Tire Süt Kooperatifi market ağını geliştiriyor! 'İzmirliler çok şanslı'
Üreticiyle tüketicinin doğrudan buluşturulması ve güvenilir gıda konusunda Türkiye’nin öncü markalarından biri haline gelen Tire Süt Kooperatifi, tüketicilerden gelen yoğun talep üzerine İzmir’de market ağını geliştiriyor. İlk olarak 7 yıl önce Bornova’da Çiftçim Market’i kuran kooperatif ardından Narlıdere ve Karşıyaka şubelerini açtı. Önümüzdeki günlerde yeni şubeler için hazırlıklar yapan kooperatif, raflarında Türkiye’de
Tüketicinin tüm ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak oluşturulan marketlerde Kooperatifin kendi ürettiği ambalajlı süt ve süt ürünleri, ambalajlı et ve et ürünlerinin yanın sıra kasap ve peynir reyonu da bulunuyor.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Güvenilir Gıda Üretimi alan tek kooperatif olan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük,
“Üretim altyapımızı tamamladık ve tüketicilerimizden yoğun bir şekilde bize ait market talebi gelmesi üzerine pazarlama alt yapımız için de yatırımlara başladık. Zaten kooperatifçiliğin ana ilkelerinden birisi de üreticiyle tüketiciyi doğrudan buluşturmaktır. Bornova’da Çiftçim Market adıyla ilk mağazamızı açtık ve 7 yıldır marketçilik konusunda deneyim edindik. Ardından Narlıdere ve Karşıyaka mağazalarımız hizmete girdi. Önümüzdeki günlerde market sayımızı arttıracağız” dedi.
Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşma konusunda büyük çaba sarf ettiklerini belirten Eskiyörük;
“Tarım Bakanlığımız çok yerinde bir uygulamayla gıdaya yönelik denetimlerini arttırdı ve hile ve tağşiş yapan firmaları teşhir ediyor. Tüketicilerimiz de bu gıda teröristlerinden korunmak için dikkatli davranıyor. Bizler de tüketicilerimize sağlıklı ve güvenilir gıda sunmak için yatırımlarımızı artıyoruz. İzmirliler çok şanslı çünkü İzmir, tarımda olduğu gibi güvenli gıda üretiminde öncü kooperatiflere ve büyük ulusal markalara sahip. Çiftçim Marketlerimizin rafında sadece kendi ürünlerimiz değil üretim yapan tüm kooperatiflerin güvenli ürünleri yer alıyor”
ÜRÜN YELPAZESİ ÇOK GENİŞ
Koruyucu ve katkı içermeyen ürünleriyle tüketicinin ilgisini toplayarak raflarda aranan bir marka haline gelen Tire Süt Kooperatifi, ürün yelpazesine her geçen gün yenisini ekliyor. Yeni ürünlerin müjdesini veren Eskiyörük, “ Biz kooperatif olarak, gittikçe büyüyoruz ve ürünlerimize yenilerini ekliyoruz. Türkiye’de ilk kez Tire Şiş Sucuğu tüketicilerimize sunduk. Ayrıca sucuk dönerimiz de tüketicilerimizden büyük beğeni alıyor. Odun kömürü ateşinde yüzde 80 oranında pişmiş olan şiş sucuk ve sucuk döner pratik hazırlanışıyla çalışan bayanlar tarafından tercih ediliyor. Ortaklarımızın yetiştirdiği yerli ve sağlıklı erkek danaların etinden kavurma üretmeye başladık. Koruyucu içermeyen kavurmamızı sadece tuzla koruyarak tüketicilerimize sunuyoruz. Çiftçim Marketlerde ambalajlı et ürünlerimizin yanı sıra kasap reyonunda taze et çeşitlerimiz de bulunmaktadır” dedi.
SÜT VE ET ÜRÜNLERİ NASIL ÜRETİLİYOR
Ortaklarının Gıda Güvenliğine uygun üretim yapmasını sağlayan kooperatif, ürünü mamule dönüştürüp pazara sunarak aynı zamanda güvenli gıda ile tüketiciyi de korumaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile kurulan Süt İşleme Tesisinde, pastörize süt yoğurt, ayran, tereyağı ve peynir üretimi yapılmaktadır.
Tire Süt Kooperatifi ortaklarının modern işletmelerinde otomatik sağım sistemle sağılan sütler, kooperatifin süt araçlarıyla kontrol edilerek günlük alınır.
Soğuk zincirde Süt Alım Merkezine getirilen çiğ süt, tekrardan laboratuvarda kalite testlerine tabi tutulur. Tüm kalite testlerinden geçerek uygun olan sütler işleme ve paketleme için gönderilir.
Hijyenik tesiste özenle işlenen sütler paketlenir. Paketlenen sütlerden son ürün kontrolü için tekrar numune alınır ve analiz edilir. Mamule dönüşen ürünler, kalite onayının ardından dağıtım için nakledilir.
ET ÜRÜNLERİNDE İDDİALI
Ortaklarının kesimlik hayvanlarının da değer bulması için İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) desteği ile Et İşleme Tesisi kuran kooperatif, daha sonra kendi öz kaynaklarıyla tesisi büyüterek bölgenin en modern Et İşleme Tesisini oluşturmuştur.
Üretimde ortaklarının yetiştirdiği yerli hayvanları değerlendiren kooperatif, öncelikle veteriner hekimleriyle alınacak hayvanların sağlık kontrollerini yapar.
Sağlık onayından geçen hayvanlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin resmi kesimhanesinde tekrar sağlık kontrolünden geçer ve kesim gerçekleşir.
Kesimin ardından kooperatifin özel soğuk havalı aracıyla alınan etler, hijyen ve belge kontrolleriyle et üretim tesisine kabul edilir.
Burada etlerin bir kısmı, kooperatifin kendi marketlerinde kasap reyonunda tüketiciye çiğ et olarak sunulması için işlenirken; bir kısmı ise Tire Şiş Köfte, Döner, Sucuk, Kavurma gibi geleneksel ürünler haline getirilir.
Paketlenen ürünler, son kontrollerin ardından raflardaki yerini alır.
YORUMLAR