İzmir’de Kemalpaşa deyince akla ilk gelen Kiraz oluyor...
Hemen her yıl ya güzellik, ya da sorun olarak ortaya çıkıyor.
Kiraz deyince aklıma şu geliyor:
Üreticinin ‘Aman yağmur yağmasın’ diye dua etmesi...
Ama ekim zamanı olduğu için yağmur duasına çıkan köylüler...
İlk kez bir yağmur duasına yıllar önce tanık olmuştum;
İsteklerimizin olması için ellerimizi, avuçlarımızı nasıl göğe açarsak, ‘yağmur duasında’ ise tam tersi oluyor;
Yağmur duasına çıkanların avuçları ve parmakları yere bakıyor...
Bilmem anlatabildim mi?
Aslında bunlar söylememin nedeni;
Kemalpaşa’da halkın bir kısmı nasıl yağmur istiyor, bir kısmı istemiyorsak ise bazı zamanlarda, seçimlerde de beklenmedik sonuçlar alınabiliyor.
Papatya falı gibi sonuçlar alınıyor bu ilçemizde...
Kiraz belki de yalnız yerli halkın değil, birçok İzmirlinin de geçim kaynağı Kemalpaşa’da...
Tabiatı seven, yeşilliği seven, dostluk isteyenlerin birçoğunun da Kemalpaşa’da mutlaka bir çiftliği ya da Kiraz bahçesi bulunuyor.
Kiraz şarkılara bile konu olmuş ülkemize önemli döviz de getiren bir ürünümüz.
Daha geçenlerde, yani pandemi sonrasında ilk demeç Kiraz ile ilgili oldu 31 Mart 2019 seçimlerinde tekrar halkın sevgilisi olarak Başkanlık koltuğuna oturan Rıdvan Karakayalı, ‘Örnek bir dayanışma gösterdik’ diyerek, ilçenin önemli bir gelir kaynağı olan Kiraz hasadının sona ermesi nedeniyle değerlendirmede bulundu.
Başkan Karakayalı hasadın son döneminde doğa koşullarının olumsuz seyretmesine rağmen birlik ve dayanışma ile iyi bir sezonu geride bırakıldığının altını çizerek desteklerinden dolayı İzmirliler ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür etti.
Neden biliyor ya da tahmin edebiliyor musunuz?
Ben söyleyeyim:
Belki de Türkiye’de ilk kez, çok ama çok önemli bir dayanışma gösteren İzmir halkı üreticinin ürününün hem tarlada yani ağaçlarda kalmamasını ve yağışlardan zarar görmemesini sağlamış oldu.
İyi bir sezon Kemalpaşa’da geride güzellikleriyle kalmış oldu.
*- Dayanışma koronavirüsü yendi
Zorlu pandemi sürecinde üretici ve mevsimlik işçilerin mağdur olmaması için üst seviyede önemler aldıklarını kaydeden Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvam Karakayalı şunları söylüyor:
‘Göreve başladığımız ilk günden itibaren hedef koyduğumuz insana yatırım ve tarımı destek anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlçemizde koronavirüs salgınıyla mücadelenin yanı sıra, hemşehrilerimizin gelirinin azalmaması için de büyük bir çaba harcadık. Kemalpaşa’nın büyük bir gelir kaynağı ve dünyaca ünlü kirazımızın bahçede kalmaması için ciddi önlemler aldık.
Üretici ve esnafımızın daha sağlıklı ortamlarda alışveriş yapmaları için kiraz alım merkezlerini inşa ettik, mevcut olanları ise daha modern hale getirdik.
Mevsimlik işçilerimizin barınma sorununu çözdük.
Ekiplerimiz periyodik olarak dezenfekte yapıp maske dağıttı.
Bununla da yetinmeyerek, işçi ihtiyacı duyan üreticimize başlattığımız kampanya ile köprü olduk.
Kiraz alım merkezlerine girişlerde her gün vatandaşın ateşini ölçerek maske dağıttık. Aldığımız sıkı tedbirlerle birlikte iyi bir sezon geçirdik.’
*- Çocukla çocuk!
Çocukla çocuk, büyükle büyük olan Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı bu özelliği sayesinde arkasında her an Kemalpaşa halkının gücünü ve desteğini buluyor.
Herkesle barışık olarak hizmetlerini yürüten Başkan Karakayalı bu sayede, halkının yararına destekleri de alıyor, hem de bir kuruş bile belediyeyi masrafa sokmadan...
Her zaman dile getirdiği gibi kiraz Kemalpaşa için çok değerlidir.
Bu değeri daha da yukarılara çekmek için büyük bir uğraş veriyor.
Bu süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ile Büyükşehir bürokratları ile de önemli bir birliktelik kurdu.
Soyer, sezon öncesi sürece dahil olup Kemalpaşa belediyesi ile Kemalpaşalı üreticiye gönüllülük esasıyla yüzlerce genci bu yeşil ilçemize göndererek ürünün zarar görmeden hasadına yardımcı oldular.
*- Büyük değer kazandıracak!
Kemalpaşa’da kurulacak olan meyve kurutma ve işleme tesisi ile kente büyük bir değer kazandırılacağını belirten Başkan Karakayalı, ‘Kirazımızın hak ettiği değerlerde satılması için üstünde durduğumuz meyve kurutma ve işleme tesisini hayata geçirmek için büyük bir uğraş veriyoruz.
Şuan altyapı çalışmalarımız devam ediyor.
Bu projemizi de hayata geçirip ilçemizdeki meyvelerin değerini çok daha yukarılara çekmeyi hedefliyoruz.
Bu proje Kemalpaşa’da büyük bir değer katacaktır.
İnsan odaklı, vatandaşımızın yararına olan, üreticimizin gelirini arttıran projeleri hayata geçiriyoruz.
Bizim için en büyük mutluluk budur’ diyor.
*- Nasıl bir mücadele...
Peki Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, pandeminin ilk gününden itibaren korona virüsle nasıl mücadele etti?
Söylediğine göre, ilk günden itibaren belediye olarak büyük bir hassasiyet gösterdiler...
Neler yaptılar?
Kendisinden öğrenelim;
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, ‘Tüm dünyada büyük bir buhrana neden olan korona virüs salgınının etkileri devam ediyor.
Biz de ciddi bir mücadele veriyoruz.
Kamu binalarında, park ve bahçelerde, eczanelerde, muhtarlıklarda, duraklarda, bankamatiklerde, oturma alanlarında, çocuk oyun alanlarında, camilerde, okullarda, pazar yerlerinde, caddelerde, sokaklarda, meydanlarda ve ulaşım araçlarında dezenfektasyon çalışmalarına ara vermeden sürdürüyor.
Nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu pazaryerlerine dezenfekte tüneli kurduk.
Giriş çıkışlar bir yerden vatandaşların salgından korunması için tedbirler aldık.’
*- 210 bin maske dağıttık
Başkan Karakayalı, vatandaşlar tarafından maskeye büyük bir talep olduğunu, gönüllerin de yer aldığı oluşturulan ekiplerce ihtiyacın karşılanmaya çalışıldığını kaydetti.
Şimdiye kadar 210 bin maskenin vatandaşa ücretsiz dağıtıldığının altını çizen Başkan Karakayalı, ‘Bilindiği üzere korona virüs salgınından korunmada listenin ilk sıralarında maske geliyor.
Daha fazla vatandaşımızın maskeye ulaşması için önemli bir çalışma başlattık. Meslek liselerinde gönüllü vatandaşlarımızın da aralarında bulunduğu bir ekip oluşturularak maske ürettik.
Şimdiye kadar Kemalpaşalılara 210 bin maske dağıttık. Gelen talepleri karşılamak için önemli bir caba harcadığımızı belirtmek isterim’ diye konuşuyor...
Hizmet bu kadar mı?
Devamına öğrenelim;
*- 7 bin adet gıda kolisi
Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahiplerinin kapılarını çalıp destek olduklarını vurgulayan Başkan Karakayalı, ‘Bu Ramazan’da korana virüs salgını nedeniyle iftar sofraları kurmadık.
İftar sofralarında izolasyonu sağlanamayacağı ve salgının yayılması ihtimali olduğu için böyle bir karar aldık.
İftar sofraları kurma yerine bu yıl gıda kolileri hazırlayıp Kemalpaşalı hemşehrilerimize dağıtıyoruz.
Pandemi süreci boyunca yaklaşık ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 7 bin adet erzak kolisi dağıttık.
Bu sayı artarak devam ediyor.
Ayrıca, 65 yaş ve üzerindeki yaklaşık 4 bin vatandaşımızı tek tek aranarak ihtiyaçlarını sorduk.
Bu sayının büyük bir oranına ulaştık ve taleplerini alıp, ihtiyaçlarını karşıladık’ diyor.
*- ‘Can dostlarımızı unutmadık’
‘Bu süreçte can dostlarımızı da unutmadık’ diyen Başkan Karakayalı, ‘Personelimiz tarafından sürekli olarak kurulan istasyonlara yiyecek bırakıyoruz. İlçemizde bulunan hayvan barınağı da düzenli bir şekilde dezenfekte ediliyor. Bu konuda Kemalpaşalı hemşehrilerimize de teşekkür etmek isterim. Bize büyük destek oluyorlar ‘ ifadelerini kullandı.
*- ‘Vatandaşa 30 bin fide dağıttık’
30 bin adet domates, biber ve patlıcan fidesi Kemalpaşalılara ücretsiz dağıtıldığını belirten Karakayalı, ‘Her zaman tarımda gelişmeyi nasıl sağlarız, vatandaşımızı daha fazla nasıl refaha ulaştırırız bunun derdindeyiz.
Kentimizdeki üretimi arttırmak için hemşehrilerimiz kendi domates, biber ve patlıcanını eksin diye fide dağıttık.
Böylelikle hem aile ekonomisine katkı sağlanacak hem de vatandaşlarımız doğal sebzeye ulaşımını kolaylaştırarak vatandaşımızın yanında olmaya çalıştık’ diye konuştu.
*- Kiraz sezonu için titizlikle çalıştık
Yazının başında ‘Kiraz’ konusunun Kemalpaşa ile ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştım.
Bir ara Kemalpaşa ile İzmir’in bir başka ilçesi Kiraz arasında da ‘sen ben’ daha doğrusu çocuk dalaşı gibi hoş olmayan beyanları duymuştuk.
Bu arada komşu ilçe Bornova’nın Kemalpaşa sınırına yakın bir köyünde ‘Kiraz festivali’ de düzenlenmişti.
Ama ben yine Başkan Karakayalı’nın hasat öncesi görüşlerini nakledeyim...
Kiraz sezonunda korona virüs salgını ile ilgili alınan tedbirleri tek tek anlatan Başkan Karakayalı şöyle dedi:
‘Çalışmalarımızda İzmir Büyükşehir Belediyemizle büyük bir uyum içerisinde gerçekleştirdik.
Korona virüs salgını nedeniyle işçi bulmakta zorlanan üreticimize belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz destek hattıyla üretici ile işsiz vatandaşlarımız arasında köprü oluşturduk.
Aynı zamanda diğer il ve ilçelerden gelecek işçiler için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma yürüterek araç ihtiyaçlarını karşıladık. Mevsimlik işçilerin kalacağı yerleri hazırlayarak, alanların hijyen koşullarını en üst seviyeye çıkardık.
Alım merkezlerinde sosyal mesafeyi korumak için 20 özel güvenlik görevlendirdik.
Personelimiz kiraz alım merkezlerine girişlerde her vatandaşın ateşi ölçtü. Maskesi olmayan hemşehrilerimize maske dağıttık.’
Konuşmasına devam eden Başkan Karakayalı şunları söyledi:
‘Kemalpaşalı hemşehrilerimizin bir yıl boyunca dört gözle beklediği kiraz hasadının sorunsuz geçmesi ve her kesimin bundan faydalanması için çalışmalarımızı sürdürdük.
Bununla ilgili aylar öncesinden çalışmaya başladık.
Ören ve Vişneli’de her detayın düşünüldüğü yeni alım merkezi inşa ettik. Diğer mahallelerimizdeki alım merkezlerini Bundan sonraki süreçte, hazırladığımız 6 kiraz alım merkezi ile esnaf ve üretici arasındaki köprü olmaya devam edeceğiz.’
*- Düşünülen ve yapılanlar
Kemalpaşa Belediye Başkanı misyonlarını, ‘Çevresel değerlere duyarlı, marka haline gelmiş, yaşanabilir, halkın ihtiyaçlarına cevap veren, yaşam
kalitesini yükselten belediyecilik olarak belirtiyor ve belediyenin vizyonunu ise şöyle açıklıyor:
‘Doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ve sanayisiyle bütünleşen ve en kısa sürede en kaliteli hizmeti sunan bir belediyecilik anlayışıyla Kemalpaşa’yı mutlu insanların kenti yapmak!’
Başkan Karakayalı , Kemapaşa Belediyesi'nin ilkelerini şöyle sıralıyor:
‘İnsan odaklı yönetim, güler yüzlü verimli ve kaliteli hizmet sunumu, şeffaf, hesap verebilir ve katılımcı yönetim, gerçek ihtiyaçları önceleyen, kurumsal davranan, doğaya, tarihe ve değerlere saygılı, planlı ve programlı çalışma, yenilikçi, çözüm odaklılık...’
Sanki Anayasa’nın özeti gibi değil mi?
Bu arada; belediye bünyesine kazandırılan 'ikram aracı' çeşitli organizasyon, açılış, festival gibi kamusal etkinliklerde faaliyet göstermek üzere halkın kullanımına sunuldu.
Mayıs ayında , Kemalpaşa Belediyesi E-Eğitim kanalı açıldı.
Belediye Öğretmen kadrosu tarafından hazırlanan, 2020 yılı Liselere Giriş Sınavı ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na yönelik Milli Eğitim Bakanlığı'nca paylaşılmış örnek soruların, anlatımlı çözümleri, düzenli olarak YouTube E-Eğitim kanalından yayınlandı.
Sık sık, ‘Çiftçilerimizi kaderine terk etmeyeceğiz!’ diyen Rıdvan Başkan’ın sözü şu:
‘Umut birliği yaptığımız çiftçimiz için, bizlerle emek birliği yapan ve dayanışma gösterenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çiftçimizi kaderine terk etmeyeceğiz.’
*- Zorlu süreçte esnafın yanında
Kemalpaşa Belediyesi, 11 Mayıs’ta açılan, berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerine koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ücretsiz maske dağıtıp, işyerlerinde periyodik olarak dezenfektasyon çalışması sürdürdüğünü de anlatan Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, “’Bu zor dönemde de esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz’ diyor.
Başkan Karakayalı’nın verdiği bilgiye göre:
‘Ülkemizde rastlanan koronavirüs salgını nedeniyle kapatılan berber, kuaför ve güzellik salonu gibi işetmelerin 11 Mayıs’ta açılma kararı alınmasının ardından Kemalpaşa Belediyesi harekete geçti.
Her zaman esnafa destek veren Kemalpaşa Belediyesi, salgınla mücadele kapsamında esnafa maske dağıttı
İşletmeler her gün dezenfektasyon yapılıp, sıkı bir denetime alındılar.’
‘Tüm dünyada büyük bir buhrana neden olan koronavirüs salgınının etkileri devam ediyor.
Biz de ciddi bir mücadele veriyoruz.
Kemalpaşa Belediyesi olarak salgınla mücadele kapsamında esnafımızın mağdur olmaması, salgının yayılmaması için mücadelemizi sürdürüyoruz.
Bu kapsamda esnafımıza ücretsiz maske dağıtıp iş yerlerinin her gün dezenfektasyonunu sağlıyoruz. İhtiyaç duyulması halinde buna benzer çalışmalarımızı sürdüreceğiz’diye konuşuyor.
Yani Kemalpaşa’da yalnız Kiraz üreticileri ve tüm ziraatçiler, toprakla uğraşanlar gibi tüm esnafın da her an yanında bulunuyor.
*- Bazı örnekler
Kemalpaşa Belediyesi’nin bazı sosyal hizmetlerini de anımsatayım:
Spor Kursları: llçe merkezi, Armutlu, Bağyurdu, Halilbeyli, Ören, Sütçüler, Ulucak ve Yukarıkızılca mahallelerinde devam ediyor.
Şu anda ‘devam ediyoruz’ denilerek, ‘Halk dansları ‘ ile ‘yüzme kursları’ kayıtları sürüyor.
Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle çeşitli meslek kursları açılıyor.
Yine Halk Eğitim Merkezi ile; Alüminyum Kabartma - Deri Çiçek Yapma - Deri Tablo Yapma - Ebru - Resim - İğne Oyası - Fotoğraf Çekimi - Okçuluk - Türk Halk Müziği - Bağlama - Gitar kursları gibi sanat kursları da açılıyor.
Kültür Kurslarını da şöyle sayabiliriz: Zeka Oyunları - İşaret Dili - Diksiyon - Hızlı ve Etkin Okuma - Osmanlıca - Almanca - İngilizce - Rusça - Satranç - İletişim Yöntem ve Teknikleri - Tüketici Hakkı Eğitimi...
*- Kemalpaşa’da altyapı atağı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kemalpaşa Belediyesi’nin işbirliğiyle ilçede alt yapı sorunun çözülmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. İlçede; Ulucak, Ansızca, Kuyucak, Damlacık mahallelerinde kanal çalışmalarına başlatılarak eskiyen hatlar yenilenecek.
Kanalı olmayan yerleşim yerlerine de sağlıklı altyapıya kavuşturulacak. Başkan Karakayalı, ‘2020 yılı sonuna kadar Kemalpaşa’da bir gram atık su dışarıya atılmayacak’ diyor..
İlk etapta Damlacık Ulucak, Ansızca ve Kuyucak mahallerinde yağmur ve kanalizasyon suyu ayrıştırılarak büyük bir problemin önüne geçilecek.
Başkan Karakayalı, ‘Altyapı bir kentin önemli konularının başında gelir. Altyapı ile birlikte kent daha sağlıklı ve vatandaşlarımızın daha rahata yaşayabileceği bir hale gelir.
Göreve gelir gelmez, altyapı ile ilgili çalışmalarımıza başladık.
Şuanda ise çalışmalarımız hız kazanarak devam ediyor.
İlk etapta Damlacık, Kuyucak, Ansızca ve Ulucak mahallelerinde çalışma başlattık. 2020 yılı sonuna kadar Kemalpaşa’da bir gram atık su dışarıya atılmayacak. İnsana dokunan, vatandaşlarımızın daha mutlu yaşayabileceği bir kent için mücadele veriyoruz’ diyor.
*- Atatürk Meydanı’na yeni bir çehre
Kemalpaşa Belediyesi, 1325 metrekare üzerindeki Atatürk Meydanı’nı yenileme çalışması başlatarak ilçeye modern bir alan daha kazandırıyor. Meydanın yeni bir çehre kazanacağını kaydeden Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, “Çalışmanın ardından ilçemiz meydanında bulunan herkesin içinden ya da yanından geçtiği, Kemalpaşa’nın sembolleri arasında yer alan Atatürk Meydanı ilçemize yakışır bir hale getirilecek’ dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büstü yenilenerek, çevresindeki mermerler ile şık bir görüntü kazanacak.
Yenileme çalışmasının ardından, alana havuz yapılarak fıskiye mekanik sistemi takılacak.
Fıskiye sistemi ve mermerler yenilenecek.
Hitabet kısmı bir daha düşme ya da sökülmeye meydan vermeyecek şekilde yeniden düzenlenip, mermer zeminle birlikte daha fonksiyonel bir şekilde yerine konulacak.
Alan ağaçlar ve çimle yeşillendirilecek.
Oturma birimlerin yanı sıra çevreyi saran pergole ile vatandaşın dinlenebileceği alanlar yatırılacak.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, ‘Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, bizim her çalışmamızda, yol gösterici ışık kaynağımız olmuştur.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemali sembolize eden Atatürk anıtımızı ve meydanını yenileme kararı aldık.
İlçemiz meydanında bulunan herkesin içinden ya da yanından geçtiği, Kemalpaşa’nın sembolleri arasında yer alan Atatürk Meydanı ilçemize yakışır bir hale getirilecek.
Arkadaşlarımız meydana estetiklik kazandıracak bir proje tasarladı. Bu projeyi kısa vadede hayata geçireceğiz’ diye konuştu.
Çalışmaları bir ara pandemi süreci etkiledi.
*- Verimli bir ova...
Birçok kişi Bursa’nın Mustafa Kemalpaşa ilçesi ile İzmir’in Kemalpaşa ilçesini karıştırır...
Ben bizim, yani İzmir’in Kemalpaşa’sını anlatayım:
Bu ilçemiz, İzmir’in 29 km. doğusunda, İzmir-Ankara Karayolunun 8 km. güneyinde yer alıyor.
Doğusunda Turgutlu, kuzeyinde Manisa, batısında Bornova ve İzmir merkez, güneyinde Torbalı ve Bayındır bulunuyor.
Rakımı 225 metre.
Kemalpaşa İlçesi güney batısındaki en yüksek noktası 1510 metre olan Nif Dağları ile kuzeyinde kuzeyindeki Manisa Dağları arasında yer alan oldukça verimli ovada kurulu.
Bu arada belirteyim:
Bir zamanlar Nif Dağları’nda aslana rastlandığı ve görüldüğü haberi yayılmıştı.
Köylüler tüfeklerle nöbet tuttular.
Resmi makamlar olaya el koydular...
Tam araştırmalara rağmen görülen aslan bulunamadı.
Aynen son yıllarda Van Gölü’nda görüler ‘canavar’ gibi gazeteleri de meşgul etmişti bu aslan haberleri...
İlçenin en önemli akarsuyu Nif Çayını da unutmamak lazım...
Çiniliköy ve Örnekköy, Halilbeyli Köyü ile 5 belde belediyesi(Ören, Bağyurdu, Yukarıkızılca, Ulucak, Armutlu) 29.03.2009 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinden sonra 5747 sayılı Kanun gereği belde belediyesi tüzel kişiliğini kaybederek tüm aktif ve pasifleriyle beraber merkez Kemalpaşa Belediyesi’ne bağlandılar.
Yani hizmet sahası büyüdü.
Buna göre ilçede (Kemalpaşa) bir belediye ile 29 köyü oldu.
*- Adı ‘Nif’ idi, Atatürk bir gece kaldı ve adı ‘Kemalpaşa’ oldu
Kemalpaşa ilçesinin tarihteki adı, Yunanca’da gelin anlamına gelen “Nif” olmuş.
İlçenin bu adı almasında yaz kış yeşillikler içinde olması, özellikle bahar aylarında kiraz ve meyve ağaçlarının çiçek açması ile bir gelin görünümünü alması etkili olmuş.
İlçe Smryna (İzmir) Kenti ile İlydia (Sardes) arasında bir geçiş noktası olması nedeniyle antik çağlarda birçok yerleşime sahne olmuş, özellikle Bizans ve Osmanlı dönemlerinde dikkate değer boyutta iskan görmüş.
Kemalpaşa ve Çevresi, Saruhan Baba Sultan Kutbeit zamanında, Hacı Emet Bey tarafından fethedilerek Saruhanlı Beyliğine katılmış. Daha sonra I. Murat zamanında Osmanlılar tarafından fethedilmişb
Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde İzmir Kemalpaşa hakkında şu bilgiye yer vermiş:
‘Kalesi yalçın bir kaya üzerinde, 5 köşeli, 2 kapılı, 200 adımlık içindeki ve altındaki kubbelerden akan soğuk sular vardır. İçinden elini uzatıp bir iki tas su çıkarmak mümkün değildir.’
Kemalpaşa Merkez yerleşiminde yer alan Çarşı Camii kapısındaki taşın üzerinde ise ‘1306 sabahın hıfzı leyhinde (gece yarısı) yandı bu çarşı’ diye yazdığından ilçenin 1890 yılında büyük bir yangın geçirdiği anlaşılıyor.
Nif yerleşimi, Saruhanlı Sancağına bağlı bir bucak iken 1900 yılında İzmir İline bağlanmış, 1901 yılında kaza olmuş.
16 Mayıs 1922 tarihinde Yunan işgaline uğrayan ‘Nif’ şehri daha sonra 8 Eylül 1922 sabahı Savandağ Mevkiinde yapılan küçük bir çarpışmayı müteakip Türk askerleri tarafından saat 15:00’te kurtarılmış ve Hükümet Konağına Bayrağımız çekilmiştir.
Büyük kurtarıcımız Atatürk 8 Eylül 1922 günü gelmiş ve o zaman düşman karargahı olan ve halen Askerlik Şubesi olarak kullanılan binada geceyi geçirdi.
O güne kadar “Nif” olan ilçenin adı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün ilçede konaklaması nedeniyle Cumhuriyetin ilanından sonra ‘Kemalpaşa’ olarak değiştirildi.
*- Yönetim CHP’ye geçince
Yazıyı bitirirken, Kemal Paşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın yaptığı bir açıklamayı da paylaşmak istiyorum...
Bu söylem, yani ‘Birbirimizi suçlamaktan öte, bir araya gelmemiz gerekiyor!’ tümleci yalnız bu şirin ilçemiz için değil, her yerleşim merkezi ve yöneticileri için geçerli...
Bu açıklama nereden geldi, gelişti?
Kemalpaşa’ya bir üniversite kazanılması için yapılan çalışmalar belki çoğunluğun bildiği gibi önceki AKP yönetiminde hızlanmıştı.
Hatta Ege Üniversitesi’nin AKP milletvekilliğinden gelen Rektörü’nün üniversiteyi CHP’li Bornova’dan AKP’li Kemalpaşa’ya götürüleceği haberleri yayıldı.
Ancak yönetim değişti ve tekrar CHP’li Rıdvan Karakayalı Belediye Başkanı oldu.
Ve değişik çalışmalar kendisinin dışında yapılmaya başlanınca Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, üniversitesinin ilçeye kazandırılması için birlikte çalışma çağrısını yeniledi.
Karakayalı, ‘Artık birbirimizi suçlamaktan öte, bu işi somutlaştırmak için bir araya gelmemiz gerekiyor. Hep beraber bir konsensüs çevresinde toplanıp çalışalım’ dedi.
Üniversitenin ilçeye getirilmesi için uzun bir süredir mücadele verdiğini belirterek, süreçte ortak hareket etme çağrısında bulunan Rıdvan Başkan şöyle diyor:
‘Belediye Başkanı seçilir seçilmez, Kemalpaşa’ya meslek yüksek okulu ya da fakülteye nasıl kazandırabiliriz, bunun çalışmasını yaptık. Demokrasi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi ile temasa geçtik. Görüşmelerin ardından Demokrasi Üniversitesi ile çalışmaya karar kıldık. Çünkü Demokrasi Üniversitesi devletin, Yaşar Üniversitesi ise özeldi. Demokrasi Üniversitesi daha sıcak geldi. Bu konuyu da meclise taşıdık. Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlarımız oturup, konuştuktan sonra bana yetki verdiler.’
Ama buna rağmen bazı gelişme ve görüşmeler CHP’li başkanın dışında yapıldı.
Bir süredir pandemi yüzünden duran çalışmalar herhalde yakında tekrar yaşama geçer.
YORUMLAR