Tire Beledi Dokuması, modaya uyarlanıyor

Tire Ticaret Odası tarafından coğrafi işareti alınan, 500 yıldan fazla geçmişe sahip Tire beledi dokuması, uzman ve akademisyenlerin de çalışmalarıyla günümüz modasına uyarlanmaya hazırlanıyor.

Tire Beledi Dokuması, modaya uyarlanıyor
11 Haziran 2021 - 14:38

Tire Belediyesi tarafından yaşatılan ve hala Tire Kent Müzesi’nde dokunan Tire beledi dokuması, modaya uyarlanıyor. Tire’nin önemli kültür miraslarından biri olan beledi dokumasının coğrafi işaretini alabilmek için uzun zamandır çalışmalar yapan Tire Ticaret Odası, dokumanın coğrafi işaretini geçtiğimiz aylarda aldı. Tire Ticaret Odası, coğrafi işaretin ardından şimdi de Tire beledi dokumasının ulusal ve uluslararası pazarlara açılabilmesi ve tanıtımı için kolları sıvadı. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar kapsamında uzmanları ve akademisyenleri Tire’ye davet eden oda, onları da çalışmaya dahil ederek, Tire beledi dokumasının modaya ve günümüz trendlerine uyarlanarak tekrar hayata kazandırılmasını hedefliyor.

DOKUMAYI YERİNDE İNCELEDİ

Tire Ticaret Odası’nın daveti üzerine geçtiğimiz gün Tire’ye gelen İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, Tire Ticaret Odası’nın teşviğiyle beledi dokuma atölyesi kuran, dokuma ustası Nurefşan Yaykal’ı ziyaret etti. Tire’deki son beledi dokuma ustasının torunu olan Nurefşan Yaykal ile dokuma, motifler, renkler, moda ve trendler konusunda fikir alışverişinde bulunan akademisyen, “Tire beledi dokumasının çok eski bir geçmişi var. Önemli kültürel miraslarımızdan biri. Bu dokumanın coğrafi işaret alması da oldukça önemli. Bizlere düşen bu kültürel mirası, gelecek nesillere aktarmak. Onun için günümüz yaşantısında, özellikle ev tekstilinde kullanılabilmesi için yeni çalışmalar yapmak istiyoruz.” dedi.
beledi2.jpg

“HEM ADIMIZI DUYURACAK, HEM MARKALAŞACAK”

Tire beledi dokumasının ekonomiye tekrar kazandırılmasının oldukça önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi ve Tire Ticaret Odası Akademik Danışmanı Prof. Dr. C. Coşkun Küçüközmen “Tire Beledi Dokuması, coğrafi işaret aldı. Öncelikle Tire’ye, İzmir’e ve tüm ülkemize hayırlı olsun. Hedefimiz, bu coğrafi işaretin uluslararası nitelik kazanması ve 500 yıldan fazla geçmişi olan bu dokumanın, önce ülke daha sonra uluslararası pazarlara kazandırılması; hem bölge ekonomisi hem ülke ekonomisi için, hem adımızı duyuracak hem markalaşıcak hem de istihdam sağlayabilecek bir potansiyele ulaşmasını diliyoruz.” dedi.

GÜNÜMÜZ MODASINA UYARLANACAK

Tire’deki son beledi dokuma ustasının torunu olan ve kendisi de dokuma ustası olan Nurefşan Yaykal, " Tire Beledi Dokuma 15. Yüzyıldan günümüze kadar gelmiş bir dokuma türüdür. Bu benim aile mesleğim. Dedem yıllarca bu meslek ölmesin ve gelecek nesillere aktarılsın diye mücadele etmiş. Ben de bugün Tire Ticaret Odası’nın teşviğiyle aynı doğrultuda çalışmalar yapıyorum. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Elvan hoca ziyaret etti. Dokumaya ne gibi yenilikler katabiliriz noktasında fikir alışverişi yaptık. Gelecek nesillerin neler beklediği, onlara moda anlamında nasıl hitap edebileceğimiz konusunda fikir sahibi olduk.” dedi.

beledi1.jpg

BAŞKAN DELİKANLI: “AKADEMİSYENLERDEN DESTEK ALIYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama yapan Tire Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı, “500 yıldan fazla geçmişe sahip, önemli kültür mirasımız Tire beledi dokumasını, Tire Belediyesi bugünlere kadar taşımış, yok olmasının önüne geçmiş. Biz de Tire Ticaret Odası olarak, bu kültür mirasımızın coğrafi işaretini alarak tescil ettik. Tabi sadece tescil etmekle işimiz bitmedi. Buradan sonra bu dokumanın, modaya ve günümüze uyarlanarak tekrar hayata kazandırılması konusunda, akademisyenlerimizin de desteğiyle çalışmalarımızı sürdüyoruz.” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI DURAN: “BELEDİYEMİZ TARAFINDAN SAHİP ÇIKILMIŞTIR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, “1900’lü yılların başına kadar ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayan ve zamanla kaybolmaya yüz tutan ilçemize has beledi dokumasına 1980’li yıllardan itibaren belediyemiz tarafından sahip çıkılmıştır. Biz de göreve başladığımızdan bu yana açtığımız kurslarla beledi dokumasının tekrar yaygınlaşmasını sağladık ve Tire Ticaret Odası ile işbirliğiyle tescil sürecine Tire Belediyesi olarak gereken katkıyı sağladık, sağlamaya da devam edeceğiz.” dedi.

Tire Ticaret Odası’nın orta ve uzun vadeli hedefleri arasında, Tire beledi dokumasını modaya kazandırıp talep yaratarak, gerekli arzı Tire’de kurulacak atölye ve tezgahlarda karşılamak var. Bu sayede hem ilçe ve bölge ekonomisine katkı sağlanacak, hem de istihdam yaratılacak.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum