Dünyanın kurtuluşu insan kalbinde, insanın akıl yürütme gücünde, insanın alçakgönüllülüğünde ve insan sorumluluğundadır. Hâlâ yıkıcılığın içinde yuvarlanıyoruz ve insanın yaratılışın zirvesi olduğuna ve onun bir parçası olmadığına boşuna inanıyoruz... Hâlâ siyasetin, bilimin ve ekonominin önüne ahlakı nasıl koyacağımızı bilmiyoruz. Tüm faaliyetlerin ortak paydasının -eğer ahlaki olacaksa- sorumluluk olduğunu henüz anlamış değiliz.
Çevrenin durumuyla ilgili yaygın endişe çok yeni. Kültürler arasında ve tarih boyunca, insan ve doğanın geri kalanı arasındaki karşılıklı ilişkiyle ilgili birçok dini ve felsefi gelenek vardır. Sözde "gelişmiş" dünyada, yakın zamana kadar genel algı tahakküm ve sömürüydü. 1960'ların başına kadar genel halk, doğal çevreye verdiğimiz zararın boyutu hakkında ciddi bir şekilde düşünmeye başlanmalı.
İnsanlar atıklarımızı atamayacağımızı anlıyor ve yok olmasını bekliyorlar. Bir yerde olanın diğerini etkilediği ve ne yaparsak yapalım, maden, kütük, inşaat veya çiftlik, faaliyetlerimizin şimdi ve gelecekte hem yerel hem de küresel sonuçları olacağı açıktır. Bu nedenle çevreye olan ilgimiz, insanlık endişesinden ayrılamaz ve eşitlik, hak ve sorumluluk temelinde olmalıdır. Çevresel etkilerin insan haklarıyla nasıl ilişkili olduğuna dair bazı örnekler:
Hava Soluduğumuz hava, örneğin motorlu taşıtlar ve endüstriden kaynaklanan partikül madde emisyonlarının yanı sıra ev yakıtları ve tütün dumanı ile kirlenebilir. Diğer kirleticiler arasında düşük seviyeli ozon ve nemle ilgili mikroorganizmalar bulunur. DSÖ Avrupa bölgesinde2 partikül maddeye maruz kalma, her bir kişinin ortalama yaşam beklentisini ortalama neredeyse bir yıl azaltır. Bozulmuş hava kalitesi, yaşam hakkını ve ulaşılabilir en yüksek fiziksel ve zihinsel sağlık standardını ihlal eder. Su Dünyanın tatlı su kaynakları, artan nüfusun sadece içme suyu ve sıhhi amaçlı su talebini karşılaması sonucu değil, aynı zamanda artan gıda ürünleri üretimi, endüstriyel süreçler ve eğlence görevlerinin bir sonucu olarak azalmaktadır.
Toprak Dünya kara yüzeyinin yaklaşık üçte biri şu anda tarım için kullanılmaktadır ve her yıl milyonlarca dönüm doğal ekosistem tarım arazisine dönüştürülmektedir.
Atık Atık, attığımız her şeyin adıdır. Atıklar bidonlarda/kutularda toplanır, daha sonra çoğu toprak dolgu adı verilen büyük deliklerde biriktirilir (gömülür). Bu, depolama sırasında çevreye zararlı maddeler açığa çıktığı için bir takım sorunlara neden olur. Ek olarak, atıkları biriktirerek kendimizi geniş arazilerden mahrum bırakıyoruz.
Ürettiğimiz atık miktarını azaltmanın birçok faydası vardır:
* Ormanlar, mineraller, petrol ve enerji dahil olmak üzere değerli kaynaklar korunur.
* Para kaydedilir.
* Kirliliği, zararlı gazları ve ekolojik çevre bütünlüğünün ihlalini azalttığı için çevre korunur.
İklim değişikliği Dünya gezegeninin çevre kalitesinin kötüleşmesi ve kasırga, sel ve kuraklık gibi doğal afetlerin belirgin artışı, yoğunluğu ve sıklığı, insanların gıda güvensizliği, hastalık ve dengesiz yaşam tarzlarına karşı savunmasızlığını artırıyor.
Dünya gezegeninin çevre kalitesinin kötüleşmesi ve kasırga, sel ve kuraklık gibi doğal afetlerin belirgin artışı, yoğunluğu ve sıklığı, insanların gıda güvensizliği, hastalık ve dengesiz yaşam tarzlarına karşı savunmasızlığını artırıyor.
Haklar ve sorumluluklar
Birleşmiş Milletler Çevre Sorunları Konferansı'nın 1972 Stockholm Deklarasyonu17, çevre korumaya hak temelli bir yaklaşımın başlangıç noktası olarak görülebilir. İnsan, onurlu ve esenlik duygusuyla yaşamayı mümkün kılan kaliteli bir çevrede, özgürlük, eşitlik ve yeterli yaşam koşullarına sahip olma temel hakkına sahiptir ve bundan yegane sorumluluk
"ilkesini dile getirmektedir. mevcut ve gelecek nesiller için çevre çevrenin korunması ve iyileştirilmesi"
Dünya bizim değil,. Gelecek nesiller için bize emanet edilmiş bir hazinedir...
YORUMLAR