Son birkaç yıl içinde yaşam ortamlarının atık toplanmasını öngören işlemlerinde değişik sistemlerin oluşmasında dünya çapında oluşumlar yaratılması hususunda artışlar kaydedilmekte, bunların hepsi de çöp kovalarının (konteynerlerinin sabit veya mobil) üzerinde odaklanmakta, son zamanlarda ise kağıt ve cam için çöp kovalarının ayrı olarak oluşturulması yönüne gidilmektir. Bu kovalar, plastik veya metalden üretilmekte, dayanıklı olması sağlanmakta olup sokaklarda stratejik noktalara yerleştirilmekte, böylece bu tip atıkların toplanması için özel kamyonların işlemleri kolaylıkla yapması temin edilmektedir. Ama bu durum iki değişik problemi de beraberinde getirmektedir: estetik ele alınacak olursa bu kova veya konteynerlerinin muntazam bakımı gerekmekte, arızalı kısımlarının yenilenmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan çevresel koruma için ise, bozulmaya yüz tutmuş çöplerin meydana çıkardığı kötü kokular, dolayısıyla üstlerine çektikleri sinek üremesi ve diğer hayvanlarında bu kova veya konteynerlere ulaşması mutlak bir kat’i temizlik çalışmasının programlanmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
Çöp konteynerlerindeki kirliliği 3 ana noktada toplamak mümkündür.
1. FIZIKSEL KIRLILIK: Konteyner boşaltıldığı halde iç yüzeylerde yapışıp kalan ve zamanla katılaşarak katmanlaşan çeşitli maddelerin oluşturduğu kirlilik
2. KIMYASAL KIRLILIK: Organik ağırlıklı olan atıklarda olağan biyolojik ve kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan PH derecesi yüksek, metal konteynerlerin çürümesine yol açan, kötü kokuyu ve oksitlemeyi ortaya çıkaran kirlilik.
3. BIYOLOJIK KIRLILIK Atik ortamının elverişliyi nedeniyle halk sağlığını tehdit edici bakteri ve benzeri mikroorganizmaların üremesi.
Yüzey temizliği için eski ve en basit, etkili yöntem: Temizlik için Suyun kullanılması ve suyun temizleyici etkisini yoğunlaştırmak için fiziksel etkinin yüksek basınçlı su teknolojisi ile arttırılmasıdır.
Günlük – Haftalık – Aylık Çöp Konteyneri Yıkama İşlemi:
Günlük çöp konteyneri yıkama işlemi yapıldığı taktirde % 99 hijyen sağlanmakta, kova etrafında kötü koku giderilmektedir ve ayrıca bölgede sineklerde ve haşerelerde % 90 azalma mümkündür. Haftalık ve aylık çöp konteyneri yıkama işlemi yapıldığında % 60 bölgede sineklerde ve haşerelerde azalma mümkündür.
Yapılan İşlem: ÇÖP KONTEYNERİ YIKAMA ve DEZENFEKTE ARACI Çöp kovalarını bulunduğu yerde, kapalı bir sistem içinde çevreyi kirletmeden ,çöp kovasını yıkama odası içine alıp ,kovanın içini ve dışını, yüksek basıncı su ile temizleyip dezenfekte eder .
YORUMLAR