İlk düşünce olarak aklınıza ne geliyor? Aşağıda listelenen atıkların tümü olmasa da bazıları için kesinlikle kendiniz düşünürdünüz. Ve bunları önem sırasına göre sıralayabilir misiniz? Sorunun tüm yönlerini ve ayrıca resmin küresel olarak nasıl düzenlendiğini, zaman ve mekânda nasıl ortaya çıktığı ve yayıldığı ve ileride ne olduğuna dair bir arka plan - önlem olarak - dikkate alırsanız, bu kesinlikle kolay bir iş değildir. Dünya çöplerle dolu . Kelimenin tam anlamıyla. Bir spor etkinliği veya konseri olan her stadyumdan ne kadar atık su üretildiğini, plastik bardaklar, hap ambalajları, atılan arabalar, ölü köpekler - bunların tümünün günlük, hayır, her gün saat başı üretildiğini hiç merak ettiniz mi?
Ancak sıradan vatandaşların çöplerini bir kenara bıraksak bile, dünyamız, dünyanın her santimini sarhoş edebilecek sonsuz endüstriyel atık birikiminden ya da en azından hala korunan birkaç santimden uzaklaşıyor. Sadece yüzeyde değil, aynı zamanda gezegenin üstünde ve çevresinde, etrafındaki boşluğu dolduran şaşırtıcı miktarda ve çeşitlilikte enkaz var ki, bunların hepsinin yoğun, yıkıcı bir madde olduğu kolayca düşünülebilir.
Yine de israfı değerlendirebiliriz. Bazı çöp türleri diğerlerinden daha kötüdür ve iyi senaryolara işaret etmeyen tatsız kıyamet manzaraları arasında kim olduklarını bilmeye değer.Aşağıda, insanların ürettiği en kötü çöpü tanımlamaya çalışmak için coğrafya, biyoloji, çevre bilimi, mühendislik ve diğerleri gibi bir dizi uzmanın görüşlerini görebilirsiniz.
Genel olarak: Dünyanın herhangi bir yerinde aynı tür, tonaj veya zehirliliğe sahip çöpler yaratacak evrensel bir insan profili yoktur. Ayrıca, farklı türde veya miktarlarda atıklardan ve bunların neden olabilecekleri farklı hasar biçimlerinden kaynaklanan zararlar konusunda evrensel bir insan deneyimi yoktur. Biz insanlar, modern endüstriyel toplumumuzun bir yan ürünü olarak çok çeşitli çöpler üretiyoruz. Atıkların çoğu biyolojik olarak parçalanabilir ve uygun şekilde yönetilmezse insanlar ve çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir, ancak bu malzemeler sonunda bozulur ve doğal malzeme döngülerinin bir parçası haline gelir. Biyolojik olarak parçalanamayan atık bileşenler, uzun süre bozulmadan kaldıkları ve atıldıkları yerden uzun mesafelere taşınabildikleri için bizim ve çevre için en büyük riski oluşturmaktadır. Atmosferik etkilerin doğal fiziksel süreçleri, bozulmaları sırasında
bu malzemeler üzerinde etki eder, ancak ayrışan ürünler, daha temel elementlere ve bileşenlere ayrışmadan fiziksel olarak küçülür.
Nehirlerimiz neden bu kadar kirli? Bu sorun, yoğun yağış nedeniyle nehirler boyunca oluşan devasa çöp adaları ile birlikte bu kış yeniden ortaya çıktı. Kirlenen insanlar suçludur, diyor çoğu. Ve kontrol eksikliği, diğerleri ekler. Ancak bu, cevabın sadece bir kısmı - ve belki de daha küçük kısmı. Kültür, etnopsikoloji ve kontrol eksikliği. Evet, evlerinin ve bahçelerinin hemen önüne, istedikleri yere çöp ve gereksiz şeyleri atan çok insan var. Bu nedenle, daha küçük yerleşim yerlerinin içinde ve yakınında nehir yatakları (ve diğer tüm "uygun" daha uzak yerler) sayısız düzensiz çöplükle tıkanmıştır.
Çevremizi Temiz Tutalım Tutmayanları Uyaralım...
YORUMLAR