Taşan çöp kutuları & Sağlık ve çevre

Ulvi Taşkın yazdı...

Taşan çöp kutuları & Sağlık ve çevre
03 Ekim 2024 - 10:58
Şehir sınırlarına tonlarca zehirli atık dökmek kadar ölümcül riskli olmasa da, taşan atık konteynerleri yine de büyük bir sıkıntı ve sağlığımız ve çevremiz için bir risktir. Bir işletme sahibiyseniz, taşan çöp kutuları giderek daha büyük bir tehlike oluşturur.
 Bakteriler, böcekler ve haşereler çöplerden beslenir
Taşan çöp kutuları bakteri, böcek ve haşereler için ideal bir üreme alanıdır. Çöpleri ziyaret eden sinekler aynı zamanda öğle yemeği büfenizde dolaşan ve yavrularını tabağınıza bırakan sineklerdir. Bunu yaparak, tifo, gıda zehirlenmesi, enterik ateş, gastroenterit ve diğer büyük hastalıklara neden olan salmonella ile enfekte olma riskinizi artırırlar. Sineklere ek olarak, konteynerlerin içinde ve çevresinde çöplerden beslenen diğer hayvanlar arasında fareler, tilkiler ve sokak köpekleri bulunur.
 Taşan atıklar hava kirliliğine ve solunum yolu hastalıklarına neden olur
Taşan çöplerin sonuçlarından biri de hava kirliliğidir. Bu, çeşitli solunum yolu hastalıklarına ve kirleticilerin akciğerlerden vücudun diğer bölgelerine emilmesiyle diğer olumsuz sağlık etkilerine neden olur. Atıklarla kirlenen havadaki toksik maddeler arasında karbondioksit, azot oksit ve metan bulunur . Günlük yaşamda kirli havayı özellikle genellikle ayrışan ve sıvı atık maddelerin neden olduğu kötü kokular aracılığıyla tespit ederiz.
Çöpler yüzey sularını kirletir ve bu da tüm ekosistemleri etkiler.
Su kütlelerine karışan çöp ve sıvı atıklar suyun kimyasal bileşimini olumsuz yönde değiştirir. Teknik olarak, bu tür kirliliğe su kirliliği denir . Kirli suyu içen balıklar ve diğer hayvanlar dahil olmak üzere suda var olan tüm ekosistemleri etkiler. Piller, bilgisayar ekipmanları ve kalan boyalar gibi tehlikeli evsel atıklar yüzey suları için özellikle tehlikeli olabilir.
Taşan atıkların doğrudan elleçlenmesi sağlık risklerine yol açar
Atık toplama personeli için taşan çöpleri toplama ve elleçleme riskleri arasında enfeksiyonlar, kronik hastalıklar ve kazalar yer alır. Atıklarla doğrudan temas, enfekte yaralar yoluyla cilt ve kan enfeksiyonlarına, atıklarla beslenen hayvanların ısırıklarından kaynaklanan çeşitli hastalıklara ve atıklarla beslenen sineklerin bulaştırdığı bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir. Taşan çöpleri toplamak da keskin nesneler, iğneler ve potansiyel olarak tehlikeli atıklar nedeniyle risklidir.
Yetersiz atık kontrolü belediye refahı için kötüdür
Her türlü sağlık ve çevre sorununa yol açmasının yanı sıra, taşan çöpler kamusal bir rahatsızlık ve çirkinliktir. Herkes taze, temiz ve sağlıklı yerlerde yaşamak ve ziyaret etmek ister. Kötü hijyen ve her yerde çöp bulunan pis kokulu bir şehir, yatırımlardan bahsetmeye gerek yok, insanları veya turistleri çekmez. Şehirler para kaybetmeye devam ediyor ve ayrıca uygun atık kontrolü ve geri dönüşümden gelen gelir ve iş fırsatlarını da kaçırıyorlar.




Çöp kutularının taşması nasıl önlenir?
Şehirler, çöp kutularının taşmasını önlemek için daha büyük çöp kutuları yerleştirerek veya toplama hizmetlerine daha fazla personel görevlendirerek çaba gösterebilirler; ancak sorunu çözmenin daha akıllı yolları da vardır.
Yoğun alışveriş caddeleri, toplu taşıma istasyonları ve spor stadyumları gibi yoğun trafiğe sahip alanlarda, çirkin çöp taşmalarını ortadan kaldırmanın en iyi yollarından biri, sıkıştırma işlevi sayesinde geleneksel kutulardan 8 kata kadar daha fazla atık tutabilen akıllı güneş enerjili çöp sıkıştırma kutuları takmaktır. Bu kutular tamamen güneş panelleriyle çalışır ve kutular dolmadan önce atık toplama yöneticilerini gerçek zamanlı olarak bilgilendirir ve böylece personel üyelerinin önceden veri odaklı eylemlerde bulunmasını sağlar.
ÖZEL KONTEYNER YIKAMA ÇÖZÜMLERİ
Çöp kutularımıza attığımız tüm çürüyen yiyecekler, tek kullanımlık çocuk bezleri ve diğer iğrenç eşyalarla, çöpü her çıkardığımızda sinmemize şaşmamalı. Atıklar, özellikle sıvılar, bir çöp torbasındaki en küçük yırtıklardan bile sızabilir ve bir çöp kutusunun gözeneklerine sızabilir. Bu, çöpünüzün boşken bile korkunç kokmasına neden olabilir. Çöp kutunuzu düzenli olarak temizlemek bu kokudan kurtulabilir.
Çöp kutularınızın etrafında uçan sinekleri fark ettiniz mi? Sinekler kokulardan etkilenir ve yumurtalarını "nemli, organik malzeme" içinde bırakırlar. Çöp kutularınızın etrafında sinekler olması iğrenç olsa da, çöplerinizin arasında sürünen kurtçukları (larva sinekleri) bulmak daha da kötüdür. Çöp kutunuzu kokusuz tutmak sineklerin onları bulmasını engeller.
Hayvanlar genellikle çöp kutularında bulunan yiyecek ve kokulardan etkilenir. Çöpünüzü bulduklarında, geri gelmelerini durdurmak çok zor olabilir. Kemirgenler, vahşi köpekler veya kediler ve hatta yılanlar çoğu zaman çöp kutularını karıştırırken bulunabilir. Çöp kutularınız düzenli olarak temizleniyorsa dikkatlerini çekecek hiçbir şey yoktur.
Çöp kutuları güzel ve temiz göründüğünde, çöpü dışarı çıkarmak o kadar da angarya değil. Yanlışlıkla kıyafetlerinize bulaşmaktan veya istenmeyen koku veya haşerelerle karşılaşmaktan endişelenmenize gerek yok. Ayrıca mülkünüze bir frenleme çekiciliği hissi verir ve temiz ve sağlıklı bir yaşam tarzını temsil eder.
Bu sebeple çöp konteynırları’nın temizliği ve dezenfeksiyonu bu süreçte azami önem arz etmektedir. Çöp konteynırları etkin bir şekilde temizliği yapılarak, koku oluşumu engellenmeli steril hale getirilmelidir. Sterilizasyon sayesinde diğer bulaşıcı hastalık taşıma riski oluşturan larva ve sinek oluşumu da engellenecektir. Ayrıca Şehrin sokak ve caddelerinde çöp konteynırları temiz ve steril hale getirilirken şehirlerimiz de layık olduğu sağlıklı ve temiz bir çevreye kavuşacaktır
Çöp Konteyneri yıkama ve dezenfekte araç  sayesinde çöp konteynırları yerinde, hızlı, ekonomik ve etkin bir şekilde temizliği yapılarak, virüs için yayılım alanı olabilecek konteynırlar sterilize hale getirilmelidir. Ayrıca koku oluşumunu engellenirken, aynı zamanda larva ve sinek oluşumunun da önüne geçilerek, diğer bulaşıcı hastalıkların da önüne geçilecektir. Bu araç sayesinde çöp konteyneri bulunduğu yerde basınçlı su ile içi ve dışı yıkanıp dezenfekte edildikten sonra tekrar yerine bırakılmaktadır.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum