'Ortak akla değer veriliyor!'
Yaşar Eyice yazdı...
Balıkesir ili, Türkiye’nin batısında, Marmara Bölgesi’nde yer alır. Balıkesir’in Marmara ve Ege Bölgesinde toprakları bulunduğundan, bu yüzden hep karıştırılmaktadır.
Ama biz İzmirliler, genelde Balıkesir’i ‘Ege Bölgesi’nde olarak kabul ederiz.
Çünkü merkez dahil önemli ilçelerinin büyük bölümü Ege’dedir.
Balıkesir’in aynı zamanda Marmara Denizine ve Ege Denizine kıyısı da bulunmaktadır.
Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden olan Balıkesir’in 20 ilçesi vardır.
Balıkesir’in en büyük ilçesi Karesi’nin 178 bin nüfusu bulunuyor.
Balıkesir’in en büyük ikinci ilçesi Altıeylül’nin 177 bin nüfusu bulunuyor.
Balıkesir’in en küçük ilçesi Marmara’nın 8 828 nüfusu var.
Balıkesir ilinin Toplam nüfusu 2017 verilerine göre 1 204 824 kişi olarak sayıldı.
*- İşlek yolların merkezinde
Karesi, Balıkesir ilinin bir merkez ilçesi.
12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Balıkesir merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe oldu.
Karesi tarımsal ekonomi merkezi olup oldukça işlek yolların kavşağında bulunan bir ulaşım merkezidir.
İlçenin kuzeyinde Manyas ilçesi, doğusunda Susurluk ve Kepsut ilçeleri, batısında İvrindi ve Balya ilçeleri, güneyinde Altıeylül ilçesi bulunuyor.
Tarihte genellikle Misya adıyla bilinen ilçe, 13. yüzyılda Karesi Beyliği zamanında kuruldu.
Temel geçim kaynağı ticaret, sanayi, tarım ve hayvancılık olup bamya, börülce, kavun, kelle peyniri gibi tarımsal ürünleri ile bilinir.
Yağcıbedir halısı, kolonyası, kaymaklısı ve höşmerimi diğer bilinen yöresel ürünleri.
Şimdi Balıkesir merkez Karesi İlçesinin yönetimini üstlenen Dinçer Orkan’ı tanıyalım;
*- Hem mühendis hem işletmeci
4 Aralık 1970 Balıkesir / Karesi İlçesi, Hisariçi Mahallesi doğumlu olan Dinçer Orkan, Balıkesir'deki ilk, orta ve lise öğreniminin ardından, 1988 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliğini kazandı, 1992 yılında iyi derece ile İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu.
İş yaşamında kendisine büyük katkı sağlayacağını düşünerek, ayrıca; Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nden de mezun oldu.
Askerlik görevini 1995 yılında asteğmen olarak Hava Kuvvetleri Gaziemir Teknik Okullar Komutanlığı’nda tamamladıktan sonra, genç bir mühendis olarak atıldığı iş hayatına özel sektörde şantiye şefi olarak başladı, aradan geçen zaman içinde kendi işini kurdu ve serbest müteahhitlik yaptı.
*- AKP’nin her kademesinde
Siyasi hayatına gelince;
2002 yılında AKP üyeliği ile başladığı siyasi hayatında sırasıyla;
2003-2006 yılları arasında AKP Balıkesir Merkez İlçe Başkan Yardımcılığı, 2007-2009 yılları arasında AKP Balıkesir Merkez İlçe Başkanlığı, 2010-2012 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği, 2012-2014 yılları arasında Balıkesir İl Başkanlığı'nda Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı, 2014-2016 yılları arasında AKP Balıkesir İl Başkanlığı görevlerinde bulundu.
2014 yılında yapılan Mahalli İdareler Seçiminde Altıeylül Belediyesi'nde 1. sıradan Belediye Meclis Üyesi seçildi.
Balıkesir Büyükşehir Meclis Üyeliği, Altıeylül Belediyesi İmar Komisyon Üyeliği, Büyükşehir Plan Bütçe Komisyon Üyeliği , Büyükşehir Belediye Spor Engelli Basketbolculardan Sorumlu Başkan Yardımcılığı, Sosyal Hizmetler, Engelliler ve Halkla İlişkiler Komisyon Başkanlığı, Büyükşehir Encümen Üyeliği , Büyükşehir Başkan Vekilliği ve Marmara Belediyeler Birliği Meclis Üyeliği görevlerinde bulundu.
27. Dönem AKP Balıkesir İli Milletvekili aday adayıydı.
*- Her babayiğit başaramaz
Vakıf ve sivil toplum çalışmalarını da anlatayım:
1997 yılında Kimsesiz Kız Öğrenciler için yurt yaptırıp, Sosyal Hizmetlere devretti.
2007'de kurulan ve mütevelli heyet başkanlığını ve yöneticiliğini üstlendiği Hak Halil Kasapoğlu Vakfı ile Yüksek Öğrenim çağındaki gençlere barınma ve burs imkanı sağladı. Vakıf olarak İnşa ettikleri 125 ve 165 yatak kapasiteli 2 adet Yüksek Öğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda, Şehit Çocuklarının ve Sosyal Güvencesi olmayan kişilerin çocukların ücretsiz barınmasını sağladı.
Vakıf olarak her yıl yaklaşık 100 Kız öğrenciye burs imkanı sağlıyor.
2018 yılı içerisinde İmam Hatip Lisesi Öğrenci Yurdu'nu tamamlayarak İmam Hatip öğrencilerin hizmetine sundu.
Vakıf olarak, Balıkesir'in Edremit ilçesinde Mehmet Emin Ağa Camii bahçesinde, kullanılamayacak durumda olan hafızlık okul binasının onarımını yapıp ilçe müftülüğüne; Kuranı Kerim öğrenmek ve hafız olmak isteyen öğrencilerin konaklamalı olacak şekilde kullanmaları için tahsis etti.
Vakıf çalışmalarının yanı sıra çeşitli Sivili Toplum Kuruluşlarında önemli görevler üstlendi.
*- Cumhur ittifakı adayı
Balıkesir Merkez Karesi Belediye Başkanı İnşaat Mühendisi Dinçer Orkan, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimi'nde Cumhur İttifakı adına ‘Karesi Belediye Başkanı’ Adayı oldu.
Seçmenin teveccühüyle seçimi kazanarak, Karesi Belediye Başkanı seçildi.
Dinçer Orkan evli ve 2 çocuk babasıdır.
*- Karesi’ye imza olacak proje
Karesi bölgesinde Paşa Alanı mahallesinde ki 12 bin 125 metrekarelik arsaya "Yaşamkent" adını verdikleri projeyi Kent Girişimi AŞ.yetkilileri Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan'a tanıttı. Başkan Orkan, Balıkesirli iş adamlarının bir araya gelerek böyle bir proje gerçekleştirmesinden duyduğu memnuniyeti paylaştı.
Balıkesirli 10 ailenin bir araya gelerek kurduğu Kent Girişim A.Ş. Karesi bölgesindeki 12 bin 125 metrekarelik alanda şehrin girişine yakışacak, mimari tasarımıyla şehre vizyon katacak Yaşamkent adını verdikleri projeyle Karesi'ye imza atacak.
Örnek dairelerin ve lansmanın en kısa sürede gerçekleşeceği projede kazanan Balıkesirli ve Balıkesir esnafı olacak.
Kent Girişim Grubunun ‘Yaşamkent’ adını verdikleri projeyi Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ile paylaştı.
Kendisi de İnşaat Mühendisi olan Başkan Orkan, projeyi inceleyerek projeden duyduğu memnuniyeti aktardı.
*- ‘Bu proje ile kazanan Balıkesir olacak’
Proje hakkında konuşan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Balıkesirli 10 ailenin bir araya gelerek oluşturduğu Kent Girişim A.Ş'nin yapacağı proje ile Balıkesir'e büyük bir değer ve kazanç sağlayacağını beklediklerini ifade etti.
Başkan Orkan, ‘Şehrimizin önde gelen aileleri Yaşamkent adını verdikleri bu güzel projede toplanarak şehrimize bir değer katma amacıyla yola çıktılar. Oluşturdukları proje ile Balıkesirli aileler bir araya geldi, tabii bu proje yapım aşamasıyla da sonrasında da Balıkesir esnafına, Balıkesirli hemşehrilerimize bir kazanç olacak. Dolayısıyla kazanan Balıkesir olacak. Kendilerine gerçekleştirecekleri bu projede başarılar diliyorum’ dedi.
*- Proje alanları gezildi
Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Karesi Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleriyle birlikte Karesi Belediyesi’nin Proje Alanlarını gezerek incelemelerde bulundu.
Başkan Orkan’dan projelerle ilgili bilgi alan konsey üyeleri, projelere dair görüş ve önerilerini de paylaştılar.
Karesi Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, Karesi Belediyesi’nin proje alanlarında incelemelerde bulundu.
Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’ın da katıldığı inceleme gezisinde Karesi Kent Konseyi Başkanı Şaban Akkol ile Yürütme Kurulu üyeleri projeler hakkında bilgi aldılar.
Yıldırım Beyazıt İmarethanesi’nden (Eski Ziraat Odası taş binası) başlayan gezide Atatürk Evi (Vilayet Müzesi) inşaat alanı, Akademi Lise ve Kuva-yi Milliye Müzelerinin (Tarihi Balıkesir Lisesi) alanları incelendi.
*- ‘Ortak akla değer vermeye devam edeceğiz’
Proje alanlarını inceleme gezisinde yapılacak çalışmalarla ilgili Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerine bilgiler veren, görüş ve önerileri dinleyen Başkan Orkan, Karesi Belediyesi’nin ortak akla değer verdiğini söyledi.
Karesi Belediyesi’nin yeni projelerle, kent kimliğini ön plana çıkarmayı hedeflediğini belirten Başkan Orkan, ‘Gerçekleştireceğimiz projelerin ortak akla dayanarak yapılması ve sürdürülebilir olmasını önemsiyorum. Karesi Kent Konseyi üyelerimiz ile birlikte proje alanlarımızı inceleyerek gerçekleştireceğimiz çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunduk’ dedi.
*- Türk kültürüne ışık tutuyor
Karesi’nin Türk kültürüne ışık tutan yapılara sahip olduğunu ifade eden Başkan Orkan,
‘Karesi ilçesi tarihi, doğası, kültürü ve sanatıyla kimlikli bir kent olan Karesi, Balıkesir’in merkez ilçesidir.
Balıkesir tarihinin en önemli eserlerinin yer aldığı ilçemiz, Karesi Bey Türbesi, Zağnos Paşa Camisi, Tarihi Saat Kulesi, Alaca Mescid’i, Kuva-yi Milliye Müzesi ile hem tarihi dönüm noktalarına ev sahipliği yapmış, hem de Türk Kurtdereli Mehmet Pehlivanı, Şamlı Panayırı, Değirmenleri, Zeybeği, el dokuması halılarıyla Türk kültürüne ışık tutmaktadır.
Bizde bu tarihi kimliğe yenilerini eklemeyi planlıyoruz.
Adalet ve eşitliği ilke edinerek kaliteli ve çözüm odaklı uygulamalar gerçekleştirme misyonuyla, huzur ve mutluluk içerisinde yaşanılan bir kent oluşturmayı amaçlıyoruz.
Bunları yaparken temel değerlerimizden de vazgeçmiyoruz’ diye konuştu.
*- Nereden geliyor?
Balıkesir Merkez Karesi Belediye Başkanı İnşaat Mühendisi Dinçer Orkan’ın anlattığına göre:
Karesi ilçesi ve çevresinin antik çağdaki adı Misya'dır.
Karesi Beyliği'nin kurulması ile bölge Karesi adını almıştır.
1923 yılında bir kanun ile Karesi adı kaldırılmış, şehre Balıkesir adı verilmiştir.
12.11.2012 tarihli ve 6360 sayılı yasayla Balıkesir merkez ilçesinin kuzey mahalleleri ile kuzey köyleri Karesi ilçesi ismini almıştır.
Karesi adı, Karesi Beyliği'nden gelmektedir.
1897'de büyük bir deprem, 1950'de büyük bir yangın felaketi yaşanmıştır.
Osmanlı'nın yıkılmasıyla kent, özellikle Balkanlar'dan göç almıştır.
12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Balıkesir merkez ilçesi ikiye bölünmüştür.
Bunun sonucunda Altıeylül ve Karesi ilçeleri kurulmuştur.
*- Karesi Bey türbesi
Karesi ilçesi, Karesi Bey tarafından kurulmuştur.
Balıkesir ve çevresine gelen Karesi Bey, babası Kalem Şah ve beraberindeki Türkmenler 1290 yıllarında Bizans döneminden kalan eski kalıntılar yakınına bugünkü Karesi ilçesini kurarak buraya yerleşmişler ve burayı askeri garnizon yapmışlardır.
Hisariçi mahallesinde yapılan kazılarda 2,5–3 m. derinde 60-70.cm kalınlığında Horasani duvarlara rastlanmıştır.
Bugünkü Alihikmetpaşa meydanından itibaren doğuya doğru uzanan sur duvarının Alaca Mescidi içine alarak Orhan çeşmesi civarında sona ermekteydi.
Batı yönünde ise Hasan Baba Çarşı'nın karşısından eski Yoğurt Pazarı'nın ortasından geçmekte idi.
Tahte'l-kal'a tabirleri şehir surlarını ve kalenin varlığını onaylamaktadır.
*- İki büyük deprem
1577 yılında meydana gelen deprem Karesi ilçesinde büyük tahribata yol açmıştır. 1829 yılında şehrin saat kulesi inşa edilmiştir. Bu yıllarda şehrin ünlü pazarı olan "Salı Pazarı" kurulmaya başlamıştır. 1862 yılında Müderris Alişuuri Bey'e ait vakıfca, Alişuuri mektebi yaptırılmıştır. 1864'te belediye kurulmuştur. 1896 yılında Balıkesir Sultan-ı İdadisi binası yapılarak lise düzeyinde eğitim vermeye başlamıştır.
Karesi ilçesi, 1897 yılında meydana gelen büyük depremden sonra tekrar imar edilmiştir.
1897 depremiyle Balıkesir şehri ikinci kez kurulmuştur. Ancak yine de 1897 depremine rağmen; tarihi ve kültürel dokusunu büyük ölçüde muhafaza etmeyi başarmıştır.
Depremde yıkılan saat kulesi, 1901'de yeniden farklı bir tarzda yapılmıştır.
Yine depremde yıkılan Zağnos Paşa Camii'nin bir kısmı yeniden yapılmış, camilerin tümü elden geçirilmiştir. 1906 yılında Alişuuri Mektebi tekrar inşa edilmiştir.
1908'de şehrin simgelerinden olan Şadırvan inşa edilmiştir. 1909 yılında, Sultan Reşat döneminde banka müdürü Ahmet Faik Bey tarafından, Saat kulesinin arkasına yaptırılan Ziraat Bankası, sivil mimaride geç dönemde sık sık görülen iki katlı, kesme taştan planı ile inşa edilerek hizmete girmiştir.
Bu dönemde de şehrin idari binaları, bugünkü Ali Hikmet Paşa Caddesi üzerindeydi. 1910 yılında, şehirde Karesi Muallim Mektebi açılmıştır.
1912 yılında Balıkesir Tren Garı, (Afyon Şehir Garı ile aynı mimaridedir), İngiliz firması ‘Smyrna Cassaba Railway’ (SCR) isimli şirket tarafından yapılarak Bandırma-Soma arası tren yolu tamamlanmıştır.
Bu tarihten itibaren Balıkesir geçiş güzergâhı özelliği kazanmış ve şehir büyümüştür.
Şehrin merkezi ile garı birbirine bağlayan ve şimdiki adı Milli Kuvvetler Caddesi olan işlek cadde ve şehir alanı (Cumhuriyet Meydanı) böylelikle ortaya çıkmıştır.
Zira, Balıkesir'in günümüzdeki merkezi caddesidir.
Oysa bu zamandan önce, Anafartalar Caddesi olarak adlandırılan cadde ticari merkeziydi.
03 Ağustos 1950 akşam saatlerinde Balıkesir'de meydana gelen büyük yangın, Balıkesir kent merkezindeki tüm dükkânları ve çevresindeki mahalleleri içine almış ve Balıkesir'in büyük kısmının yanmasına neden olmuştur.
Yangın postaneye kadar ilerlemiştir.
Çok geniş bir alana yayılan yangın saatlerce kontrol altına alınamamıştır. Onlarca kişi ölmüş, binden fazla ev yanmış ve Balıkesir halkı aylarca ekonomik zorluk çekmiştir.
*- Bir kıvılcım yetti
Yangının çıkış sebebi enteresandır.
Yangın bir tuhafiyeci dükkânındaki çıtpıtların farelerce kemirilmesiyle ortaya çıkan kıvılcımın elektrik kontağını etkilemesiyle meydana gelmiştir.
Balıkesir İtfaiyesi'nin yetersizliği ve teknik açıdan geri oluşu, yangının zararını arttırmıştır.
Bu yangın, toplum hafızasını etkilemiş ve büyük zarara neden olmuş ve kentsel kimliği derinden etkilemiştir.
Bu dönemden sonra, Balıkesir Belediyesi, acı tecrübe nedeniyle itfaiye Hizmetlerine diğer hizmetlerden daha çok önem vermiş ve çağdaş teknikleri her zaman takip etmiştir.
Yangın sonunda Balıkesir'e Kızılay yüzlerce çadır kurmuş ve uzun süre hizmet vermiştir.
Sonrasında Yeni Çarşı adıyla modern belediye çarşısı yapılmış ve merkez yeniden düzenlenmiştir.
*- öğrencilerin dersine konuk oldu
Geçen yıl Belediye Başkanı seçildikten sonra, Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde eğitim gören öğrencilerin Yerel Yönetimler Maliyesi dersine konuk olan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.
Esnaf ve vatandaş ziyaretlerini ara vermeden sürdüren Başkan Orkan, Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde eğitim gören öğrencilerin Yerel Yönetimler Maliyesi dersinde siyaset ve belediye yönetimi hakkında edindiği tecrübeleri anlatarak, anılarını paylaştı.
Başkan Orkan, başlarda kendisine itici gelen siyasete 2004 yılında başladığını ve AKP’nin merkez ilçe ve il başkanlığı görevlerinde bulunduğunu söyledi.
Şuanda siyasete belediye başkanı olarak devam ettiğini ifade eden Orkan, ‘Yerel yönetimler çok farklı bir konu. Belediye başkanlığım yeni, daha 7-8 aylık. Belediye başkanı olduğumda bana ‘Belediye başkanı bir para basamaz, birde adam asamaz’ dediler.
Başta belediyelerin bu kadar yetki ve gücü olduğuna inanmamıştım ama hakikaten belediyelerin yetki ve gücü çok fazla.
Ama bunun kontrollü olması lazım.
O gücün doğru bir şekilde yönetilmesi lazım.
Yoksa her yerde sıkıntı ve problem yaşanır.
Belediyeyi siyasi olarak zor duruma düşürecek imar ve para konuları var. İmar konusunda, yaklaşık 30 yıldır inşaat mühendisiyim.
Konuya hakimim.
İkinci konu da paradır.
Para ile ilgili mevzularda da İşletme fakültesini bitirmiş biriyim.
O iki konuda da tecrübelerimizi belediyeye yansıtmaya çalışıyoruz’ dedi.
*- Yeşil alanların ve kent mobilyalarının bakımı
Karesi Belediyesi, ilçe genelindeki yeşil alanların bakım ve temizliği çocuk parklarının onarım ve yenileme çalışmalarını sürdürüyor.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yürütülen bakım çalışmaları kapsamında ilçe genelindeki park ve yeşil alanlar ile orta ve yan refüjlerin periyodik olarak temizlik ve bakımları yapılıyor.
Çalışmalar dahilinde süs havuzu temizliği, çim ve ot biçimi, gece ve gündüz sulama, yabani ot temizliği ve süs bitkilerinde budama işlemleri program dahilinde devam ediyor.
27 merkez mahallede bulunan park, yeşil alan, refüj ve ağaçlandırma sahalarında toplam 348.877 m²’lik 277 adet alan ile 43 adet kırsal mahallede bulunan park, yeşil alan ve meydanlarda bakım çalışmaları rutin olarak yapılıyor.
Merkez mahallelerde 956.614 m² kaldırım üzeri yabani ot biçimi tamamlanmış olup, çalışmaları devam ediyor.
Yeşil alanların temizliğinin ve bakımının yanı sıra Karesi Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri parklarda da çocuk oyun grupları ve kent mobilyaları bakım, onarım ve yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Parklar, okul ve cami bahçelerindeki çeşitli nedenlerle bozulan, kırılan çocuk oyun grubu ve kent mobilyalarının tamir ve bakımını yapan ekipler, fonksiyonelliğini yitirmiş kent mobilyalarını ise çağdaş şehircilik anlayışı ile yapılmış yeni kent mobilyaları ile değiştiriyor.
*- 274 Bin Euro’luk hibe desteği
Karesi Belediyesi tarafından Avrupa Fransa Ulusal Ajansı’na sunulan Çevre Koruma Açısından Faydalı Mikroorganizmaların Tarımsal Kullanımı isimli 274 bin 382 EURO’luk proje ajans tarafından kabul edildi. 24 ay sürecek proje ile ilçedeki yüzlerce çiftçiye eğitim verilecek.
Karesi Belediyesi mevcut belediye hizmetleri yanında kültürel, sanatsal ve sosyal çalışmalarına da ara vermeden devam ediyor.
Projede Balıkesir Üniversitesi, Stowarzyszenie Arid (Polonya), İnsytut Hodowli Aklimatyzacji Roslin Panstwowy (Polonya), Growth Coop S. C00p (İspanya) ve Fundacion Universitat Jaume i Empresa (İspanya) proje ortakları olarak yeralacak.
*- Ekolojik ve organik tarım özendirilecek
Proje kapsamında çiftçilere bitkisel ve hayvansal gıdaların ekolojik üretim, organik hayvansal ve bitkisel üretim ile çevre koruma için yeni mekanizasyon teknikleri, pestisit ve antibiyotiklerin kullanımlarının azaltılması konusunda yenilikçi bir eğitim modeli oluşturulacak.
Proje ile yenilikçi ekolojik üretim modelleri, ekolojik üretim için yeni mekanizasyon teknikleri, insan ve hayvan sağlığı gibi konularda Karesi’ye ve üreticilere önemli katkılar sağlanacak.
*- ‘Bilgi ve tecrübelerimizi paylaşacağız’
Projenin hazırlanmasında emeği geçen mesai arkadaşlarını başarılarından dolayı kutlayan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Karesi Belediyesi’nin üreticilerin yanında olduğunu söyledi.
Karesi Belediyesi’nin uluslar arası çalışmalara imza atmaya devam edeceğini ifade eden Başkan Orkan, ‘Uluslararası alanda çevre ve tarım konularında yapılacak çalışmalarla Belediyemize yeni birikimler kazandıracağız. Karesi Belediyesi olarak bilgilerimizi yurtdışı ortaklarımızla karşılıklı paylaşmayı planlıyoruz’ dedi.
Proje çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Orkan ‘Belediyemizin projelerini istihdam, eğitim, sosyal politika ve çevrenin korunmasına yönelik çalışmalara odaklandırdık. Yaptığımız çalışmaların karşılıklarını zamanı geldikçe alıyoruz. Balıkesir Üniversitesi ile birlikte yürüteceğimiz projede Prof. Dr. Ergün Demir proje ortağı ve öğretim üyesi Dr. Fatmagül Tolun proje araştırmacısı olarak görev alacak. Şuanda hali hazırda sonuçlarının açıklanmasını beklediğimiz 17 uluslararası proje ve 3 yerel proje bulunmaktadır’ diye konuştu.
*- 500 yeni çöp konteyneri
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 450 bin TL’lik hibesi karşılığı Karesi Belediyesi 450 adet 800 litrelik ve 50 adet geri dönüşümlü olmak üzere toplam 500 adet çöp konteyneri aldı.
Karesi Belediyesi, ilçedeki çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Tüm birimleriyle ilçenin ihtiyaçlarını ve vatandaşların taleplerini gidermeye yönelik hummalı bir çalışma yürüten belediye ekipleri, ilçenin temizliği için gece gündüz görev başında.
Bu çalışmalar kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 450 bin TL’lik hibesi karşılığı Karesi Belediyesi 450 adet 800 litrelik ve 50 adet geri dönüşümlü olmak üzere toplam 500 adet çöp konteyneri aldı.
Konteynırları inceleyen ve çalışmalar hakkında ekiplerden bilgi alan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, geçtiğimiz ay Fen İşleri Müdürlüğü’ne 4, Çevre ve Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne ise 2’si Çevre Bakanlığı’ndan hibe, toplam 18 adet araç kazandırdıklarını söyledi. İlçede eskiyen ve ihtiyaçların karşılanmasında zorlanılan evsel ve geri dönüşüm konteynerlerinin yenilenmesi için girişimlerde bulunduklarını belirten Başkan Orkan, ‘Her zaman ‘Değerlisiniz çünkü Karesidesiniz’ diyoruz. Pandemi döneminde Karesi Belediyesi olarak temizliğe her zamankinde daha fazla önem veriyoruz.
Dezenfekte çalışmaları yanında temizlik çalışmalarımız daha da artarak kesintisiz devam ediyor.
Daha önce almış olduğumuz çöp kamyonlarımız da geldi. Kamyonlarımızın yerli üretim olmasını da tercih ettik.
Yerli otomobil üretme sürecine girdiğimiz dönemde, çöp kamyonlarını da yerli üretim almamızın önemli olduğunu düşünüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan 450 bin TL hibe karşılığı, 450 adet 800 litrelik konteyner ve 50 adet geri dönüşüm konteyneri olmak üzere toplam 500 adet konteyner alımı yapılmıştır.
Bu sayede ihtiyaç duyulan bölgelere ve çeşitlik nedenlerle yıpranmış konteynerlerin yerine yenileri yerleştirilecektir” dedi.
Karesi Belediyesi’nde merkez ve kırsal mahallelerde toplam 10 bin 553 adet konteyner ve 242 adet yerkon bulunuyor.
YORUMLAR