İnsanlar maddi olarak daha iyi ve daha iyi yaşamak, aynı zamanda daha temiz bir doğada ve sağlıklı bir çevrede yaşamak isterler. İnsanlar daha kaliteli bir yaşam arayışında yeni malzemeler üretmek için yeni teknolojiler geliştiriyorlar. Ne yazık ki, bu yeni teknolojiler çoğu zaman yenilenemeyen doğal kaynakları tüketiyor ve çevreyi kirleten atıklara dönüşüyor. Bunu fark eden insanlık, son yıllarda sakatatın nasıl yeniden hammadde haline getirilebileceğini düşünmeye başlamıştır. Bunun nasıl yapılacağına dair en değerli ders bize doğanın kendisi tarafından verilir - içinde israf vardır, içinde her şey başka bir şeyi beslemeye ve yenilenmeye hizmet eder. Ondan, insanlığın faaliyetinde doğal kaynakları nasıl kullanması gerektiğini öğrenmeliyiz - su, hava, toprak, mineraller... Böylece tekrar tekrar kullanılabilirler ve çevre kirliliğini azaltırlar.
Tehlikeli kirleticiler, istenmeyen etkilere sahip olan veya bir kaynağın kullanılabilirliğini olumsuz yönde etkileyen, çevreye salınan maddeler veya enerjidir. Çevre kirleticileri, bitki veya hayvan türlerinin büyümesini değiştirerek veya insanların rahatlığına, konforuna, sağlığına veya mülk değerlerine zarar vererek uzun vadeli veya kısa vadeli zararlara neden olabilir. Bazı tehlikeli kirleticiler biyolojik olarak parçalanabilir ve bu nedenle çevrede uzun süre kalıcı değildir. Çevrede kalıcılığı yüksek kirleticiler, çevrenin sürdürülebilir sağlığına yönelik potansiyel risklerini ortadan kaldırmak için temizlenmeli veya iyileştirilmelidir.
Toprak, su ve hava kirliliğinin başlıca kaynakları şunlardır:
Kömür, petrol ve doğal gaz, üç ana fosil yakıt türüdür - milyonlarca yıl boyunca yeraltına gömülü bitki ve hayvanların organik kalıntılarından oluşan yenilenemez enerji kaynakları. Fosil yakıtlar temel olarak karbon ve hidrojenden oluşur. Yanma işlemi aslında havadaki oksijenle kimyasal reaksiyonları içerir. Kütlesi halinde, karbon oksijen (O) ile reaksiyona girerek CO2 oluşturur ve hidrojen (H) oksijen ile birleştiğinde su buharı oluşur. Sera etkisinin nedeni salınan CO2'dir.
Endüstriyel atık, içerdiği tehlikeli organik ve inorganik bileşenleri nedeniyle zararlı olarak tanımlanmaktadır. Bu atıklar, insan sağlığına veya bitki ve hayvanların yaşamsal faaliyetlerine zarar verme (akut ve kronik toksisite, kanserojen, teratojenik, patojenik özellikler vb.), ekosistemlerdeki biyoçeşitliliğin azalması, yanıcılık, aşındırıcı gibi tehlikeli atıkların genel özelliklerine sahiptir
Belediye atıkları (katı atık ve kanalizasyon)
Katı atık (çöp veya çöp) çoğunlukla bireyler tarafından biriktirilir ve istenmeyen veya kırılan kişisel eşyalar, bozulan yiyecekler, kağıtlar, bahçe bitkileri, plastikler, metaller, tekstiller vb. içerir. Belediye katı atıkları, insan sağlığı ve çevre için potansiyel olarak tehlikeli maddeler içerebilir.
YORUMLAR