Kullandığımız plastik poşetlerin sayısını azaltmak ve doğru yaptıklarımızı geri dönüştürmek için yapabileceğimiz birçok şey var. Her yıl 3,9 milyar plastik poşet kullanması ile plastik torbalar çevreye önemli zararlar veriyor ve suda yaşayan türler ile doğal yaban hayatı üzerinde korkunç bir etkiye sahip olabilir - plastik torbalar kuşları yakalayabilir veya hayvanlar tarafından tüketilirse ölüme neden olabilir.
Çevrecilere göre, 2011 yılında eko-verginin getirilmesinden sonra plastik poşet kullanımı %30 arttı. Mevcut mali vergilendirme, en yaygın olan 0,03 milimetre kalınlığındaki torbaları içermediği için etkili değildir. Çevrecilerin güdüleri, torbaların doğanın ve özellikle su kütlelerinin önemli bir kirleticisi olduğu gerçeğiyle ilgilidir. Plastik poşet kullanımını azaltmak için ne yapabilirim? Sadece 1 veya 2 soru alıyorsanız kendinize sorun, çantaya ihtiyacınız var mı? Kendi çantalarınızı getirebilir veya kullanılmış alışveriş poşetleri satın alabilirsiniz. Bazı perakendeciler, tüketicilerin kullanabileceği geri dönüştürülmüş karton kutular da sunmaktadır. Yeniden kullanılabilir çantaları kullanırken, işiniz biter bitmez arabaya geri koyun, böylece bir dahaki sefere kullanışlı olurlar.
"Plastik poşet bir su birikintisine girdiğinde, Türkiye'nin neresinde olursa olsun sonunda denize ulaşıyor. Bunu nehirlerin, kumsalların temizliğinde olduğu gibi dağların temizliğinde de görüyoruz. Çevrecilerin bildirdiğine göre, plastik poşetlerden çıkan atıklar da hayvanların ve insanların sağlığı için tehlikeli.
Naylon poşetlerin en büyük zararı, parçalanarak daha küçük plastiklere dönüşerek onları yiyecek zanneden kuşlar ve küçük hayvanlar için yiyecek haline gelmesidir. Bu yüzden çok fazla ölü kuş ve hayvan var. Besin zinciri boyunca bir noktada insanlara da geri döner. Plastik genel olarak insan üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir, sadece çantalar değil, aynı zamanda bardaklar, kutular. Bu vücutta yansır ve birikir.
Yeniden kullanılabilir poşetlerin faydaları:
Polipropilen "Go Green" poşetler (çoğu süpermarkette bulunur), plastik poşetlerin iki katı kadar eşya tutar. Yeniden kullanılabilir çantalar, kullanışlı kulplara sahip oldukları için taşıması kolaydır. Yeniden kullanılmayan polipropilen ve diğer yeniden kullanılabilir torbalar veya kasalar, teneke kutular veya alkolsüz içecekler gibi ağır alışveriş malzemelerinin ağırlığı altında kırılabilir.
Kullanmadığınız plastik poşetler üretilmemeli, geri dönüştürülmemeli veya atılmamalıdır. Yeniden kullanılabilir bir çantayı her kullandığınızda, dünyayı vahşi yaşam için daha güvenli hale getirmeye ve gelecek nesiller için kaynakları korumaya yardımcı olursunuz.
Plastik atıklar (%73,6) en tehlikeli olarak kabul edilirken, cam (%11,4), elektronik atıklar (%21,5) ve inşaat atıkları (%25,6) nispeten güvenli kabul ediliyor.
Çevre bizi çevreleyen her şeydir - nehirler, denizler, okyanuslar, dağlar, ovalar, vadiler ve tüm canlı ve cansız doğa. Okulda öğrendiğimiz ve her birimizin hatırladığına inandığım tanım bu. Çevremizdeki doğa canlıdır ve biz onun bir parçasıyız. Son yıllarda, biz insanlar faaliyetlerimizle ona zarar vermememiz gerektiğini, aksine onu korumamız gerektiğini unuttuk çünkü burası bizim tek evimiz.
Dünyada görmek istediğin değişimin kendisi ol!Yaşadığınız şehirleri temizlemek için tüm girişimlere aktif olarak katılın. Benzer girişimler oluşturun.
Çevreyi kirleten, sokaklara izmarit atan, bank ve çocuk köşelerini kıran, hayvanlara eziyet edenlere yorum yapmaktan çekinmeyin! Çocuklarınıza da aynı şeyi öğretin. Sen onların örneğisin! Okullarda bahçe, park, ağaç dikmek gibi girişimlerde bulunulması bence güzel. Bu sayede çocuklarımıza sadece çok çalışmayı değil, yaratılan her şeyi korumayı da öğreteceğiz.
Hepimiz düşüncelerimizi değiştirelim çünkü hayatta kalmamızın tek yolu bu. Doğa harika ve etkileyici, biz sadece toz zerreleriyiz! "Derin bir saygıyla girmemiz gereken bir tapınak..."
YORUMLAR