Plastik Atıklar Tehlikesi

Ulvi Taşkın yazdı...

Plastik Atıklar Tehlikesi
25 Ekim 2022 - 09:53

İnsanlık her gün muazzam miktarda plastik üretiyor ve kullanıyor. Kelimenin tam anlamıyla günümüzün her parçasına dâhildir - gıda ambalajı, giysi, aksesuar vb. Plastiğin çevre üzerinde son derece zararlı bir etkisi olduğu açıktır. Seri üretimin başlangıcından bu yana okyanusların, nehirlerin, ormanların ve diğer alanların büyük bir kısmı plastikle kaplandı. Çeşitli hayvanlarda, suda, yiyeceklerde vb. bulunan mikro plastikler hakkında giderek daha fazla konuşulmaktadır.
Plastiğin yarı ömrü son derece uzundur, bu da kendi başına ayrışmasının çok uzun zaman aldığı anlamına gelir - 100 yıldan fazla. Çevredeki dünyaya zararlı olan plastiğin insanlar üzerinde de etkisi vardır. Endokrin sistemine zarar verenler de dahil olmak üzere önemli miktarda zararlı madde içerir ve yayar. Bu da kişinin ve kendisinden sonraki neslin hayatını tehlikeye atmaktadır. Bu maddeler sonucunda fetüsün hamilelik sırasında kanser, şeker hastalığı, üreme sorunları ve nörolojik bozuklukları gelişebilir. Plastiğin zararlı etkilerine maruz kalma, üretimden geri dönüşüme ve bertaraf kadar kullanım ömrü boyunca ortaya çıkabilir.
İnsan örnekleri üzerinde yapılan araştırmalar, vücudumuza gömülü mikro plastikleri giderek daha fazla gösteriyor. Aynı mikro plastik, çeşitli maddeleri bağlar ve çevredeki dünyada birikir ve diğer birçok canlı organizmayı kirletir. Daha çevre dostu ve temiz kabul edilen biyolojik olarak parçalanabilen plastik, insanlar, hayvanlar ve çevre için aynı etkileri saklıyor. Ayrıca toksik nitelikte kimyasal maddeler içerir ve ayrıca endokrin sistemi etkiler.
Son araştırmalar, plastiğin halk sağlığını ve insan nüfusunun geleceğini ciddi şekilde tehdit ettiğini gösteriyor. Yılın başlarında, bazı ülkeler, zararlı plastiklerin veya içeriklerinin çoğunu yasaklamak için bir teklifte bulundu. Yaşadığımız dünyayı korumak, iyi yaşam koşullarını yeniden sağlamak ve gelecek nesiller için daha iyilerini yaratmak için plastik atıkların kullanımını ve zararlı etkilerini sınırlamak için ciddi önlemlere ihtiyaç var.


YORUMLAR

  • 0 Yorum