar şaşırtıcı. Düşük kaliteli sudan kaynaklanan ishalli hastalıklardan yılda yaklaşık bir milyon ölüm var.
Plastik her yerde. Teoride çoğu geri dönüştürülebilse de, çok daha fazlası çöplüklerde veya daha kötüsü suyollarında ve deniz ekosistemlerinde son bulur. Pek çok insan, plastik torbalara veya balık ağlarına takılmış kaplumbağaların ve yunusların rahatsız edici görüntülerine aşinadır. Ne yazık ki, daha az görünür, ancak yine olumsuz bir etki var – mikro plastikler. Bunlar, plastiklerin bozulması sırasında ve ticari ürünlerin üretimi sırasında oluşan küçük plastik parçacıklardır.
Mikroplastikler, plastik parçacıklarıdır. Tanım olarak, herhangi bir boyutta 5 mm'den küçüktürler, ancak çoğu çıplak gözle görülemez. İki tür mikroplastik vardır: birincil mikroplastikler ve ikincil mikroplastikler. İlki, bazı kozmetik ürünlerinde kullanılan parçacıklardır ve ikincisi, daha büyük plastik ürünlerin parçalanma ürünlerinden gelir. Mikroplastiklerle ilgili endişelerin çoğu, bunların deniz ortamı üzerindeki etkilerine odaklanmıştır. Balık ve kabuklu deniz hayvanları gibi birçok deniz organizmasının mikroplastik içerdiği bulunmuştur.
Olası sağlık etkileri Araştırmacılar, plastiğin hava, yiyecek, su, diş macunu ve dudak parlatıcısı gibi kişisel bakım ürünleri, diş polimerleri ve dövme mürekkebi kalıntısı yoluyla kan dolaşımına girmiş olabileceğini öne sürüyor. Kan dolaşımına girdikten sonra mikroplastiklere ne olduğu net değil.
Çoğu zaman, mikroplastikler iki ana gruba ayrılır: birincil mikroplastikler ve ikincil mikroplastikler. Birincil mikroplastikler bu boyutlarla amaçlı olarak oluşturulur. Plastik topaklar halinde (boyut 2 – 5 mm), plastik nesnelerin (torbalar, şişeler, kapaklar vb.) üretimi için bir hammadde görevi görür veya yüz üretimi için peeling / aşındırıcı malzeme olarak kullanılır. kremler, duş jelleri veya diş macunu. İkinci durumda, mikro plastiğin boyutu 0,1 mm'nin altındadır.
İkincil mikroplastikler, plastik nesneler daha küçük parçacıklara bölündüğünde oluşur. Bu, doğal koşulların (rüzgar, UV ışınları, sıcaklık, vb.) etkisi altında veya günlük yaşam aktivitelerimiz - yıkama sırasında giysilerimizden sentetik liflerin ayrılması, uygun olmayan kompostlama, ayakkabı tabanlarımızın aşınması veya aşınması nedeniyle olur. araba lastikleri, arabamızın lastikleri.
Mikroplastiklerin yaklaşık %80'i, muhtemelen olta takımlarının (ağlar, halatlar, kordonlar) parçalanmasından veya tekstil liflerinden - kanalizasyon arıtma tesisinin arıtamadığı, yıkanmış giysilerimizden çıkan atık sudan kaynaklanan lifler ve ipliklerdir. Çamaşırhanede açıkça görüldüğü gibi, giysi başına 1.900'den fazla sentetik elyaf, bir yıkamada atık su yoluyla çevreye karışabiliyor.
Mikroplastikleri azaltmak için aşağıdakileri yapabiliriz:
Kozmetik ürünlerde mikroplastiklerin yasaklanması.
 Plastik peletleri ve geri dönüştürülmüş malzeme kalıntılarını çevreye ayırmak, kaybetmek ve dağıtmak için katı cezalar. Plastik hammaddelerin güvenli nakliyesi için net düzenlemeler.
Arıtma tesislerinin mikroplastik filtrelerle yenilenmesi (örneğin tortu (kum) veya aktif karbondan).
Mikroplastik filtreli çamaşır makinelerinin yeniliği ve donanımı için devlet sübvansiyonları.
Mikroplastikleri filtrelemek için etkili yöntemlerin geliştirilmesine yönelik bilimsel projelerin finanse edilmesi.
Yollardan ve sokaklardan yağmur suyunun toplanması ve bunların filtreleme sistemleri / mikroplastik filtreler ile donatılması.
Endüstriyel atık su filtrelerinin yenilenmesi. Özellikle geri dönüşüm tesislerinden ve plastikle çalışanlardan çıkan atık sularda.
Kullanıcı olarak biz:
Polyester, Akril ve Polyamid'den yapılmış giysiler almaktan kaçınmak. Yumuşak pelüş ve yün taklit (akrilik) giysiler en büyük etkiye sahiptir.
Tek kullanımlık plastik kullanımını azaltmak. Tek kullanımlık plastiğin faydası düşüktür ve hızla atığa dönüşür.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum